Sti

Barroso besøger Grønland den 24.-26. juni
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

26/06/2007

Europa-Kommissionens formand José Manuel Barroso besøger Grønland 24.-26. juni på invitation af statsminister Anders Fogh Rasmussen og landsstyreformand Hans Enoksen.

Formålet med besøget er dels at diskutere de globale klimaforandringer og dels at drøfte forholdet mellem Grønland og EU.

  Foto: Isfjorden ved Ilulissat © Stefan Eisand, Greenland Tourism

  24. juni 2007

  Smeltende indlandsis og klimatopmøde i 2009

  Isfjorden ved Ilulissat er omdrejningspunkt for besøget. Her bliver det muligt for de politiske ledere ved selvsyn at danne sig et indtryk af de dramatiske forandringer, der sker med de arktiske ismasser - helt eller delvist som følge af den menneskeskabte globale opvarmning.

  Besøget vil inkludere klimadrøftelser med internationale forskere ombord på det tyske forsknings- og ekspeditionsskib R/V Marian S. Merian, samt drøftelser med fangere, fiskere og andre repræsentanter for lokalsamfundet i Ilulissat. Desuden vil der blive tid til hundeslædekørsel på Lyngmarks gletscheren på Disco-øen og en flyvetur til forkanten af Eqi gletscheren.

  Kommissionsformanden vil bruge besøget til at understrege, at EU i begyndelsen af året forpligtede sig til en ambitiøs klimaforandringsstrategi, og at målet nu er en lige så ambitiøs international klimastrategi i FN-regi. En fælles klimastrategi i FN-regi var også hvad USA tilsluttede sig ved det nyligt afsluttede G8-topmøde i Heiligendamm.

  Kommissionsformanden og den danske statsminister vil i partnerskab arbejde intenst og målrettet på at få den bedst mulige internationale aftale til afløsning af Kyoto-aftalen på plads senest ved klimatopmødet i København i 2009.

  EU-aftaler har stor betydning for Grønland

  Grønland, som sammen med den danske statsminister har inviteret kommissionsformanden på officielt besøg, forhandler i den Dansk-Grønlandske Selvstyrekommission om fuldt økonomisk og politisk selvstyre indenfor Rigsfællesskabet. Aftalerne med EU - fiskeriaftalen og partnerskabsaftalen - har derfor stor betydning for kæmpeøen i nord. Med en anslået værdi af 42 millioner euro eller 315 millioner kroner svarer aftalerne tilsammen til 6 procent af landskassens indtægter.

  Partnerskabsaftalen, der blev indgået i 2006, omfatter områderne almen uddannelse og erhvervsuddannelse, mineralressourcer, energi, turisme og kultur, forskning og fødevaresikkerhed. Partnerskabsaftalen skal hjælpe Grønland til ny vækst og beskæftigelse i sektorer, der kan supplere de traditionelle fiskeri- og fangererhverv.

  Endvidere har Grønland siden udmeldelsen af EU i 1985 været associeret EU gennem en OLT-aftale, der dækker oversøiske lande og territorier med en særlig forfatningsmæssig tilknytning til EU. Aftalen har sikret Grønland toldfri adgang til det europæiske marked.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen