Sti

Rom-traktaten fylder 50 år!
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/01/2007

Med undertegnelsen af Rom-traktaten i 1957 blev grundstenen lagt til Den Europæiske Union. Nu, 50 år senere, arbejder EU-landene endnu tættere sammen. Vi har bevaret vores forskellige kulturer, sprog og traditioner, men er forenede i vores fælles værdier som frihed, demokrati, retsstatsprincippet, respekt for menneskerettigheder og lighed. 50 år er gået, og der er meget at fejre.

50 år uden krig mellem nogen af de lande, som nu udgør EU, er uden fortilfælde i historien. Integration og udvidelse fra 6 til 27 lande har spillet en vigtig rolle i den sammenhæng. EU er samtidig blevet en drivkraft for fred i verden.

Demokrati er en af vores fælles kerneværdier. Blandt disse kerneværdier har EU grundfæstet retten til frihed og givet den nye former, nemlig fri bevægelse for personer og varer over grænserne i EU.

EU-borgernes levestandard er blandt de højeste i verden. Desuden nyder europæerne godt af en social velfærd i verdensklasse. EU har nemlig valgt en metode, hvor velstanden øges, samtidig med at der værnes om den europæiske samfundsmodel. Den samlede økonomiske styrke har også medført et globalt ansvar, som kommer til udtryk i EU's handels- og bistandspolitik.

  EU-samarbejdet har ført til det indre marked (verdens største frihandelsområde), en fælles valuta i de fleste EU-lande og fælles standarder for miljøbeskyttelse og produktsikkerhed. Dette har skabt nye arbejdspladser og vækst og givet os større valgmulighed mellem varer og tjenesteydelser til konkurrencedygtige priser.

  Der er tale om enestående resultater, som det er værd at fejre, men det drejer sig ikke kun om fortiden. Det er også en glimrende lejlighed til bedre at forstå nutiden og se fremad og drøfte, hvilket EU vi ønsker.

  En sådan anledning fortjener at blive fejret mere end en enkelt dag. Derfor vil der blive afholdt mange forskellige arrangementer over hele EU i 2007. Vi håber, du har lyst til at deltage. God fornøjelse!

  Læs mere om fejringen af 50-året for Rom-traktaten

  Begivenheder i Danmark

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen