Sti

Fælles mekanisme til afvikling af syge banker
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

10/07/2013

Kommissionen har i dag fremsat forslag om en fælles afviklingsmekanisme for bankunionen. Mekanismen vil supplere den fælles tilsynsmekanisme, der træder i kraft sidst i 2014. Når det sker, vil Den Europæiske Centralbank (ECB) føre direkte tilsyn med banker i euroområdet og andre medlemsstater, der beslutter sig for at deltage i bankunionen. .

  Den fælles afviklingsmekanisme skal sikre, at hvis en bank, der er underlagt tilsynsmekanismen, til trods for det skrappere tilsyn kommer i alvorlige vanskeligheder, kan dens afvikling forvaltes effektivt med minimale omkostninger for skatteyderne og realøkonomien. I tilfælde af grænseoverskridende konkurser vil det være mere effektivt end et netværk af nationale afviklingsmyndigheder, og man undgår risikoen for spredning.

  Baggrund
  Den fælles afviklingsmekanisme blev annonceret af Kommissionen i meddelelsen om en køreplan for en bankunion (september 2012) og i udkastet til en udbygget og egentlig økonomisk og monetær union (november 2012).
  Det Europæiske Råd i december 2012 erkendte behovet for at oprette en enkelt afviklingsmekanisme til at ledsage den fælles tilsynsmekanisme i bankunionen. I marts 2013 forpligtede Det Europæiske Råd sig til at fuldføre bankunionen via en række trin, og bekræftede, at Kommissionens forslag om en fælles afviklingsmekanisme burde undersøges som en prioritet med henblik på vedtagelse i den nuværende valgperiode.
  Europa-Parlamentet har konsekvent opfordret til større integration i ordningen for afvikling af banker, og i en beslutning vedtaget den 13. juni 2013 opfordrede det Kommissionen til så hurtigt som muligt at vedtage forslaget om oprettelse af den fælles afviklingsmekanisme.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 07/01/2014  |Til toppen