Sti

Europa-Kommissionens erklæring om Cypern
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

20/03/2013

Foto©istockphoto/Thinkstock

Foto©istockphoto/Thinkstock

Kommissionen og Cyperns regering begyndte allerede i efteråret 2011 at drøfte muligheden for at yde Cypern støtte under et særligt program. I juli 2012 anmodede Cypern formelt om støtte under et sådant program. Behovet for støtte skyldtes hovedsageligt problemer i den cypriotiske banksektor, som var blevet for stor i forhold til landets økonomi. Det var imidlertid ikke muligt at nå til enighed om et støtteprogram med den tidligere cypriotiske regering.

  Sidste lørdag vedtog Eurogruppen, inklusive Cypern, enstemmigt et program, som opfyldte de betingelser, som medlemsstaterne, Den Europæiske Centralbank og IMF havde sat, og enedes om at låne Cypern 10 mia. euro. Betingelserne omfattede et krav om at bringe gældsbæredygtigheden og de tilsvarende finansieringsparametre op på et acceptabelt niveau. 

  Selvom programmet ikke svarede fuldstændigt til dens egne forslag og præferencer, anså Kommissionen det som sin pligt at støtte det, eftersom alternativerne var mere risikable og mindre hensigtsmæssige for Cyperns økonomi.

  Programmet blev imidlertid forkastet af Cyperns parlament.

  Det er nu op til Cyperns regering at foreslå en alternativ løsning, som overholder kriterierne for gældsbæredygtigheden og de tilsvarende finansieringsparametre.

  Kommissionen har gjort sit yderste for at hjælpe Cypern og har arbejdet for en konstruktiv og velforvaltet løsning. De endelige beslutninger kan imidlertid kun træffes af medlemsstaterne, heriblandt Cypern selv. Kommissionen er fortsat rede til at hjælpe med at finde en løsning og fastholder dialogen med Cypern, Eurogruppens øvrige medlemsstater, EU’s institutioner og IMF.

  Hvad angår engangsafgiften på bankindskud på under 100 000 euro havde Kommissionen allerede før afstemningen i Cyperns parlament gjort det klart i Eurogruppen, at en alternativ løsning, som opfyldte finansieringsparametrene uden at omfatte en afgift på indskud på under 100 000 euro, ville være acceptabel. Cyperns regering forkastede dette alternativ.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 07/01/2014  |Til toppen