Sti

G8 og G20 topmøder i Canada
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

27/06/2010

Foto©Stockbyte/Thinkstock

Foto©Stockbyte/Thinkstock

G8 topmødet fandt sted den 25.-26. juni i Huntsville (Muskoka distrikt, Canada) og G20 topmødet den 26.-27. juni i Toronto (Canada). G20 ledernes forum blev på Pittsburgh topmødet i 2009 udnævnt til at være det væsentligste mødested for det internationale økonomiske samarbejde. Juni-topmødet indenfor G20 skulle fokusere på de skattemæssige udveje fra krisen og på at lægge fundamentet for bæredygtig og ligevægtig vækst.

 

  Mødet skulle også tjene til at opretholde presset på lederne til at gennemføre tidligere løfter, navnlig reformen af de finansielle markeder og de internationale finansielle institutioner.
  G8 topmødet skulle se på udviklingspolitiske sager, herunder fremskridt på vejen til Millennium udviklingsmålene og et canadisk initiativ til fremme af mor- og barnsundhed. Endvidere diskuterede G8 lederne fred og sikkerhed, ikke-videregivelse, terrorisme og organiseret kriminalitet. Juni-mødet indeholdte også et vigtigt regnskabsaspekt og skulle bevise, at G8 lederne holder de løfter, som de har udtalt igennem årene.
  Begge chefmøder skulle også hjælpe med til at holde de verdensomspændende handelsdrøftelser (Doha Development Round) og FN's forhandlinger om klimaforandringerne i gang.

  EU er fuldgyldigt medlem af både G8 og G20. EU blev repræsenteret på begge møder af Europa-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og af formanden for det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy. Kommissionsformanden Barroso deltog for sjette gang I G8 mødet for fjerde gang I G20. Han udtrykte sine synspunkter om EU's prioriteter for G20 topmødet (fra d. 13. maj 2010). I den forbindelse sagde formand Barroso: " G20 er for EU fortsat et afgørende forum i bestræbelserne på at videreføre en reformdagsorden som tager de udfordringer op, som vi står overfor. Og her forpligtes vore internationale partnere til også at levere to deliver. Genopsvinget efter krisen og en overgang til bæredygtige, ansvarlige voksende økonomier og markeder er fællesmål og kan kun tilvejebringes ved en delt global indsats."

  G8 medlemmer er: Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Rusland, Det Forenede Kongerige, USA og EU. Dette års topmøde omfatter også sammenkomster med ledere fra Afrika, Latinamerika og Vestindien.

  G20 ledernes forum omfatter lederne fra EU og 19 lande: Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Frankrig, Tyskland, Italien, Det Forenede Kongerige, Tyrkiet, Rusland og Australien. G20 formandskabet har i 2010 også inviteret Spanien, Nederlandene og formændene af Den Afrikanske Union (Malawi), NEPAD (Etiopien) og ASEAN (Vietnam).

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen