Sti

Forslag til afgørelse i sag om moms på måltider til forretningsforbindelser
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

23/10/2008

Sag C-371/07 Danfoss/AstraZeneca

Vestre Landsret har spurgt EF-Domstolen om, hvorvidt måltider, der i virksomheders kantiner serveres for forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder i virksomheden skal, når den er gratis, i henhold til 6. momsdirektiv, betragtes som en anvendelse til privat brug, hvoraf der skal svares udgående moms, hvis indgående moms kan fratrækkes.

  Danfoss' personalekantiner anvendes også til vederlagsfri bespisning dels af forretningsforbindelser, dels af personale i forbindelse med afholdelse af arbejdsmøder i selskabets lokaler.

  AstraZeneca inviterer som led i sine aktiviteter personer, der arbejder inden for sundhedsområdet, til informationsmøder vedrørende diverse sygdomme samt om produkternes placering og brug i relation hertil. Afhængig af mødernes varighed kan deltagerne (udelukkende forretningsforbindelser) blive tilbudt gratis måltider i selskabets kantine, der desuden anvendes til salg af mad og drikkevarer til personalet.

  Generaladvokat Eleanor Sharpston foreslår Domstolen at besvare disse spørgsmål som følger:

  Udgiften til gratis bespisning af forretningsforbindelser i kantinen eller til et fad smørebrød, som serveres gratis for dem under en kort pause under et forretningsmøde, der varer hele dagen, afholdes for forretningsmæssigt formål - for at undgå at blive distraheret af sult eller for at slippe for ulejlighed og tidsspilde ved at skulle finde andre frokostmuligheder, med et deraf følgende mindre effektivt møde - hvorimod udgiften til at invitere på gratis frokost i en restaurant i nærheden, efter at mødet er slut, som et alternativ til et måltid på mødedeltagerens egen regning, næppe kan anses for en sådan udgift. Den første situation bør derfor udløse en ret til at fradrage indgående afgift som en omkostningsbestanddel af virksomhedens momspligtige udgående ydelser, hvorimod den anden, hvis der er foretaget fradrag af indgående afgift, bør behandles som en udtagning til privat brug.

  Det tilkommer den nationale ret at fastslå, om gratis servering af måltider i kantinen eller et fad smørebrød, der gratis sættes frem, rent faktisk primært tjener virksomhedens formål eller de private formål for dem, der bespises.

  23. oktober 2008

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen