Sti

ØMU-erindringsmønt: og vinderen er...
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

25/02/2008

En ny euromønt vil blive udstedt til januar for at markere 10-årsdagen for Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU).

  Mere end 141.000 mennesker afgav deres stemme i en online-konkurrence om at vælge det vindende design blandt fem designforslag. 2-euroerindringsmønten vil blive udstedt af alle medlemsstaterne i euroområdet begyndende i januar 2009. Det anslås, der vil blive sat omkring 90 millioner af disse mønter i omløb.

  Det vindende design symboliserer, at euroen er det seneste skridt i vores lange historie med samhandel, fra byttehandelen i forhistorisk tid - symboliseret ved det bevidst primitive design - til Den Økonomiske og Monetære Union.

  Alle borgere med bopæl i EU kunne deltage i afstemningen, der fandt sted mellem den 31. januar og den 22. februar 2008. Deltagerne i afstemningen kunne vælge mellem fem design, der var forhåndsudvalgt af de europæiske møntdirektører. 141.675 mennesker deltog i afstemningen. Det vindende design fik 41.48 % af de afgivne stemmer og er designet af George Stamatopoulos, som er skulptør ved Grækenlands centralbank.

  Dette er anden gang, at alle landene i euroområdet udsteder en fælles erindringsmønt. De normale euromønter har en fælles side og en national side, hvor nationalhelte, nationale symboler eller regerende monarker er afbildet. Den første erindringsmønt blev udstedt i 2007 for at markere 50-årsdagen for Romtraktaten i 2007.

  Erindringsmønter har altid et pålydende på 2 euro og er bestemt til at blive sat i omløb i hele euroområdet, selv om de ofte vækker stor interesse blandt møntsamlere.

  25. februar 2008

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen