Sti

Nedtælling til euroen på Malta og Cypern
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

16/05/2007

Malta og Cypern er på rette kurs mod euroområdet. Kommissionen har foreslået at give begge lande lov til at indføre euroen i 2008.

Efter grundig analyse kan Europa-Kommissionen nu komme med en klar udmelding: begge lande opfylder de nødvendige retlige og økonomiske betingelser for at indføre euroen (de såkaldte "konvergenskriterier"). Forudsat at de fortsætter med at føre sunde økonomiske politikker, skal de begge have lov til at indføre den fælles valuta den 1. januar 2008.

  Denne udmelding er afgørende for Cyperns og Maltas bestræbelser for at blive en del af euroområdet. Det næste skridt tages, når EU-lederne på deres topmøde den 21.-22. juni skal drøfte dagens henstillinger. Det bliver EU-landenes finansministre, der skal træffe den endelige beslutning den 10. juli.

  Hvis der opnås enighed blandt ministrene, vil der næste år være 15 lande, der anvender den fælles valuta

  Cypern rydder den sidste hindring af vejen

  Cypern blev vurderet til at opfylde tre af betingelserne allerede i december 2006 og gør det fortsat. Landets største udfordring i slutspurten op til dagens offentliggørelse af konvergensberetningen var at finde en løsning på de områder, der stadig ikke var forenelige med EU-retten. Der blev opnået fuld overensstemmelse med EU-reglerne i marts i år, da det cypriotiske parlament vedtog en lov, der ændrede reglerne for Cyperns centralbank.

  Malta - proceduren i forbindelse med landets uforholdsmæssigt store underskud bør ophæves

  Ud over at få inflationen under kontrol var Maltas største udfordring at få bragt orden i finanserne i overensstemmelse med konvergenskriterierne. Dette indebar en væsentlig nedbringelse af både de årlige budgetunderskud (for store offentlige udgifter i forhold til skatteprovenuet) og inflationen.

  Efter Maltas, Tysklands og Grækenlands vellykkede konsolidering af de offentlige finanser har Kommissionen givet landet grønt lys og henstiller nu til EU's finansministre, at de ophæver proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen