Sti

Piebalgs i Danmark
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

19/02/2013

Foto©Istockphoto/Thinkstock

Foto©Istockphoto/Thinkstock

Medlem af Europa-Kommissionen, Andris Piebalgs, ansvarlig for udviklingspolitik er i Danmark den 19. februar for at deltage i en konference om, hvordan vi tackler uligheder i udviklingspolitikken efter 2015. Mødet er organiseret af udenrigsministeriet og FN.

  EU – EU-budgettet og medlemslandene – er verdens største bistandsdonor.

  Kommissær Piebalgs møder under besøget i Danmark bl.a. Kronprinsesse Mary, udviklingsminister Christian Friis Bach, den hollandske udviklingsminister og repræsentanter  fra FN.

  Baggrund

  Kommissæren er medlem af et "High-level Panel for the post-2015 Development Agenda" som er nedsat af FNs generalsekretær.

  Kommissær Piebalgs vil fremhæve, at FNs Millennium-udviklingsmål siden 2000 til en vis grad er blevet opfyldt, bl.a. takket være EU, som er verdens største donor af udviklingsbistand. Kommissær Piebalgs noterer sig DANIDA’s afgørende arbejde og det danske folks gavmildhed, som igen blev demonstreret i forbindelse med Danmarksindsamlingen: over 75 millioner kroner til udviklingsprojekter i Afrika indsamlet på en enkelt aften.

  Blandt de positive resultater er, at målet: halvering af antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom blev opfyldt i 2010; at antallet af børn, der ikke går i skole er faldet fra 108 millioner i 1990 til 60 millioner; at flere børn end nogensinde når at opleve deres femårs fødselsdag; og at millioner af mødre, der tidligere døde i barsel, nu overlever at føde børn. Men ikke alle millennium-udviklingsmålene vil blive opfyldt til tiden, og fremskridtet er ujævnt fordelt, både landene imellem og internt i de enkelte lande.

  For Kommissær Piebalgs bør udviklingsdagsordenen efter 2015 ikke blot gøre det arbejde færdigt, som er påbegyndt ved at opfylde millennium-udviklingsmålene. Vi må gå videre og afskaffe fattigdommen alt imens vi sikrer bæredygtig udvikling

   Fattigdom kan skabe grobund for terrorisme og er en væsentlig kilde til ulovlig indvandring og strømme af desperate flygtninge, som søger et bedre liv. Fokus skal være på årsagen snarere end symptomerne. Vi må derfor ajourføre og modernisere de nuværende millennium-udviklingsmål med henblik på at sikre en anstændig tilværelse for alle inden udgangen af 2030. Vi bør fastsætte en række bundgrænser, som ingen må falde ned under, uanset om de bor i et udviklingsland eller i den udviklede verden.

  Men klimaændringer, jordforringelse og ikke-bæredygtigt forbrug og produktion truer med at ødelægge de fremskridt vi har gjort i kampen mod fattigdom. De fattigste lande er ofte de første ofre for disse globale udfordringer. En global indsats for en mere bæredygtig verden går derfor hånd i hånd med fattigdomsbekæmpelse.

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 08/01/2014  |Til toppen