Sti

Rekordhøj udviklingsbistand i 2010
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

06/04/2011

Foto©Hemera/Thinkstock

Foto©Hemera/Thinkstock

EU er verdens største donor af udviklingsbistand og slog sin egen rekord i 2010. Det fremgår af OECDs rapport om størrelsen af udviklingsbistanden fra OECD-landene, der udkommer i dag. Kommissær Andris Piebalgs glæder sig over EU's flotte indsats, men husker på, at EU skal styrke indsatsen yderligere, hvis udviklingsbistanden skal nå fra de nuværende 0,43% af EU's bruttonationalindkomst (BNI) op på de lovede 0,7% af BNI inden 2015.

  EU gav i alt 53,8 mia. € i udviklingsbistand i 2010. Dette betyder at de fleste lande igen har sat bistanden op, efter at have reduceret den i 2009, grundet krisen. EU har dog ikke levet op til målsætningen om at nå op på en samlet bistand på 0,56% af BNI i 2010 og må derfor lægge sig i selen, hvis 2015-målet skal nås.

  Ifølge de foreløbige tal i rapporten ligger Danmark pænt i spidsen med 0.90% af BNP, kun overgået af Sverige, Nederlandene og Luxembourg, hvad angår udviklingsbistanden målt i forhold til BNI. Derudover opfylder Frankrig, Tyskland og Det Forenede Kongerige allerede nu 2015-målet om de minimum 0,7% af BNI.

  Udviklingskommissær Andris Piebalgs udtaler, at "udviklingsbistanden er en klog investering i fremtiden, eftersom det er i vor fælles interesse at skabe inklusiv vækst og bæredygtig udvikling i vore partnerlande".

  Senere på året vil Kommissæren fremlægge forslag til hvordan udviklingsbistanden kan forbedres og gøres mere effektiv ved øget samarbejde, klarere målretning og øget indsats på lokalt plan.

  I 2005 forpligtede EU's medlemsstater sig til at øge deres officielle udviklingsbistand (ODA) til 0,7 % af deres BNI i 2015. I 2010 lovede de kollektivt at yde en officiel udviklingsbistand på 0,56 % af BNI. Målet for 2010 var baseret på individuelle mål for officiel udviklingsbistand på 0,51 % af BNI for EU 15 og 0,17 % af BNI for de 12 medlemsstater, der tiltrådte EU i 2004 og 2007. Ingen andre donorer har givet et så betydeligt tilsagn om at øge bistanden.

  De tal, der fremlægges i dag, hidrører fra to kilder: for de fleste EU-landes vedkommende stammer tallene fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), som indsamler bistandsoplysninger for medlemmerne af dens Komité for Udviklingsbistand (DAC), samt for andre lande, der indsender oplysninger til organisationen. For de øvrige EU-medlemslande har Kommissionen indsamlet oplysninger i forbindelse med sin årlige rapport om udviklingsfinansiering. Rapporten om styrkelse af EU's ansvarlighed på området for udviklingsfinansiering fremlægges senere i april 2011. Tallene er foreløbige fordi de er baseret på indberetninger, landene har udført til hhv. Kommissionen og OECD over de seneste par uger. Man forventer derfor en vis justering af tallene, efterhånden som en mere detaljeret indberetning og evaluering kan finde sted. De endelige tal for 2010 vil derfor først definitivt være klar senere, for OECDs vedkommende i starten af 2012.

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 06/04/2011  |Til toppen