Sti

EU-USA topmøde
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

20/11/2010

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Topmøde mellem EU og USA i Lissabon lørdag den 20. november 2010 hvor bl.a. Præsidenten for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og Kommissionens formand, José Manuel Durão Barroso, var til møde med USA's præsident Barack Obama i Portugal til et topmøde mellem Den Europæiske Union og De Forenede Stater.

  Der transatlantiske økonomiske partnerskab har en værdi af 4,28 trilliarder dollar. Det er den vigtigste drivkraft i den globale økonomiske velstand og repræsenterer det største, mest integrerede og langvarige økonomiske forhold i verden. Tilsammen tegner de to transatlantiske partnere sig for halvdelen af verdensøkonomien. De samarbejder effektivt om udenrigspolitiske spørgsmål, herunder fredsprocessen i Mellemøsten, Afghanistan/Pakistan-problematikken, ikke-spredelse af kernevåben, regionale konflikter, osv. Der kører en løbende dialog om udenrigspolitik mellem EU's høje repræsentant Catherine Ashton og den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton. EU og USA tegner sig for ca. 80  % af den officielle udviklingsbistand i verden.

  Baggrund:

  I forbindelse med den transatlantiske erklæring i 1990 blev der indført regelmæssige topmøder på højeste niveau mellem EU og USA.

  Topmødet i Portugal vil være det første siden Lissabontraktatens ikrafttrædelse. Det er også udtryk for det belgiske og spanske formandskabs ønske om at afholde topmødet i 2010. Lissabontraktaten moderniserer EU's funktion, styrker dets handlekraft, øger de demokratiske processer i EU og betyder, at EU kan tale med én stemme på den internationale scene.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 22/11/2010  |Til toppen