Sti

Jordskælvet i Haiti - Hvad gør EU?
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

22/02/2010

Mens Haiti er lammet i undtagelsestilstand efter det kraftigste jordskælv i 200 år den 12. januar, strømmer nødhjælpen allerede til det fattige land. EU har iværksat en nødhjælpspakke pdf - 41 KB [41 KB] English (en) til de mest akutte behov og afsat 3 millioner euro til at gennemføre den. Det er EU's nødhjælpsenhed, ECHO, som står i spidsen for den akutte indsats. Med en årlig bistand på 28 millioner euro er EU allerede en af de største donorer i Haiti. Senest har Kommissionen foreslået yderligere € 90 millioner til hjælpearbejdet i Haiti.

Nødhjælpseksperter, ikke blot fra EU, men også en række nødhjælpsorganisationer i hele verden, arbejder nu på Haiti. Mere end 100.000 personer har mistet livet i katastrofen. Endnu flere har mistet deres hjem og slægtninge.

  Kommissionen har planer om yderligere € 90 millioner til hjælpearbejdet i Haiti

  Europa-Kommissionen foreslog den 11. februar at trække midler fra reserven til nødhjælp af EU's budget til at finansiere en yderligere omfattende pakke af humanitær bistand i Haiti. I en ny kommissionsbeslutning der har en værdi af 90 mio. €, vil der blive lagt vægt på at yde et væsentligt bidrag til det enorme og presserende behov for husly til haitianere, hvis hjem blev ødelagt eller beskadiget under jordskælvet samt støtte til distribution af fødevarer og levering af det meget nødvendige sundhedspleje.

  Midler fra reserven til nødhjælp skal godkendes af EU's budget myndighed (Europa-Parlamentet og Rådet). Ud over at støtte læ-aktiviteter, ville beslutningen blive brugt til at opfylde de løbende presserende behov i andre sektorer, herunder fødevarer, sundhed og vand/ sanitet. Disse nye bevillinger vil bringe EU's samlede indsats i Haiti op på 609 millioner €, hvoraf 309 mio € går til humanitær bistand (120 mio. € gennem Kommissionen og € 189 mio. gennem medlemsstaterne). De resterende 300 mio. € er til hurtig genopretning og genopbygning. Derudover er der stillet 200 millioner euro til rådighed til langsigtet genoprettelse. Sammen med EU's kommende militære mission der har til formål at give husly vil denne finansiering bidrage yderligere til at lindre lidelserne for Haitis befolkning. Kommissionens fonde distribueres via FN-kontorer, internationale NGO'er og Røde Kors. Dette signalerer en vilje i EU til at sikre en grundlæggende sikkerhed.

  Seneste tal

  GLOBALT 
  Organer begravet (minimumopgørelse)217.336
  Folk fundet og udgravet i live fra ruinerne af internationale redningshold211
  Mennesker med akut behov for husly±1.000.000
  Samlede antal berørte personer på en eller anden måde±3.500.000
  EU-borgere 
  Europæerne er til stede den 14.jan (maksimum)2.706
  Europæerne tegnede sig for1.487
  Forsvundne europæere (maksimumopgørelse)208
  Sårede europæere10
  Europæere der formodes døde8
  Dræbte europæere55
  Evakuerede1.583

   

  EU reagerede hurtigt

  EU-landene reagerede hurtigt. Indenfor 60 timer havde EU i alt 658 eksperter og material til civil beskyttelse, herunder 11 undersøgelses- og redningshold (372 personer), 5 felthospitaler (90 personer), 6 lægeposter (20 personer), 6 vand- og sanitetsenheder (34 personer), 4 materialhold (20 personer) og 14 lægehold (122 personer) på vej, som nu arbejder på stedet. Yderligere eksperter er ankommet, og antallet af eksperter på Haiti er nu oppe på mere end 800.

  Derudover er mindst 300 militærpolitifolk fra EU sendt til Haiti for at hjælpe med at holde orden i det jordskælvsramte land. Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Holland bidrager til styrken.

  Hovedprioriteterne for nødhjælp

  • Shelter og sanitet er fortsat de højeste prioriteter i øjeblikket.
  • Fjernelse af murbrokker er stadig mest presserende for at gøre plads til bosættelser.
  • Sanitære forhold i lejrene er en stor bekymring, behovet for antallet af latriner skønnes at udgøre 20.000
  • Mange af de 396 sundheds-NGO'er, der arbejder i Haiti har grund til at tage væk i de kommende uger, dog uden at tilstrækkelig kapacitet er planlagt at ankomme. Der er en risiko for en omfattende udbrud af diarré, da den nuværende overbefolkning, dårlige sanitære forhold og mangel på effektiv bortskaffelse af affald systemer i spontane bopladserne.

  Der er næsten 700 eksperter fra EU i Haiti. De koordinerer uddelingen af mad, medicin, tæpper, telte, vand og brændstof.

  Samtidig går det bedre med at samle ind til ofrene – både i EU og i resten af verden. Det franske telefonselskab, France Telecom, lader for eksempel sine kunder sende bidrag til fransk Røde Kors og to andre organisationer gennem sms'er i en hel måned. Danmarks indsamling den 30. januar beløb sig til et rekordhøjt beløb på 130.662.190 kroner, og går til både Afrikas kvinder og ofrene på Haiti.

  Største udfordringer for International bistand

  • Regeringens manglende evne til at koordinere
  • Landbrugets genopbyggelse skal løses før den egentlige plantningssæson i marts.
  • Før jordskælvet var der omkring 380.000 forældreløse børn i Haiti. Antallet af uledsagede eller forældreløse børn (herunder børn med kun én forælder) skønnes nu at være en million

  Foreløbig skadevurdering

  Kommissionens forskningscenters Institut for Beskyttelse af Borgerne og Borgernes Sikkerhed (IPSC) har udført en foreløbig skadevurdering, som har givet værdifuld indsigt i, hvordan nødhjælpsaktionerne skal planlægges. Den skal også bruges under genopbygningen. Mere end 4.000 fysiske materialer blev tilintetgjort eller ødelagt. Omkring 2.000 beboelsesbygninger er delvist eller totalt kollapset og det samme antal bygninger vidner om stor ødelæggelse. Et antal vigtige bygninger såsom regeringsbygninger, uddannelsesinstitutioner og hospitaler er kollapset eller meget ødelagt. Herunder er blandt andet 1.118 huse og 749 etagebygninger med 1-2 etager beboet af 1 eller 2 familier er tilintetgjort, delvist eller totalt kollapset. Skadevurderingen er baseret på analyserne af billederne fra en satellit med en meget stor opløsningsevne, erhvervet før og efter katastrofen. Se fakta og satellitfotos her.

  Indtil videre er der fundet 217.336 mennesker, der har mistet livet. 211 er blevet fundet i live. Omkring 1 million mennesker har akut behov for hjælp, og ikke mindre end 3,5 millioner er blevet ramt.

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen