Sti

Fattigdom er verdens mest presserende problem
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

14/11/2008

Europæiske udviklingsdage, den 15.-17. november 2008 i Strasbourg

Hovedtemaet for dette års europæiske udviklingsdage er finanskrisens konsekvenser for udviklingsområdet, den lokale dimension af udviklingssamarbejdet og specielt de lokale myndigheders rolle, gennemførelsen af milleniumudviklingsmålene, mad og sult, klimaforandringerne, bistandens størrelse og mediernes betydning for udviklingsområdet.

  Udviklingsdagene holdes på et strategisk vigtigt tidspunkt for EU og vores partnere. Den 15. november mødes stats- og regeringscheferne fra G20-gruppen nemlig i Washington for at drøfte finanskrisen, og FN er i gang med at forberede Doharevisionskonferencen om finansiering af udvikling.

  I denne globale krisetid er fattigdom det mest presserende problem - og det kræver investering i udvikling. Ellers ser det dystert ud, ikke kun for udviklingslandene, men også for industrilandene. Her i det 21. århundrede er det vigtigt med konsensus. De europæiske udviklingsdage skaber rum for debat, overvejelser og forslag.

  Blandt talerne og deltagerne vil der være stats- og regeringschefer og ministre fra udviklings- og industrilande, internationale politiske beslutningstagere og ngo-repræsentanter:

  José Manuel Barroso (formand for Europa-Kommissionen)
  Jean Ping (formand for Kommissionen for Den Afrikanske Union)
  François Fillon (fransk premierminister - Frankrig har EU-formandskabet dette halvår)
  Wangari Maathai (modtager af Nobels fredspris i 2004)
  Jakaya Kikwete (Tanzanias præsident, formand for Den Afrikanske Union)
  Michelle Bachelet (Chiles præsident)
  Blaise Compaore (Burkina Fasos præsident, formand for Ecowas - Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater - og UEMOA - Den Vestafrikanske Økonomiske og Monetære Union)
  Amadou Toumani Toure (Malis præsident)
  Josep Borrell Fontelles (formand for Europa-Parlamentets udviklingsudvalg)
  Noerine Kaleeba (formand for Action Aid International)
  Anna Tibaijuka (administrerende direktør for FN's program for bolig- og bebyggelsesmiljø)
  Danny Leipziger (vicepræsident i Verdensbanken, netværket for fattigdomsbekæmpelse og økonomisk ledelse)

  Siden de første europæiske udviklingsdage i 2006 (styreformer), som blev fulgt op i 2007 (bekæmpelse af klimaændringer), har dagene fået en central plads i EU og internationalt. Hvert år deltager op til 3 000 repræsentanter for omkring 1 200 udviklings- og civilsamfundsorganisationer fra alle verdenshjørner.

  Udviklingsdagene er et nyttigt debatforum - for offentlige forvaltninger, parlamenter, lokale myndigheder, civilsamfundet, internationale organisationer, universitetsverdenen, udviklingsorganer, medierne og den private sektor. De åbner mulighed for at tackle nogle af de store udfordringer for udviklingssamarbejdet og lancere nye initiativer.

  Dagene er også med til at sætte øget fokus på samarbejds- og udviklingsspørgsmål. Offentligheden inviteres til sideløbende arrangementer, f.eks. kunstudstillinger, festivaler, koncerter og workshops.

  Vinderne af EU's ungdomspris for udvikling modtager en rejse til Afrika, og Lorenzo Natali-prisen uddeles til journalister fra hele verden for deres indsats for menneskerettighederne, demokrati og udvikling.

  EU er med 60 % af den samlede udviklingsbistand verdens største bistandsdonor. EU er også udviklingslandenes vigtigste handelspartner.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen