Sti

Høring om forbindelserne med oversøiske lande og territorier som f.eks Grønland
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

25/06/2008

Kommissionens grønbog om de fremtidige forbindelser mellem EU og de oversøiske lande og territorier, har til formål at iværksætte en bred debat af disse forbindelser.

Høringen vil være åben fra 1. juli-17. oktober 2008

  Efter den offentlige høring vil Kommissionen foreslå et nyt partnerskab, hvor der i højere grad tages hensyn til de særlige karakteristika ved de 21 øer og deres nuværende økonomiske situation.

  Louis Michel, der er kommissær med ansvar for udvikling og humanitær hjælp, sagde, at de oversøiske lande og territorier udgør et reelt aktiv for EU, og at vi må erkende, at forbindelser, der er baseret på et klassisk udviklingssamarbejde, er forældede i dagens globaliserede verden. Han fortsatte med at sige, at det derfor er så vigtigt at modernisere forbindelserne mellem de oversøiske lande og territorier og EU for derved at sikre, at vi bedst muligt tager hensyn til den nye situation, globaliseringen og liberaliseringen af den internationale handel.

  På grund af de oversøiske landes og territoriers særlige forbindelser med Danmark, Frankrig, Nederlandene og Det Forenede Kongerige er oversøiske lande og territorier tæt associeret med EU. Af historiske årsager byggede de nuværende forbindelser i høj grad på skabelonen for forbindelserne med landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene). En sådan aftale er utidssvarende i lyset af de særlige sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer, de oversøiske lande og territorier står over for i dag.

  Grønbogen har til formål at iværksætte en bred drøftelse af det hensigtsmæssige i at erstatte den nuværende aftale med et innovativt partnerskab med de oversøiske lande og territorier. Ethvert fremtidigt partnerskab bør skræddersys til deres særlige status, behov, udfordringer og potentiale, samtidig med at de tætte forbindelser, den gensidige interesse og solidariteten mellem de oversøiske lande og territorier og EU anerkendes. Ethvert fremtidigt partnerskab bør fuldt eller delvis erstatte det nuværende, når den nugældende afgørelse om associeringen med oversøiske lande og territorier udløber den 31. december 2013.

  De pågældende lande og områder er fuldt ud nævnt i bilag II til EF-traktaten. Der er tale om i alt 21 oversøiske lande og områder: Grønland, Ny Kaledonien og tilhørende områder, Fransk Polynesien, de franske besiddelser i Antarktis og i det sydlige Indiske Ocean, Wallis og Futunaøerne, Mayotte, Saint Pierre og Miquelon, Aruba, De Nederlandske Antiller (dvs. Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius og Sint-Maarten), Anguilla, Caymanøerne, Falklandsøerne, Sydgeorgien og Sydsandwichøerne, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena og tilhørende områder, det britiske antarktiske territorium, det britiske territorium i Det Indiske Ocean, Turks- og Caicosøerne, De Britiske Jomfruøer og Bermuda. Associeringsordningerne har imidlertid aldrig fundet anvendelse på Bermuda i overensstemmelse med Bermudas regerings ønske.

  Grønbogen vil være at finde nedenfor så snart den foreligger!

  25. juni 2008

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen