Sti

Konfliktdiamanter og Kimberley-processen
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

31/10/2007

Konfliktdiamanter er uslebne diamanter som oprørsbevægelser bruger til at finansiere deres væbnede kamp mod legitime regeringer. Konflikterne er ofte voldsomme og blodige og udspilles for meste på civilbefolkningernes bekostning. Derfor kaldes stenene også bloddiamanter. I lande som Angola, Congo, Elfenbenskysten, Liberia og Sierra Leone har konfliktdiamanter således givet næring til nogle af de blodigste konflikter, Afrika har været vidne til.

Den 11. og 12. maj 2000 påbegyndtes i byen Kimberley (Sydafrika) den såkaldte Kimberley-proces, der samler de vigtigste diamanteksporterende, -forarbejdende og -importerende parter samt repræsentanter for diamantindustrien og det civile samfund, med det formål at finde frem til og iværksætte foranstaltninger, der er i stand til at fjerne konfliktdiamanter fra markedet.

I løbet af Kimberley-processens forskellige faser har denne målsætning lidt efter lidt konkretiseret sig, og sigtet er at udarbejde et internationalt certificeringssystem for uslebne diamanter baseret på nationale certificeringssystemer og på internationalt anerkendte minimumsstandarder.

    Konfliktdiamanter - hvad gør EU?

    Kimberley-processen

    Seneste

    Flere
    Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen