Sti

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/03/2012

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Kommissionen sætter i år særligt fokus på fraværet af kvinder i topstillinger og på ligelønsproblematikken. Kun hvert syvende bestyrelsesmedlem i Europas største virksomheder er en kvinde, og for 97 % vedkommende er bestyrelsesformanden en mand. Det er et enormt spild af talent og ressourcer - ikke mindst i lyset af, at 60 % af de alle europæere, der i dag får en universitetsuddannelse, er kvinder.

Også kønsbestemte lønforskelle på 16,4 % er fuldstændigt uacceptable, især fordi lønforskellen mellem mænd og kvinder næsten ikke er blevet mindre de sidste 15 år - i nogen lande er den endda blevet større. Det gælder blandt andet Danmark, som i slutningen af 1990'erne havde nedbragt forskellen til omkring 12 %, men som nu placerer sig tæt på EU-gennemsnittet.

  Kigger man ud over EU's grænser er det imidlertid langt mere fundamentale problemer, som mange af verdens kvinder kæmper med. Derfor er der også god grund til at bruge kvindernes internationale kampdag til at rette fokus mod kvinders helt grundlæggende rettigheder. Her har det været glædeligt at konstatere, hvor stor en rolle kvinder har spillet i det arabiske forår og demokratiseringsprocessen i Mellemøsten. Og i en række østafrikanske lande er kvindegrupper med støtte fra EU og FN omsider ved at få dæmmet op for traditionelle kvindelige omskæringer; et brutalt - og ofte livsfarligt - indgreb, som op mod 3 millioner piger i helt ned til fem års-alderen hvert år udsættes for.

  Lidt baggrund...

  I år er det 102 år siden at den internationale kvindedag blev grundlagt på et internationalt socialistisk kvindemøde i København. Bag forslaget stod den tyske feminist Clara Zetkin, der mente at den internationale kvindedag bl.a. skulle bruges til at agitere for kvinders stemmeret og arbejderkvindernes rettigheder.

   I de første mange år blev dagen primært markeret af den socialistiske kvindebevægelse, og i det kommunistiske Østeuropa og Sovjetunionen blev dagen udnævnt til national helligdag. I 1970'erne gav kvindebevægelsen nyt liv og bredde til kvindedagen, og i dag fejres "kampdagen" den 8. marts over det meste af verden med arrangementer, som sætter fokus på ligestilling og kvinders rettigheder.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 09/03/2012  |Til toppen