Διαδρομή πλοήγησης

News

Χαιρετισμός Επιτρόπου Βασιλείου στα εγκαίνια της Κρατικής Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου

12.03.2013 Χαιρετισμός Επιτρόπου κυρίας Ανδρούλλας Βασιλείου στα εγκαίνια της Κρατικής Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 (τον χαιρετισμό διάβασε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης).

Κυρίες και κύριοι,

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της κρατικής εκπαιδευτικής έκθεσης και απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους της κας Ανδρούλλας Βασιλείου, Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Η Επίτροπος δυστυχώς αναχώρησε σήμερα για Βρυξέλλες, αλλά μου ζήτησε να μεταφέρω τα θερμά της συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πετυχημένη αυτή εκδήλωση που ήδη μετράει 20 χρόνια ζωής.

Εκ μέρους της Επιτρόπου θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον νέο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κύριο Κυριάκο Κενεβέζο και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο επίπονο έργο που αναλαμβάνει.
Ο χαιρετισμός της Επιτρόπου συνεχίζει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ, έχετε ένα δύσκολο έργο μπροστά σας. Να διασφαλίσετε αφενός ότι ο ευαίσθητος τομέας της εκπαίδευσης δεν θα πέσει θύμα της δημοσιονομικής λιτότητας και αφετέρου, ότι οι υπάρχοντες πόροι θα αξιοποιηθούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Σε εσάς εναπόκειται να περάσετε το μήνυμα ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς, η εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση.

Και είναι γεγονός ότι ένα από τα πράγματα που έχει αναδείξει η κρίση είναι ότι η εκπαίδευση μετράει. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι όσο πιο ψηλά προσόντα διαθέτουν οι απόφοιτοι μας τόσο περισσότερες και καλύτερες προοπτικές εργοδότησης έχουν.

Για να μορφώσουμε όμως άτομα με υψηλά προσόντα που θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, χρειαζόμαστε ποιοτική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Αυτή ακριβώς η ιδέα βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόσο η πρόσφατη αναφορά μας στον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, όσο και παλαιότερες αναφορές μας - όπως η ατζέντα για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - στοχεύουν στο να αναδείξουν πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επανασχεδιασμός των εκπαιδευτικών μας συστημάτων για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουμε ανάγκη από ένα μοντέλο που να λαμβάνει υπόψη όλες τις προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και να κοιτάζει προς το μέλλον. Χρειαζόμαστε πανεπιστημιακά ιδρύματα που, με σεβασμό στην αυτονομία, να αναδεικνύουν την βαθιά ευρωπαϊκή παράδοση στον τομέα της διδασκαλίας και με επένδυση στην έρευνα και καινοτομία να προετοιμάζουν τους φοιτητές τους για να ενταχθούν με αξιώσεις στον κόσμο της εργασίας.

Είμαι βέβαιη ότι η σημερινή Εκπαιδευτική Έκθεση θα συμβάλει ακριβώς στο να αναδειχθεί η αξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και όχι μόνο, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αθρόα προσέλευση και στη φετινή έκθεση, ιδίως από νέες και νέους που αναζητούν ευκαιρίες για τις σπουδές τους στην Κύπρο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλώ όλες και όλους να περιηγηθούν στα περίπτερα της έκθεσης και να μην παραλείψουν το περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, όπου θα βρουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον τους.

Οι νέες και οι νέοι της Ευρώπης του σήμερα καταβάλουν επίπονες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σ' ένα ολοένα δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον. Δουλειά δική μου και των 26 ομολόγων μου στο σώμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - όπως και των ίδιων των κρατών μελών - είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο γι' αυτά τα παιδιά, ασφαλώς μαζί και με τις δικές τους - προσωπικές και συλλογικές - προσπάθειες, αλλά και με αρωγούς τους γονείς και τους δασκάλους τους. Γι' αυτό τονίζω πάντα στα σημερινά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνουν προσεκτικές επιλογές ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που θα τα προετοιμάσουν για το αύριο της διά βίου μάθησης, της δικτύωσης και της συνεργασίας μέσα σε πολυπολιτισμικά και πολυσύνθετα περιβάλλοντα, όπως αυτά που διαμορφώνονται στην Ευρώπη.»

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Ανδρούλλα Βασιλείου

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

25ης Μαρτίου 26

8100 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page