Διαδρομή πλοήγησης

News

To Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

01.12.2012 Χαιρετισμός από τον κο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στην εκδήλωση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ. Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2012, 11:00 στο Σπίτι ΕΕ στη Λευκωσία.

Αγαπητέ Υπουργέ Άμυνας, Αγαπητέ κε Ηλιάδη,
Αγαπητέ Υφυπουργέ Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αγαπητέ Ανδρέα
Αγαπητέ Ευρωβουλευτή, Αγαπητέ κε Κασουλίδη,
Αγαπητέ Πρύτανη, Αγαπητέ κε Ατταλίδη,
Αγαπητή Αντιπρόεδρε του ΟΠΕΚ, Αγαπητή κα Καυκαρίδη,
Αγαπητέ επικεφαλή του Γραφείου του Κοινοβουλίου, Αγαπητέ Τάσο,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός ανθρώπου που πίστεψε όσο λίγοι στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω.

Ο Γιάννος αφιέρωσε τη ζωή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου. Είχε τη βαθειά πίστη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ειρήνης. Δεν είχε άδικο.  Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να θυμηθούμε τι κάνει την ΕΕ τόσο ξεχωριστή.

Για πολλούς, η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ήταν έκπληξη. Κάποιοι είπαν πως είναι περίεργο ότι αυτή η αναγνώριση ήρθε σε μια εποχή που οι κοινωνικές εντάσεις και η ξενοφοβία έχουν οξυνθεί και σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπή με μια κρίση: μια οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση εμπιστοσύνης.

Είναι γεγονός πως πολλοί συμπολίτες μας έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται την τρέχουσα οικονομική συγκυρία για να περάσουν λαϊκιστικά μηνύματα, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται πως η κρίση αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρώπη χάνει τη βαρύτητά της στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά δεν πρέπει  να αφήσουμε το λαϊκισμό να υπονομεύσει τη δέσμευσή μας στην ειρήνη.

Το βραβείο Νόμπελ είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση του τι συμβολίζει η Ένωσή, και των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, μετατρέποντας μια ήπειρο που ταλανίζονταν από πολέμους σε μια ένωση δημοκρατιών. Το βραβείο Νόμπελ πρέπει να είναι πηγή υπερηφάνειας για τα εξαιρετικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ιδέας: μία ήπειρος που επί αιώνες αναλωνόταν σε πολέμους μεταμορφώθηκε σε ήπειρο ενωμένη υπό το πνεύμα της ειρήνης και των δημοκρατικών αξιών και σε έναν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ειρήνης ανά τον κόσμο. Μεγάλοι εχθροί έχουν συμφιλιωθεί, ενωμένοι πλέον στο πλαίσιο ενός κοινού εγχειρήματος που αποβλέπει στο να καταστήσει πρακτικά αδύνατη, και ως εκ τούτου και πολιτικά αδύνατη, την πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη των πολιτικών δεσμών που κρατούν ενωμένη την Ένωση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πραγματικά κοινό επίτευγμα: είναι έργο όχι μόνο ηγετών και θεσμικών οργάνων αλλά και γενεών Ευρωπαίων από 27 και πλέον χώρες, οι οποίοι ξεπέρασαν τη διχόνοια, γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον και έμαθαν να συνεργάζονται. Ως εκ τούτου, αποτελεί πραγματικά βραβείο για 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Όμως όλα αυτά τα επιτεύγματα δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάσουμε. Με την αναγνώριση του έργου της Ευρώπης, η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε στο πέρασμα έξι δεκαετιών πάνω στην αρχή της ειρήνης. Είναι ένα επίτευγμα που πρέπει να προστατεύσουμε.

Το βραβείο είναι μια υπενθύμιση πως δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας και δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την Ένωση: Η ασφάλεια και η ενδυνάμωση της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε, ενωμένης υπό το πνεύμα της ειρήνης και της δημοκρατίας, αποτελεί συνεχές και καθημερινό έργο, για το οποίο απαιτείται η συμμετοχή και η στήριξη όλων των Ευρωπαίων. Ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη, το βραβείο αποτελεί σαφή έκκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών προκειμένου να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους.

Τέλος, το βραβείο είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον, και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές: η τόλμη των ιδρυτών της Ένωσης και το έργο που πραγματοποιήθηκε ακατάπαυστα επί γενεές ώστε να έλθουν κοντά όσο ποτέ άλλοτε οι χώρες και οι πολίτες μας είναι τα πιο ισχυρά στοιχεία που υπενθυμίζουν ότι η λέξη αδύνατο δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο.

Καθώς η τελετή απονομής των Βραβείων Νόμπελ τυγχάνει να συμπίπτει με τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμβαίνει μόλις δύο ημέρες πριν από την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι κατάλληλη η στιγμή για να εστιάσουμε περισυλλογή στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

Κυρίες και κύριοι,

Το βραβείο δεν πρέπει να λειτουργήσει μόνον ως φόρος τιμής για αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν, αλλά και ως πηγή ενθάρρυνσης για το τι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε στο παρόν και το μέλλον. Δεν απευθύνεται μόνο στους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα, αλλά σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία της ειρήνης και των δημοκρατικών αξιών για τις μελλοντικές γενιές είναι ζήτημα και χρέος όλων μας. Η προστασία όσων έχουμε πετύχει με το Ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι καθήκον όλων μας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω το χαιρετισμό μου παραθέτοντας μια δήλωση του προέδρου Barroso: ''  Η Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης και η διεθνής κοινότητα στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι πολύτιμο, που πρέπει να διαφυλάξουμε για το καλό των Ευρωπαίων και για το καλό όλου του κόσμου.''

Σας ευχαριστώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

25ης Μαρτίου 26

8100 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page