Διαδρομή πλοήγησης

News

Εκστρατεία ενημέρωσης για την οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών

10.10.2012 Χαιρετισμός από τον κο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012, 09:30 στο Σπίτι της ΕΕ, Λευκωσία.

Κυρίες και κύριοι,

Με χαρά σας καλωσορίζω στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το σεμινάριο που εντάσσεται στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Σε όλη την Ευρώπη, πολλές επιχειρήσεις  βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το χρέος που διαγράφουν οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δηλαδή χρήματα που τους οφείλονται, έχει αυξηθεί στο 2.8% των συνολικών εισπρακτέων τους, φτάνοντας στα €340 δις, ένα ποσό άνευ προηγουμένου. Μιλάμε για ένα νούμερο το οποίο ισοδυναμεί με το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, ο οποίος ανέρχεται σε €147 δις.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οι μεγάλες αποκλίσεις  που υπάρχουν μεταξύ των χωρών βορρά και νότου. Να αναφέρω χαρακτηριστικά πως στο νότο οι συναλλαγές business to business πληρώνονται σε 91 μέρες κατά μέσο όρο. Αντίθετα, στις βόρειες χώρες το αντίστοιχο διάστημα είναι 31 μέρες. Αυτές οι πρακτικές αποτελούν πλήγμα για την Ενιαία Αγορά, στόχος της οποίας είναι να προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες ίσες ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που απειλεί τις υγιείς επιχειρήσεις και διαστρεβλώνει την ενιαία αγορά,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2011 την οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών, η οποία θα πρέπει να έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των κρατών μελών εως τις 16 Μαρτίου 2013.

Καθώς έχουμε μαζί μας εκλεκτούς συναδέλφους από τις Βρυξέλλες οι οποίοι  θα αναφερθούν αναλυτικά στην οδηγία και στο τι προβλέπει, δε θα εισέλθω σε λεπτομέρειες. Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο: στο γεγονός πως εναρμονίζει την περίοδο μέσα στην οποία οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποπληρώσουν τις επιχειρήσεις για αγαθά ή υπηρεσίες που αγοράζουν. Πλέον, ο χρόνος αποπληρωμής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κατά κανόνα 30 μέρες.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη η οποία προστατεύει τις επιχειρήσεις από την αυθαιρεσία του κράτους. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους προς τις επιχειρήσεις, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν έναν τόκο ως πρόστιμο.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως στο επίκεντρο της εν λόγω οδηγίας βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι καθυστερημένες πληρωμές απειλούν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς σε πολλά κράτη μέλη οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Το 57% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι έχουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών, ένα ποσοστό κατά 10% μεγαλύτερο από πέρυσι. Παράλληλα, δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πτωχεύουν καθημερινά στην Ευρώπη διότι δεν εξοφλήθηκαν τα τιμολόγιά τους.

Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αλλάξει-και αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμένων πληρωμών. Ας μην ξεχνάμε πως για μια μικρή επιχείρηση, το να διεκδικήσει τα χρωστούμενά της, ιδιαίτερα από το δημόσιο τομέα, μπορεί να αποδειχθεί μοια δύσκολη και πολυδάπανη διαδικασία.

Η οδηγία ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ανάγκη για να αλλάξουμε νοοτροπία: πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα έγκαιρων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών. Εκτός από τον προσδιορισμό προθεσμίας μέσα στην οποία πρέπει να γίνουν οι πληρωμές, η οδηγία δίνει περισσότερα δικαιώματα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πληρωμών και αυξάνει τη διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες.

Είναι σαφές ότι για τα κράτη μέλη, είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών το ταχύτερο δυνατό. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθούν σημαντικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κρίση που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση στις πιστώσεις. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίησή αυτών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής, η οποία γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εντάσσεται και η σημερινή ημερίδα. Ελπίζω πως οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν και θα αδράξουν τα οφέλη που τους παρουσιάζονται με την οδηγία αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη διέρχεται μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Για να εξέλθουμε από αυτήν την κρίση πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, και να προφυλάξουμε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απασχολούν το 67% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον αγώνα της ΕΕ για ανάπτυξη. Και η οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερημένων πληρωμών  αποτελεί ένα σημαντικό όπλο σε αυτή μας την προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

25ης Μαρτίου 26

8100 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page