Διαδρομή πλοήγησης

News

Εθελοντισμός και Ενεργός Γήρανση

03.10.2012 Χαιρετισμός από τον κο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, 09:30, στην Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία.

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για την τιμή να με προσκαλέσει να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή, πολύ όμορφη εκδήλωση.

Γνωρίζετε ήδη πως ο πληθυσμός γερνάει. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 αυξάνεται ταχύτατα – τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ζούμε σε κοινωνίες λιγότερο ζωντανές, οι οποίες δε θα είναι πλέον ικανές να ανταποκρίνονται σε νέες προκλήσεις ή να παρέχουν αξιόλογες ευκαιρίες τόσο στους νέους, όσο και στους μεγαλύτερους.

Οι πολίτες που βρίσκονται στην ηλικία των εξήντα ή και περισσότερο μπορεί να είναι πλέον συνταξιούχοι ή να πλησιάζουν σε αυτό το σημείο, όμως εξακολουθούν να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στις οικογένειες και στις κοινότητές τους. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτών των δυνατοτήτων, μια εκ των οποίων είναι και η εθελοντική απασχόληση,  παραμένει αναξιοποίητο.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο το 2012 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στις κοινωνίες μας και παράλληλα πολύ μεγάλο ταλέντο και εμπειρία στις μεγαλύτερες γενεές. Το βασικό ερώτημα έγκειται στο πώς θα καταστεί δυνατή η κινητοποίηση του απίστευτου αυτού δυναμικού προς όφελος των ατόμων όλων των ηλικιών. Ένας από τους τρόπους να το πετύχουμε αυτό είναι ο εθελοντισμός.

Περίπου 100 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες άνω των 15 ετών, σχεδόν το 23% του πληθυσμού, είναι εθελοντές. Από από αυτούς, πολλοί είναι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Σύμφωνα με μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2008, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών που δεν είχαν ακόμη συνταξιοδοτηθεί θα εξέταζαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε κοινοτική ή εθελοντική εργασία μετά τη συνταξιοδότηση.

Συχνά τείνουμε να παραβλέπουμε αυτήν την κοινωνική συμβολή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Με το Ευρωπαϊκό Έτος επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία και να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτούς. Ας μην ξεχνάμε πως μέσω της εθελοντικής εργασίας, εκτός από τα προφανή οφέλη που για την κοινωνία και για τους ίδιους, οι πολίτες τρίτης ηλικίας αποφεύγουν την κοινωνική απομόνωση και πολλά από τα συνεπαγόμενα προβλήματα και κινδύνους.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, αυτή την ίδια στιγμή που μιλάμε, χιλιάδες και χιλιάδες συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας προσφέρουν το χρόνο τους και τα ταλέντα τους, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, για τους άλλους ανθρώπους. Στις κοινότητες όπου συμμετέχουν, στους αθλητικούς χώρους, στα σχολεία και τα κέντρα νεότητας, στα νοσοκομεία και τις εκκλησίες, συνεισφέρουν με εκατομμύρια μεμονωμένες ενέργειες για να προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο στην κοινωνία μας.

Οι πράξεις των ανθρώπων αυτών έχουν σημαντικό αντίκτυπο καθημερινά. Βελτιώνουν τη ζωή τους και τις ζωές αυτών που βοηθούν. Με το να προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους για ένα σκοπό που πιστεύουν, ενσαρκώνουν τις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης: την αλληλεγγύη, τη συμπόνια, την αίσθηση της κοινότητας. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα είναι αρωγός στην προσπάθειά σας να ενημερωθούν οι Κύπριοι πολίτες, και ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, για τα οφέλη του εθελοντισμού.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

25ης Μαρτίου 26

8100 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page