Διαδρομή πλοήγησης

News

Παρουσίαση Βιβλίου: ''Κοινή πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας''

18.06.2012 Ομιλία από τον κο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, 11:00 στη Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία.

Αγαπητέ κε Υπουργέ Αμυνας, Αγαπητέ κε Ηλιάδη,
Αγαπητέ κε Υφυπουργέ Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αγαπητέ κε Μαυρογιάννη,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα για την παρουσίαση του βιβλίου ''Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Άμυνας: Το νέο περιβάλλον μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας.'' Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την ευγενική πρόσκληση των δημιουργών του βιβλίου να συμβάλλω με μια μικρή εισαγωγή στην εξαιρετική αυτή έκδοση.

Σε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής της ιστορίας: θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θα συμβεί σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη. Εκτός από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην οποία η Κύπρος καλείται να συμμετέχει εποικοδομητικά μέσω της Προεδρίας του Συμβουλίου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε  ανά την υφήλιο αλλά και στην ίδια μας τη γειτονιά είναι ακόμα σημαντικές.

Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Κάποιοι μιλάνε για την παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως έχουμε δώσει στην Ευρώπη πάρα πολλή δύναμη. Ίσως είναι καιρός να ανακτήσουμε ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, λένε.

Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο σφάλμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο για ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Στο σημερινό κόσμο, ακόμα και το μεγαλύτερο από τα κράτη μέλη μας δε θα είχε από μόνο του το εκτόπισμα για να διαπραγματευθεί επί ίσοις όροις με κράτη δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Μόνο ενεργώντας από κοινού ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρουμε έχουμε το ειδικό βάρος για να είμαστε ένας σημαντικός παίκτης στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και μόνο όντας ανοικτοί στον κόσμο θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερη ευημερία στους πολίτες της Ένωσης.

Δεν προχωράμε προς τα πίσω. Η πραγματικότητα είναι πως τα δύο τελευταία χρόνια τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ολοκλήρωσης που ήταν απλά αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Ποτέ στο παρελθόν η ΕΕ δεν είχε τόσες πολλές αρμοδιότητες συμπεριλαμβανομένων πολιτικών που αποτελούσαν ''οχυρά'' για τα κράτη μέλη-όπως το άσυλο, η μετανάστευση, και την αρχή μιας ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής που εκφράζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα κράτη μέλη δεν εκχωρούν την εθνική τους κυριαρχία σε κάποιους απρόσωπους τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από μόνα τους. Όλοι εμείς δεν εργαζόμαστε για τις Βρυξέλλες. Εργαζόμαστε στις Βρυξέλλες και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τα 27 κράτη μέλη μας-που σύντομα θα γίνουν 28.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κυπριακή Προεδρία έχει μια ιστορική ευκαιρία: μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη ο οποίος θα οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά. Θέλω να ευχηθώ σε όλους όσους αναμειχθούν στη σημαντική αυτή προσπάθεια κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Σας ευχαριστώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

25ης Μαρτίου 26

8100 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page