Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρώπη μου – Tα δικαιώματά μου

Ο ιστότοπος αυτός είναι δικός σας! Εδώ μπορείτε να βρείτες περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματά σας και πρακτικές συμβουλές σε πολλά θέματα. Στον ιστότοπο θα βρείτε επίσης στοιχεία που θα σας βοηθήσουν όταν ταξιδεύετε στην Ευρώπη για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους, για αγορές ή για τουρισμό.

Διαμονή και εργασία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ 

Ως υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχετε το δικαίωμα να εργαστείτε – ως υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας – σε μια χώρα της ΕΕ χωρίς να χρειάζεσθε άδεια εργασίας. Και αν εργάζεσθε σε άλλη χώρα της ΕΕ έχετε επίσης το δικαίωμα να ζείτε εκεί. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα δικαιώματα διαμονής εδώ.

Αν ζείτε και εργάζεσθε σε άλλη χώρα της ΕΕ, εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης που δικαιούσθε και για τη φορολογική κατάστασή σας.

Αν είστε άνεργος/η, ίσως σκέπτεστε να αναζητήσετε εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ – είναι δικαίωμά σας ως πολίτης της ΕΕ. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά του επιδόματος ανεργίας και την αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων.

Η πύλη EURES σας παρέχει πληροφορίες για θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαβίωση και την εργασία στο εξωτερικό.

Συνταξιούχοι

Λαμβάνετε σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από χώρα της ΕΕ αλλά επιλέγετε να ζήσετε σε άλλη χώρα; Αν ναι, εδώ θα βρεις πληροφορίες σχετικά με παροχές υγειονομικής περίθαλψης και ασθένειας, για παροχές γήρατος, επιδόματα θανάτου και φορολογία.

Υγεία

Μια επίσκεψη στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για τη δημόσια υγεία θα σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής και την πρόληψη ασθενειών καθώς και πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια ασθενείας και την έκτακτη περίθαλψη στην ΕΕ.

Αν σχεδιάζετε να εγκατασταθείτε στο εξωτερικό, θα βρείτε εδώ πληροφορίες για την ιατρική περίθαλψη και την ασφάλεια ασθενείας σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για επισκέψεις μικρού χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να έχετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Σπουδές στην Ευρώπη 

Για μια επισκόπηση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση ή την κατάρτιση στο εξωτερικό πιέστε εδώ.

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης της ΕΕ. Το πρόγραμμα ERASMUS, το εμβληματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ, παρέχει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 200.000 φοιτητές να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Βρείτε ακόμη πληροφορίες για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης LEONARDO DA VINCI, το πρόγραμμα COMENIUS για τα σχολεία και το πρόγραμμα GRUNDVIG για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Για παροχή συμβουλών σε τοπικό επίπεδο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.

Η πύλη PLOTEUS παρέχει πρακτικές συμβουλές για σπουδές στο εξωτερικό – για μαθήματα, προγράμματα ανταλλαγών και επιδοτήσεις.

Μέσω των δικτύων ENIC και NARIC μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων στην Ευρώπη.

Ταξίδια

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, ο επίσημος ταξιδιωτικός ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας παρέχει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για πλήθος θεμάτων, από τα έγγραφα που θα χρειαστείτε μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Ταξιδεύετε αεροπορικώς; Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών.

Δικαιώματα καταναλωτών

Χρειάζεσθε πληροφορίες για αγορές στο εξωτερικό; Για αγορά αυτοκινήτου στο εξωτερικό; Για αγορές μέσω Διαδικτύου; Πιέστε εδώ για πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές .

Ενημερωθείτε σε τοπικό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Πλατεία Βασιλέως Παύλου και Ζήνωνος Κιτιέως 1

6023 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Τηλ.: +357 24 62 63 58

Φαξ: +357 24 62 09 93

URL

Website
Website

Europe Direct Λεμεσός

Address

Γωνία Αθηνών και Νίκου Ξιούτα

3040 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63

URL

Website
Website

Europe Direct Λευκωσίας

Address

Σπίτι της Συνεργασίας

28 Μάρκου Δράκου

1102 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 44 57 40 (εσωτ. 111) / +90 548 834 5740

Φαξ: +357 22 66 00 61

URL

Website
Website

Europe Direct Πάφος

Address

Δημοτικό Μέγαρο

Πλατεία 28ης Οκτωβριου

8100 Πάφος

Τηλ.: +357 26 93 55 00

Φαξ: +357 26 91 10 32

URL

Website
Website

Information page