Διαδρομή πλοήγησης

Events

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011: «Εναλλακτική Κινητικότητα» - Εκδηλώσεις στην Κύπρο

15.09.2011 Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2011, εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις και κωμοπόλεις θα συμμετάσχουν στη δέκατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και θα καλέσουν τους κατοίκους τους να λάβουν μέρος σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μέσω των οποίων προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα. Το φετινό θέμα - Εναλλακτική Κινητικότητα - στοχεύει στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών μέσων έναντι των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αστικές μεταφορές. Η Εβδομάδα ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τους πολίτες να αναδείξουν τις –πράγματι πολλές- θετικές συνέπειες άλλων μέσων μεταφοράς.

Ο κ. Janez Potočnik, Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, δήλωσε: «Εδώ και δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υποστηρίζει πόλεις για την οικοδόμηση ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους πολίτες. Έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, και είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η Εβδομάδα Κινητικότητας παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκεφτούν νέους και καλύτερους τρόπους μετακίνησης και να συμβάλουν ώστε οι πόλεις μας να γίνουν πιο ευχάριστοι τόποι διαβίωσης.»

Εναλλακτικά μέσα μεταφοράς

Η υπέρμετρη χρήση των αυτοκινήτων είναι καταστρεπτική για την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας. Ο θόρυβος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μείωση του δημόσιου χώρου αποτελούν όλα συμπτώματα του προβλήματος. Λόγω της πίεσης που ασκείται σε πόρους όπως η ενέργεια, η γη, το νερό και οι πρώτες ύλες, υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για εναλλακτικές μορφές μεταφοράς που προκαλούν λιγότερη ρύπανση, καταναλώνουν λιγότερους πόρους και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011 έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν σε αστικές περιοχές να χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, όπως το βάδισμα, η ποδηλασία ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011 στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011 διοργανώνεται από τις τοπικές αρχές όλων των μεγάλων πόλεων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές προς το κοινό, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία στους Κύπριους πολίτες, όλων των ηλικιών, να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως ποδηλατικούς γύρους, περιηγήσεις στις πόλεις, παιχνίδια για παιδιά και ενημερωτικές δράσεις.

Η διακίνηση με λεωφορεία στην Κύπρο θα είναι δωρεάν το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, τόσο εντός όσο και μεταξύ των αστικών κέντρων. Οι κύριες εκδηλώσεις της Εβδομάδας Κινητικότητας θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα, ωστόσο δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έχουν προβλεφθεί σε πολλούς δήμους της χώρας.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα έχει δικό της χώρο για το κοινό, όπου θα προσφέρει πληροφοριακό υλικό και δωράκια, στη Λάρνακα (16/9) και στη Λευκωσία (17/9), και μέσω των Κέντρων Πληροφόρησης Europe Direct στη Λάρνακα (16-17/9) και στην Πάφο (17-18/9).

Δέκατη επέτειος της Εβδομάδας Κινητικότητας

Η έκδοση του 2011 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Εβδομάδα Κινητικότητας έχει υποστηρίξει πόλεις για τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου και υγιεινού περιβάλλοντος για τους κατοίκους τους, ενθαρρύνοντάς τους να μειώσουν τη κυκλοφοριακή συμφόρηση και προωθώντας αειφόρα και χειροκίνητα μέσα μεταφοράς.

Από τότε που εγκαινιάστηκε η εβδομάδα κινητικότητας το 2002, ο αριθμός των πόλεων που συμμετέχουν σε αυτήν συνεχώς αυξάνει. Το 2010, με θέμα «Μετακινούμαι έξυπνα, ζω καλύτερα», 2.221 τοπικές αρχές, αριθμός ρεκόρ, υπόγραψαν τη χάρτα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ή/και καταχώρισαν τις δραστηριότητές τους στον δικτυακό τόπο της εκστρατείας www.mobilityweek.eu. Το 2010 σηματοδοτεί την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με ρεκόρ συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για την εβδομάδα κινητικότητας διατίθενται στην ιστοσελίδα:
www.mobilityweek.eu

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων για όλη την Κύπρο διατίθεται στη σελίδα της Αντιπροσωπείας στο facebook: "European Commission in Cyprus":
www.facebook.com/ec.cyprus

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Λεωφόρος Χρ. Χατζηπαύλου 173-179

3036 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

Παλιά Ηλεκτρική

Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8

8010 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page