Διαδρομή πλοήγησης

Events

Έναρξη του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής Galileo

13.09.2011 Ένα παιδί από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνο που θα ζωγραφίσει το καλύτερο σχέδιο για το διάστημα ή την αεροναυπηγική, θα δώσει το όνομά του σε δορυφόρο του προγράμματος Galileo. Οι δύο πρώτοι δορυφόροι, που θα εκτοξευθούν στις 20 Οκτωβρίου, θα φέρουν τα ονόματα των παιδιών που ανακηρύχθηκαν νικητές στο Βέλγιο (Thijs) και στη Βουλγαρία (Natalia), όπου ο διαγωνισμός έχει ήδη διεξαχθεί φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τον διαγωνισμό στα άλλα 25 κράτη μέλη για την ονοματοθεσία των δορυφόρων που θα εκτοξευθούν έως το 2019. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 ετών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε: "Με τη δορυφορική πλοήγηση, την εξερεύνηση του διαστήματος και την παρατήρηση του διαστήματος, το θέμα του διαστήματος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες και το οικονομικό μας μέλλον. Επιθυμία μας είναι να δώσουμε ένα έναυσμα για τη δημιουργικότητα των παιδιών και να τους εμπνεύσουμε, από μικρή ηλικία, ενθουσιασμό για το διάστημα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Αυτή τη δημιουργικότητα την επιβραβεύουμε με μια μοναδική ευκαιρία: προσφέρουμε σε 27 παιδιά τη δυνατότητα να δώσουν το όνομά τους σ' έναν δορυφόρο".

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου παιδιά που ζουν στην ΕΕ και γεννήθηκαν το 2000, το 2001 και το 2002 - όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Galileo - καλούνται να ζωγραφίσουν ένα σχέδιο που θα αφορά το διάστημα και την αεροναυπηγική, να το σκανάρουν ή να το φωτογραφίσουν με ψηφιακή φωτογραφία και να το ανεβάσουν στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού. Σε κάθε χώρα, μια εθνική κριτική επιτροπή θα επιλέξει το καλύτερο σχέδιο, και το παιδί που θα ανακηρυχθεί νικητής θα δώσει το όνομά του σε έναν από τους δορυφόρους του σχηματισμού Galileo. Η εκτόξευση των δορυφόρων θα ξεκινήσει το 2012 και θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου ολοκληρωθεί· ο πλήρης σχηματισμός αποτελείται από 30 δορυφόρους. Η σειρά με την οποία θα γίνει η ονοματοθεσία των δορυφόρων καθορίζεται από την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των κρατών μελών όπως γράφονται στην/στις επίσημη/-ες γλώσσα/-ες τους.

Ο διαγωνισμός ανακοινώνεται σε κάθε κράτος μέλος μέσω δελτίων Τύπου και συνεντεύξεων Τύπου, καθώς και επιστολών στα σχολεία, στις ενώσεις διδακτικού προσωπικού και σε εκπαιδευτικές διαδικτυακές πύλες. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία σχετικού ενδιαφέροντος και στην παροχή υλικού στους δασκάλους ώστε να καλύψουν το θέμα του διαστήματος και της δορυφορικής πλοήγησης στις τάξεις τους.

Στην Κύπρο, η έναρξη του διαγωνισμού ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, στη διάσκεψη Τύπου που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, παρουσία του Υπουργού κ. Ευθυμίου Φλουρέντζου, της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ανδρούλλας Καμιναρά και εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, η κ. Καμιναρά δήλωσε: "Το πρόγραμμα Galileo έχει εξαιρετική σημασία για την Ευρώπη από άποψη οικονομική και πολιτική. Προωθεί την έρευνα αλλά και προασπίζει την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Περίπου 7% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ποσόν 800 δις ευρώ ετησίως, παράγεται σε κλάδους με άμεση σχέση με τον τομέα των δορυφορικών υπηρεσιών. Μια επένδυση με κόστος 6-7 δις ευρώ στο πρόγραμμα Galileo τώρα υπολογίζεται ότι θα αποφέρει οφέλη της τάξης των 90 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Για ένα παιδί, το να δώσει το όνομα του σε ένα δορυφόρο που θα ταξιδεύει γύρω από τη γη εκεί ψηλά στο διάστημα είναι μια μοναδική, συναρπαστική ευκαιρία και ελπίζω ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα όλων των παιδιών της Κύπρου".

Η πρόσβαση στον διαγωνισμό παρέχεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.galileocontest.eu/cyEl/competition

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρα πληροφόρησης στην περιοχή σας

Κύπρος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο

Contact

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Address

Σπίτι της ΕΕ

Λεωφόρος Βύρωνος 30

1096 Λευκωσία

Τηλ.: +357 22 81 77 70

Φαξ: +357 22 76 89 26


Europe Direct Λάρνακα

Address

Φίλιου Τσιγαρίδη

6300 Λάρνακα

Τ.Θ. 40045

Phone

work Tel.:
+357 24 62 09 93

Fax

fax Fax:
+357 24 62 09 93

Europe Direct Λεμεσός

Address

Λεωφόρος Χρ. Χατζηπαύλου 173-179

3036 Λεμεσός

Tηλ.: +357 25 00 20 44

και +357 25 00 20 27

Φαξ: +357 25 00 27 63


Europe Direct Πάφος

Address

Παλιά Ηλεκτρική

Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8

8010 Πάφος

Phone

work Tel.:
+357 26 93 55 00

Fax

fax Fax:
+357 26 91 10 32

Information page