Cale de navigare

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

Evaluarea progreselor realizate de Bulgaria şi România

În momentul în care au devenit ţări ale Uniunii Europene (1 ianuarie 2007), Bulgaria şi România mai aveau încă de înregistrat progrese în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, corupţia şi crima organizată.

Pentru a ajuta cele două ţări să soluţioneze aceste probleme importante, Uniunea Europeană a decis să instituie un „mecanism de cooperare şi verificare” special, destinat să asigure un proces de aderare armonios şi totodată să protejeze politicile şi instituţiile europene.

În decembrie 2006, Comisia a stabilit o serie de criterii („obiective de referinţă”) pentru evaluarea progreselor înregistrate în aceste domenii (consultaţi rapoartele).

Decizia de a continua evaluarea Bulgariei şi a României arată dorinţa Uniunii Europene de a vedea că aceste două ţări dezvoltă sistemele administrative şi juridice eficiente de care au nevoie pentru a-şi putea respecta obligaţiile care le revin în calitate de state membre, precum şi pentru a se putea bucura de avantajele pe care le oferă acest statut.

Progresele înregistrate cu privire la reforma sistemului judiciar, corupţie şi crima organizată vor ajuta cetăţenii bulgari şi români să se bucure de drepturi depline în calitate de cetăţeni europeni.

Bază juridică

  • Bulgaria: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6570] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • Romania: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6569] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)