Kruimelpad

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

Beoordeling van de vooruitgang van Bulgarije en Roemenië

Toen Roemenië en Bulgarije op 1 januari 2007 lid van de EU werden, hadden zij nog niet genoeg vooruitgang geboekt bij de hervorming van het rechtsstelsel en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad.

Om ervoor te zorgen dat de toetreding van beide landen toch soepel zou verlopen en tegelijkertijd het beleid en de instellingen van beide landen goed konden functioneren, besloot de EU een speciaal "mechanisme voor samenwerking en toetsing" in het leven te roepen om beide landen te helpen de achterstand in te lopen.

In december 2006 heeft de Commissie criteria ("ijkpunten") vastgesteld waaraan de vooruitgang kon worden getoetst (lees de rapporten български (bg) English (en) română (ro) ).

De Commissie blijft de vooruitgang van Bulgarije en Roemenië dus volgen. Daarmee geeft zij aan hoeveel de EU eraan gelegen is dat beide landen een bestuurs- en rechtsstelsel ontwikkelen dat hen in staat stelt aan de verplichtingen van het EU-lidmaatschap te voldoen en er volop de vruchten van te plukken.

Dankzij die vooruitgang bij de hervorming van het rechtsstelsel en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad, kunnen de Bulgaren en Roemenen beter profiteren van hun rechten als EU-burgers.

Rechtsgronden

  • Bulgaria: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6570] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • Romania: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6569] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)