Navigációs útvonal

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase text

A Bulgária és Románia által elért haladás értékelése

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásuk időpontjában – 2007. január 1-jén – Romániának és Bulgáriának még számos megoldandó feladata volt az igazságügyi reform megvalósítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc terén.

Az Unió úgy döntött, „együttműködési és ellenőrzési mechanizmust” vezet be, hogy elősegítse e feladatok mielőbbi megoldását, megkönnyítse a két ország integrációját, és egyúttal biztosítsa az uniós szakpolitikák és intézmények megfelelő működését.

2006 decemberében a Bizottság meghatározta azokat a kritériumokat (referenciaértékeket), amelyek alapján fel lehet mérni az említett területeken tett előrelépést (a jelentések szövege itt olvasható English (en) ).

A Bulgária és Románia által elért haladás értékeléséről szóló döntés is aláhúzza az Unió azon elvárását, hogy a két ország – csatlakozáskor vállalt kötelezettségeinek megfelelően és az abból fakadó előnyök kihasználása érdekében – hatékony közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszert alakítson ki.

Az igazságügyi reform megvalósítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítása terén elért eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy Bulgária és Románia lakói teljes mértékben érvényesíthessék az őket uniós polgárokként megillető jogokat.

Jogalap

  • Bulgaria: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6570] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • Romania: Decision of 13/12/2006 [C(2006) 6569] pdf - 26 KB [26 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)