Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

Europski tjedan mladih 2017.
28/04/2017

Osmo izdanje Europskog tjedna mladih održat će se diljem Europe od 1. do 7. svibnja 2017. Naglasak Tjedna mladih bit će na solidarnosti i na društvenom angažmanu mladih u Europi, pružit će informacije o programu Erasmus + i slaviti ga te će pružiti priliku mladima da iznesu svoje ideje o tome kako oblikovati budućnost politika EU-a za mlade.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Komisija predstavila europski stup socijalnih prava 2017.
26/04/2017

Danas Europska komisija ispunjava obećanje o donošenju prijedloga o europskom stupu socijalnih prava. U okviru tog stupa utvrđeno je 20 ključnih načela i prava kojima će se podupirati pravedna tržištâ rada i sustavi socijalne skrbi i njihovo dobro funkcioniranje. Stup je osmišljen kao kompas pri ponovnoj uspostavi pozitivne konvergencije radi stvaranja boljih radnih i životnih uvjeta u Europi. Prvenstveno je usmjeren na europodručje, ali primjenjuje se na sve države članice EU-a koje u njemu žele sudjelovati.

Kategorija:
Zapošljavanje i socijalna prava
ESN hrvatska delegacija 2017.
25/04/2017

Hrvatska ESN delegacija se vraća iz Berlina s ukupno tri nagrade: ESN Split i ESN Zagreb osvojili su nagradu za MEekend, ESN Zadar osvojio je nagradu za glazbeni video na znakovnom jeziku a ESN Hrvatska osvojila je nagradu za najbolju ESN državu!

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Izbjeglički kamp kod uprave Haddjah © European Union/ECHO/H.Veit
25/04/2017

Europska komisija danas je u Ujedinjenim narodima u Ženevi objavila da namjerava osigurati dodatnu potporu u iznosu od 116 milijuna eura za potrebite u Jemenu. 

Kategorija:
Vanjski odnosi i vanjski poslovi
Željeznica
24/04/2017

Države članice EU-a danas su odobrile prijedlog Komisije o ulaganju 22,1 milijuna eura u sedam djelovanja kojima će se pridonijeti razvoju održive i učinkovite prometne i energetske infrastrukture. Sredstva će se osigurati iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), jednog od glavnih instrumenta za financiranje u okviru strategije promicanja rasta, zapošljavanja i konkurentnosti putem ciljanih ulaganja u infrastrukturu na europskoj razini koja se provodi u cilju uspostave energetske unije u EU-u. Hrvatska ima jedan od odabranih projekata.

Fasade ulice u Tallinu
19/04/2017

Nedostatak digitalnih kompetencija, odnosno računalna nepismenost jedan je od problema EU koji se negativno odražava na mogućnost zapošljavanja budući da su osobe bez osnovnih digitalnih kompetencija neaktivne na tržištu rada i teško se uključuju na isto. Rješenje je nadohvat ruke.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Izbjeglička kriza
12/04/2017

Komisija je danas donijela 11. izvješće o napretku u provedbi programa EU-a za hitno premještanje i preseljenje, u kojem se ocjenjuju mjere provedene od 2. ožujka 2017.
Napredak država članica u premještanju osoba postojan je te je u jednom mjesecu premješteno 2465 osoba, što je najviše do sada. Dosad je ukupno premješteno 16 340 osoba. Međutim, države članice trebaju uložiti dodatne napore kako bi osigurale da se sljedećih mjeseci premjeste sve osobe koje ispunjavaju uvjete. Države članice i dalje znatno napreduju u području preseljenja te su do sada omogućile sigurne i zakonite putove za 15 492 osobe. Današnje izvješće sadržava ciljane preporuke za države članice kako bi se unaprijedio postupak premještanja i preseljenja.

Pregled stanja u pravosuđu 2017.
10/04/2017

Europska komisija danas je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2017. kao usporedni uvid u učinkovitost, kvalitetu i neovisnost pravosudnih sustava država članica EU-a.

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Rezervacija hotelskog smještaja
07/04/2017

Sve je uobičajenije rezervirati hotelski smještaj i letove na internetu. Međutim, potrošači imaju sve više poteškoća s internetskim uslugama putovanja. Prema podacima europskih potrošačkih centara te su usluge jedan od najčešćih razloga za pritužbe potrošača. Europska komisija i tijela za zaštitu potrošača protiv obmanjujućih portala za rezervaciju putovanja donijele se određene mjere.

Međunarodni dan zdravlja
07/04/2017

Depresija pogađa ljude svih dobi i svih društvenih slojeva u svim zemljama. Ona uzrokuje tjeskobu i može utjecati na sposobnost obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih radnji. Ako se depresiju ne liječi, ona može ljude onesposobiti za rad i sudjelovanje u obiteljskom životu i životu zajednice. U najgorem slučaju, depresija može dovesti i do samoubojstva – čestog uzroka smrti u mnogim državama EU-a.

** Prenosimo iz medija - Večernji list od 7. travnja 2017., str. 30.  

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje

Pages