Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

Fasade ulice u Tallinu
19/04/2017

Nedostatak digitalnih kompetencija, odnosno računalna nepismenost jedan je od problema EU koji se negativno odražava na mogućnost zapošljavanja budući da su osobe bez osnovnih digitalnih kompetencija neaktivne na tržištu rada i teško se uključuju na isto. Rješenje je nadohvat ruke.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Izbjeglička kriza
12/04/2017

Komisija je danas donijela 11. izvješće o napretku u provedbi programa EU-a za hitno premještanje i preseljenje, u kojem se ocjenjuju mjere provedene od 2. ožujka 2017.
Napredak država članica u premještanju osoba postojan je te je u jednom mjesecu premješteno 2465 osoba, što je najviše do sada. Dosad je ukupno premješteno 16 340 osoba. Međutim, države članice trebaju uložiti dodatne napore kako bi osigurale da se sljedećih mjeseci premjeste sve osobe koje ispunjavaju uvjete. Države članice i dalje znatno napreduju u području preseljenja te su do sada omogućile sigurne i zakonite putove za 15 492 osobe. Današnje izvješće sadržava ciljane preporuke za države članice kako bi se unaprijedio postupak premještanja i preseljenja.

Pregled stanja u pravosuđu 2017.
10/04/2017

Europska komisija danas je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2017. kao usporedni uvid u učinkovitost, kvalitetu i neovisnost pravosudnih sustava država članica EU-a.

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Međunarodni dan zdravlja
07/04/2017

Depresija pogađa ljude svih dobi i svih društvenih slojeva u svim zemljama. Ona uzrokuje tjeskobu i može utjecati na sposobnost obavljanja i najjednostavnijih svakodnevnih radnji. Ako se depresiju ne liječi, ona može ljude onesposobiti za rad i sudjelovanje u obiteljskom životu i životu zajednice. U najgorem slučaju, depresija može dovesti i do samoubojstva – čestog uzroka smrti u mnogim državama EU-a.

** Prenosimo iz medija - Večernji list od 7. travnja 2017., str. 30.  

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
Rezervacija hotelskog smještaja
07/04/2017

Sve je uobičajenije rezervirati hotelski smještaj i letove na internetu. Međutim, potrošači imaju sve više poteškoća s internetskim uslugama putovanja. Prema podacima europskih potrošačkih centara te su usluge jedan od najčešćih razloga za pritužbe potrošača. Europska komisija i tijela za zaštitu potrošača protiv obmanjujućih portala za rezervaciju putovanja donijele se određene mjere.

06/04/2017

Nakon ovotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 183 milijarde eura ulaganja. Ta je brojka dosegnuta nepune dvije godine nakon što je Junckerova Komisija pokrenula Europski fond za strateška ulaganja kao temelj Plana, a predstavlja više od polovice prvotno predviđenog ciljnog iznosa ukupnih mobiliziranih ulaganja od 315 milijardi eura.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
06/04/2017

Europski parlament danas je glasovao o načinu reguliranja veleprodajnih tržišta roaminga te je službeno odobrio dogovor o ograničenju veleprodajnih cijena koji su početkom godine postigli Europski parlament, Vijeće i Komisija. Politički dogovor posljednji je korak potreban za uvođenje načela „u roamingu kao kuće“ od 15. lipnja 2017., kako je predviđeno Uredbom o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
Nagrada Europa Nostra
06/04/2017

Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra 2017 dodijeljene kapeli sv. Martina u Starom Brodu i povjesničaru umjetnosti Ferdinandu Mederu.

 

Brexit pregovori
05/04/2017

Predsjednik Juncker i Michel Barnier govorili na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta uoči glasovanja o rezoluciji o pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom.  

04/04/2017

Konferencija za podršku budućnosti Sirije i regije (#SyriaConf2017), kojoj je domaćin Europska unija, a supredsjedatelji Njemačka, Kuvajt, Norveška, Katar, Ujedinjena Kraljevina i Ujedinjeni narodi, održava se danas i sutra (4. i 5. travnja) u Bruxellesu.

Pages