Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

Europska komisija pozdravlja podršku Parlamenta trgovinskom sporazumu s Kanadom
15/02/2017

Europski parlament glasao je 15. veljače u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). Tim sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Pojednostavit će se poslovanje s Kanadom, ukinuti carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi 143 visokokvalitetna europska poljoprivredna proizvoda (tzv. proizvodi s „oznakom zemljopisnog podrijetla”). Poduzeća u više sektora, a osobito mala i srednja poduzeća (MSP), imat će koristi i od ukidanja dvostrukog ispitivanja.

13/02/2017

Prema danas objavljenoj zimskoj gospodarskoj prognozi  za 2017. očekuje se rast gospodarstava svih država članica EU-a 2016., 2017. i 2018. Gospodarski oporavak u Europi odolio je prošle godine globalnim izazovima te se očekuje da će se nastaviti i ove i sljedeće godine. Prvi put u gotovo deset godina predviđa se rast gospodarstava svih država članica EU-a tijekom cijelog razdoblja predviđanja (2016. – 2018.).

Kategorija:
Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Statistika
112 broj
11/02/2017

Dan službe 112: nova tehnološka rješenja poboljšavaju utvrđivanje lokacije poziva u hitnim slučajevima i pomažu građanima EU-a koji su u nevolji.  

 

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a
Pregled stanja u prometu u EU-u 2016.
08/02/2017

Europska komisija uvodi nov i inovativan način financiranja projekata u području prometne infrastrukture u Europi. U okviru poziva za podnošenje prijedloga nastojat će se kombinirati milijarda eura bespovratnih sredstava (Instrument za povezivanje Europe u području prometa) sa sredstvima javnih financijskih ustanova, iz privatnog sektora ili, po prvi put, iz Europskog fonda za strateška ulaganja na kojem se temelji Plan ulaganja za Europu i koji je jedan od glavnih prioriteta Junckerove Komisije.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Promet i putovanje
Detaljna istraga zajedničkog preuzimanja poduzetnika Cemex Hrvatska od strane poduzetnikâ HeidelbergCement i Schwenk
07/02/2017

Danas je Europska komisija najavila natječaj za nagradu Lorenzo Natali u području medija za 2017. za izvanredno novinarsko izvještavanje o razvoju i iskorjenjivanju siromaštva. U natjecanju mogu sudjelovati profesionalni i amaterski novinari, izvjestitelji i blogeri.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a
Dan sigurnijeg interneta
07/02/2017

Dan sigurnijeg interneta 2017.: Europska komisija pozdravlja suradnju na stvaranju boljeg interneta za maloljetnike. 

Europske snage solidarnosti - savjetovanje
06/02/2017

Europska komisija danas pokreće javno savjetovanje s mladima, nastavnicima, osobama koje rade s mladima, organizacijama, poslodavcima i drugim dionicima o prioritetima i osnaživanju nedavno uspostavljenih Europskih snaga solidarnosti.Kako je najavljeno pri njihovu pokretanju u prosincu, u prvoj polovini 2017. Komisija priprema zakonodavni prijedlog kojim će stvoriti posebnu pravnu osnovu za Europske snage solidarnosti. Rezultati savjetovanja uzet će se u obzir pri izradi zakonodavnog prijedloga i tako iskoristiti u daljnjem oblikovanju i konsolidiranju Europskih snaga solidarnosti.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
06/02/2017

Poboljšanje u primjeni pravila EU-a za gospodarenje otpadom, prirodu i biološku raznolikost, kvalitetu zraka te kvalitetu vode i upravljanje njome.  Komisija je danas donijela Pregled aktivnosti u području okoliša, novi alat za poboljšanje provedbe europske politike u području okoliša i zajednički dogovorenih pravila. To je početak novog postupka. Komisija će s državama članicama rješavati uzroke nedostataka u provedbi te pronaći rješenja prije nego što problemi postanu hitni.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
Predsjednik Juncker na summitu Malta 2017.
03/02/2017

Predsjednik Juncker na sastanku na vrhu na Malti: potvrda europskih vrijednosti te dogovor o mjerama za bolje upravljanje migracijama i spašavanje života duž središnje sredozemne rute.  

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
EU radi na rješavanju problema emisija iz zračnog prometa
03/02/2017

Energetska unija: Europska komisija dopunjuje sustav EU-a za trgovanje emisijama (ETS) kako bi se u obzir uzele emisije CO2 iz zračnog prometa. 

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje

Pages