Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

23/02/2017

„Svake godine u EU-u otprilike jedna od sedam osoba postane žrtvom nasilja. Sa svim žrtvama kaznenih djela treba postupati s dostojanstvom i pružiti im potporu i zaštitu koje trebaju. Ja im želim poručiti: Europa je uz vas."  - povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová. 

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Snažniji i inkluzivniji gospodarski oporavak
22/02/2017

Države članice ostvaruju dobar napredak u provedbi pojedinačnih prošlogodišnjih smjernica politike o „trokutu uspješnosti” čije su sastavnice poticanje ulaganja, provedba strukturnih reformi i osiguravanje odgovornih fiskalnih politika. Ta ocjena napretka država članica dio je godišnjeg ciklusa koordinacije ekonomskih politika na razini EU-a i poznata je kao Zimski paket europskog semestra. Paket je objavljen nakon prošlotjedne objave ekonomske prognoze.

Kategorija:
Gospodarstvo, financije i porezi
Potpisivanje Sporazuma o lansiranju tri kreditna proizvoda
21/02/2017

Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) potpisali su sporazum u okviru programa COSME kojim će se PBZ-u omogućiti da malim i srednje velikim poduzećima u Hrvatskoj plasira 350 milijuna kuna kredita (približno 45,7 milijuna eura). Sporazum je ostvaren zahvaljujući podršci Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). EFSU je središnji stup Plana ulaganja za Europu Europske komisije.

Kategorija:
Poslovne vijesti
Međunarodni dan materinjeg jezika
21/02/2017

Taj se dan, na prijedlog UNESCO-a, obilježava svake godine 21. veljače, a Predstavništvo Europske komisije u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje ponovno je pripremilo zanimljiv program.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Europska komisija pozdravlja podršku Parlamenta trgovinskom sporazumu s Kanadom
15/02/2017

Europski parlament glasao je 15. veljače u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). Tim sporazumom, kojim se potiče trgovina i jačaju gospodarski odnosi, otvaraju se nove prilike poduzećima iz EU-a. Pojednostavit će se poslovanje s Kanadom, ukinuti carine, znatno poboljšati pristup ugovorima o javnoj nabavi, otvoriti novi sektori kanadskog tržišta usluga, omogućiti predvidljivi uvjeti za ulagače i zaštititi 143 visokokvalitetna europska poljoprivredna proizvoda (tzv. proizvodi s „oznakom zemljopisnog podrijetla”). Poduzeća u više sektora, a osobito mala i srednja poduzeća (MSP), imat će koristi i od ukidanja dvostrukog ispitivanja.

13/02/2017

Prema danas objavljenoj zimskoj gospodarskoj prognozi  za 2017. očekuje se rast gospodarstava svih država članica EU-a 2016., 2017. i 2018. Gospodarski oporavak u Europi odolio je prošle godine globalnim izazovima te se očekuje da će se nastaviti i ove i sljedeće godine. Prvi put u gotovo deset godina predviđa se rast gospodarstava svih država članica EU-a tijekom cijelog razdoblja predviđanja (2016. – 2018.).

Kategorija:
Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Statistika
112 broj
11/02/2017

Dan službe 112: nova tehnološka rješenja poboljšavaju utvrđivanje lokacije poziva u hitnim slučajevima i pomažu građanima EU-a koji su u nevolji.  

 

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje, Objašnjenje EU-a
Pregled stanja u prometu u EU-u 2016.
08/02/2017

Europska komisija uvodi nov i inovativan način financiranja projekata u području prometne infrastrukture u Europi. U okviru poziva za podnošenje prijedloga nastojat će se kombinirati milijarda eura bespovratnih sredstava (Instrument za povezivanje Europe u području prometa) sa sredstvima javnih financijskih ustanova, iz privatnog sektora ili, po prvi put, iz Europskog fonda za strateška ulaganja na kojem se temelji Plan ulaganja za Europu i koji je jedan od glavnih prioriteta Junckerove Komisije.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Promet i putovanje
Detaljna istraga zajedničkog preuzimanja poduzetnika Cemex Hrvatska od strane poduzetnikâ HeidelbergCement i Schwenk
07/02/2017

Danas je Europska komisija najavila natječaj za nagradu Lorenzo Natali u području medija za 2017. za izvanredno novinarsko izvještavanje o razvoju i iskorjenjivanju siromaštva. U natjecanju mogu sudjelovati profesionalni i amaterski novinari, izvjestitelji i blogeri.

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a
Dan sigurnijeg interneta
07/02/2017

Dan sigurnijeg interneta 2017.: Europska komisija pozdravlja suradnju na stvaranju boljeg interneta za maloljetnike. 

Pages