Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

Proljetna gospodarska prognoza - Europski semestar
22/05/2017

Države članice trebale bi iskoristiti mogućnosti gospodarskog oporavka kako bi nastavile strukturne reforme, potaknule ulaganja i ojačale javne financije. Iako se prioriteti u različitim državama članicama EU-a razlikuju, potrebni su zajednički dodatni napori koji su ključni za ostvarenje veće razine uključivog, čvrstog i održivog rasta.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
Natura 2000
21/05/2017

"Europski dan mreže Natura 2000. način je na koji odajemo priznanje ovoj jedinstvenoj mreži i njezinoj vrijednosti za ljude i naše gospodarstvo. Smatram da je ova mreža od više od 27 000 zaštićenih područja na više od milijun četvornih kilometara kopna i mora, koju je omogućila suradnja svih država članica, jedno od doista iznimnih postignuća Europske unije.", izjavio je Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
19/05/2017

Europska unija danas je u sjedištu UN-a u New Yorku pokrenula stupanje na snagu globalnog sporazuma kojim se nastoji smanjiti izloženost živi. Ratifikacijom Minamatske konvencije o živi potvrđuje se vodeća uloga Europe u zaštiti zdravlja građana i okoliša diljem svijeta.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
18/05/2017

Nakon ovotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 194 milijarde eura ulaganja u svih 28 država članica. 

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi, Zapošljavanje i socijalna prava
Pregled stanja u pravosuđu 2017.
18/05/2017

U ovogodišnjem se Izvješću zaključuje da nedavni događaji predstavljaju ozbiljnu prijetnju temeljnim pravima. Komisija će jamčiti da se Povelja poštuje u svim zakonodavnim prijedlozima EU-a te da je poštuju sva tijela obvezana njom. Obratit ćemo posebnu pozornost na važan sustav zaštitnih mehanizama, posebice na ključnu ulogu vrhovnih sudova i ustavnih sudova u podupiranju zajedničkih vrijednosti EU-a.

 

 

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Jean Claude Juncker
16/05/2017

Predsjednik Jean-Claude-Juncker danas je održao razgovor s Mariyom Gabriel, kandidatkinjom koju je predložila bugarska vlada kao povjerenicu koja bi trebala zamijeniti bivšu članicu Komisije Kristalinu Georgievu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Nagrada Europa Nostra
15/05/2017

Tijekom održane ceremonije dodjele Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu u Europi / Nagrade Europe Nostre one su uručene 29 pobjednika iz 18 zemalja koje su sudjelovale u EU programu Kreativna Europa. Također su i dva izuzetna projekta iz Švicarske i Turske, dakle europskih zemalja koje ne sudjeluju u tom programu, dobila nagrade Europa Nostra.

 

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Proljetna gospodarska prognoza
11/05/2017

Europska komisija danas je objavila proljetnu prognozu prema kojoj očekuje da će BDP europodručja 2017. porasti za 1,7 %, a 2018. za 1,8 % (prema zimskoj prognozi 1,6 % i 1,8 %). U cijelom EU-u rast BDP-a trebao bi 2017. i 2018. ostati jednak, odnosno 1,9 % (prema zimskoj prognozi 1,8 %).

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
11/05/2017

Tradicijom poštivanja socijalnih prava te stalnim poboljšanjima, Unija je primjer u svijetu.

Prenosimo iz medija.

Kategorija:
Poslovne vijesti
Jedinstveno digitalno tržište
10/05/2017

Na polovini svojeg mandata, Europska komisija danas je objavila pregled svoje strategije jedinstvenog digitalnog tržišta na sredini provedbenog razdoblja. U njemu ocjenjuje postignuti napredak, poziva suzakonodavce na brzo djelovanje u pogledu svih već podnesenih prijedloga i najavljuje daljnje mjere u pogledu internetskih platformi, podatkovnoga gospodarstva i kibersigurnosti.

Kategorija:
Znanost i tehnologija

Pages