Predstavništvo u Hrvatskoj

Naslovi

Pages

Proljetna gospodarska prognoza - Europski semestar
22/05/2017

Države članice trebale bi iskoristiti mogućnosti gospodarskog oporavka kako bi nastavile strukturne reforme, potaknule ulaganja i ojačale javne financije. Iako se prioriteti u različitim državama članicama EU-a razlikuju, potrebni su zajednički dodatni napori koji su ključni za ostvarenje veće razine uključivog, čvrstog i održivog rasta.

Kategorija:
Poslovne vijesti, Objašnjenje EU-a
Natura 2000
21/05/2017

"Europski dan mreže Natura 2000. način je na koji odajemo priznanje ovoj jedinstvenoj mreži i njezinoj vrijednosti za ljude i naše gospodarstvo. Smatram da je ova mreža od više od 27 000 zaštićenih područja na više od milijun četvornih kilometara kopna i mora, koju je omogućila suradnja svih država članica, jedno od doista iznimnih postignuća Europske unije.", izjavio je Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
19/05/2017

Europska unija danas je u sjedištu UN-a u New Yorku pokrenula stupanje na snagu globalnog sporazuma kojim se nastoji smanjiti izloženost živi. Ratifikacijom Minamatske konvencije o živi potvrđuje se vodeća uloga Europe u zaštiti zdravlja građana i okoliša diljem svijeta.

Kategorija:
Okoliš, potrošači i zdravlje
18/05/2017

Nakon ovotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 194 milijarde eura ulaganja u svih 28 država članica. 

Kategorija:
Poslovne vijesti, Gospodarstvo, financije i porezi, Zapošljavanje i socijalna prava
Pregled stanja u pravosuđu 2017.
18/05/2017

U ovogodišnjem se Izvješću zaključuje da nedavni događaji predstavljaju ozbiljnu prijetnju temeljnim pravima. Komisija će jamčiti da se Povelja poštuje u svim zakonodavnim prijedlozima EU-a te da je poštuju sva tijela obvezana njom. Obratit ćemo posebnu pozornost na važan sustav zaštitnih mehanizama, posebice na ključnu ulogu vrhovnih sudova i ustavnih sudova u podupiranju zajedničkih vrijednosti EU-a.

 

 

Kategorija:
Pravosuđe i građanska prava
Jean Claude Juncker
16/05/2017

Predsjednik Jean-Claude-Juncker danas je održao razgovor s Mariyom Gabriel, kandidatkinjom koju je predložila bugarska vlada kao povjerenicu koja bi trebala zamijeniti bivšu članicu Komisije Kristalinu Georgievu.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a
Nagrada Europa Nostra
15/05/2017

Tijekom održane ceremonije dodjele Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu u Europi / Nagrade Europe Nostre one su uručene 29 pobjednika iz 18 zemalja koje su sudjelovale u EU programu Kreativna Europa. Također su i dva izuzetna projekta iz Švicarske i Turske, dakle europskih zemalja koje ne sudjeluju u tom programu, dobila nagrade Europa Nostra.

 

Kategorija:
Kultura, obrazovanje i mladi
Proljetna gospodarska prognoza
11/05/2017

Europska komisija danas je objavila proljetnu prognozu prema kojoj očekuje da će BDP europodručja 2017. porasti za 1,7 %, a 2018. za 1,8 % (prema zimskoj prognozi 1,6 % i 1,8 %). U cijelom EU-u rast BDP-a trebao bi 2017. i 2018. ostati jednak, odnosno 1,9 % (prema zimskoj prognozi 1,8 %).

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
11/05/2017

Tradicijom poštivanja socijalnih prava te stalnim poboljšanjima, Unija je primjer u svijetu.

Prenosimo iz medija.

Kategorija:
Poslovne vijesti
Predsjednik Juncker
10/05/2017

Predsjednik Europske Komisije Juncker jutros je primio prijedlog bugarskog premijera Bojka Borisova za imenovanje gđe Marije Gabriel za kandidatkinju koja će zamijeniti bivšu članicu Komisije Kristalinu Georgievu. Tome je prijedlogu za imenovanje prethodio telefonski razgovor u kojem su se predsjednik Juncker i premijer Borisov u petak 5. svibnja složili da treba brzo imenovati kandidata za povjerenika.

Kategorija:
Objašnjenje EU-a

Pages