Navigacijski put

Navigacija po stranici

Vijesti

Nema rezultata za filter kojeg ste postavili.

 • - Izaberite kategoriju -
 • Energija i prirodni resursi
 • Gospodarstvo, financije i porezi
 • Kultura, obrazovanje i mladi
 • Objašnjenje EU-a
 • Okoliš, potrošači i zdravlje
 • Poljoprivreda, ribarstvo i hrana
 • Poslovne vijesti
 • Pravosuđe i građanska prava
 • Promet i putovanje
 • Regije i lokalni razvoj
 • Vanjski odnosi i vanjski poslovi
 • Zapošljavanje i socijalna prava
 • Znanost i tehnologija
 
Ključna riječ :
Sudski čekić i zastava europske unije ©shutterstock

Paket Europske komisije o povredama propisa

28/04/2016

Europska komisija u svojem mjesečnom paketu odluka o povredama propisa provodi pravne postupke protiv država članica zbog nepoštovanja obveza koje imaju u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a nastoji osigurati ispravna primjena prava EU-a na korist građana i poslovnih subjekata. Ključne odluke koje je donijela Komisija (uključujući 2 službene opomene, 35 obrazložena mišljenja i 6 upućivanja Sudu Europske unije) prikazane su u nastavku i razvrstane prema području politike. Komisija je zaključila i 113 predmeta u kojima su problemi s dotičnim državama članicama riješeni bez potrebe za dodatnim postupanjem Komisije.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Unija tržišta kapitala

Kako napreduje Akcijski plan o uniji tržišta kapitala?

25/04/2016

Unija tržišta kapitala: pregled dosadašnjih postignuća

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti

 
Europljani u 2015. na vrh popisa opsanih proizvoda stavili igračke i odjeću

EU za građane

25/04/2016

Zaštita europskih potrošača: igračke i odjeća na vrhu popisa opasnih proizvoda 2015.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Izbjeglice ©shutterstock

#izbjegličkakriza - Izvješće Komisije o provedbi Izjave EU-a i Turske

20/04/2016

Komisija je danas objavila izvješće o provedbi Sporazuma između EU-a i Turske u kojem se navodi da je ostvaren dobar napredak u provedbi Izjave. Šefovi država i vlada EU-a te Turska sklopili su 18. ožujka 2016. sporazum o okončanju nezakonite migracije iz Turske u EU te njezinoj zamjeni zakonitim kanalima preseljenja izbjeglica u Europsku uniju. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je: „Prvi rezultat naše suradnje s Turskom širenje je poruke da je obraćanje krijumčarima loš odabir. U posljednja tri tjedna opaža se naglo smanjenje broja nezakonitih dolazaka, što se sada mora popratiti otvaranjem zakonitih kanala za preseljenje osoba kojima je potrebna zaštita. Premda je vidljiv dobar napredak u početnim fazama provedbe, Komisija će se i dalje zalagati za potpuno i pravovremeno ispunjavanje svih elemenata Izjave EU-a i Turske, uključujući projekte za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, postupak liberalizacije viznog režima te poštovanje

Pravosuđe i građanska prava

 
Google

Europska komisija i Google

20/04/2016

Europska komisija obavijestila je Google o svojem preliminarnom mišljenju prema kojem je navedeni poduzetnik zloupotrebljavao svoj vladajući položaj tako što je nametao ograničenja proizvođačima uređaja s operacijskim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže i tako prekršio protumonopolna pravila EU-a.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Machine translation

NAJAVA DOGAĐANJA: Europska komisija proširuje vlastitu platformu za strojno prevođenje

20/04/2016

Kako bi se pospješila višejezična komunikacija i razmjena dokumenata između tijela javne vlasti država članica Europske unije te između Europske komisije i tih istih tijela, Europska komisija osigurala je platformu za pružanje usluga strojnoga prevođenja (Automated Translation, CEF.AT) unutar Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Faciltiy, CEF). Korištenje platforme besplatno je za sve javne ustanove država članica. Usluga se temelji na postojećem sustavu za strojno prevođenje MT@EC koji je razvila Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije (DGT) i koji je već na raspolaganju državnim i javnim tijelima država članica. Novom uslugom omogućit će se potpuna integracija sa sveeuropskim javnim mrežnim uslugama koje su predviđene Instrumentom za povezivanje Europe.

Kultura, obrazovanje i mladi, Znanost i tehnologija

 
Dan Europe 2016. u Hrvatskoj

Ususret Danu Europe 2016.

20/04/2016

"Neophodno je okrenuti se alternativnim načinima prijevoza." - voditelj Predstavništva Europske komsije u Hrvatskoj, Branko Baričević

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
jedinstveno digitalno tržište

Digitalizacija europske industrije

19/04/2016

U okviru provedbe strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija je danas predstavila planove za pružanje potpore europskoj industriji, MSP-ovima, istraživačima i javnim tijelima u iskorištavanju punog potencijala novih tehnologija.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Eurospki oblak

Europski oblak?

19/04/2016

Komisija je danas predstavila plan za uvođenje usluga u oblaku i najnaprednije infrastrukture kako bi znanost, poduzeća i javne usluge mogli iskoristiti prednosti revolucije velikih podataka.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Ispravak vijesti

[ISPRAVAK VIJESTI] Plan gospodarenja otpadom za Hrvatsku

18/04/2016

Pojedini su mediji, u svojim izdanjima od ponedjeljak 18. travnja, prenijeli netočnu vijest kako je Europska komisija odobrila novi plan gospodarenja otpadom za Hrvatsku, za razdoblje od 2016. do 2022.

Objašnjenje EU-a

 
Zdrava radna mjesta

Pokrenuli smo kampanju za zdrava radna mjesta za radnike svih dobi

15/04/2016

Danas su u Bruxellesu Europska komisija i Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu u suradnji s nizozemskim predsjedništvom EU-a pokrenule dvogodišnju sveeuropsku kampanju usmjerenu na europska poduzeća (javna i privatna). ZAŠTO?
Kako bi ih se potaknulo na zaštitu zdravlja radnika do umirovljenja i nakon toga.

 
Airport terminal ©shutterstock

Direktiva o Evidenciji podataka o putnicima (PNR)

14/04/2016

Komisija će provesti preispitivanje svih elemenata ove Direktive dvijegodine od prijenosa u nacionalno zakonodavstvo, a pri provedbi tog preispitivanja, Komisija će posebno voditi računa o: pridržavanju primjenjivih standarda zaštite osobnih podataka, duljini razdoblja čuvanja podataka, učinkovitosti razmjene podataka između država članica, te o potrebi i proporcionalnosti prikupljanja i obrade podataka iz PNR-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Promet i putovanje

 
Pobjednica "Juvenes Translatores" natjecanja iz Hrvatske, Katarina Zornada

Najbolji europski mladi prevoditelji

14/04/2016

Dvadeset i osmero pobjednika godišnjeg natjecanja Europske komisije u prevođenju „Juvenes Translatores“ primilo je danas nagrade iz ruku povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navracsicsa.

Među njima je bila i pobjdenica iz Hrvatske, Katarina Zornada iz Pazina.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Jean Claude JUNCKER

Juncker na proljetnom sastanku MMF-a u Washingtonu

14/04/2016

Predsjednik Jean-Claude Juncker i drugih pet članova Komisije sudjeluju na proljetnom skupu Svjetske banke i MMF-a od 15. - 17. travnja u Washingtonu.


Gospodarstvo, financije i porezi, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Izvješće o sektorskom istraživanju mehanizama kapaciteta električne energije

Plaćaju li potrošači previše za električnu energiju u EU-u?

13/04/2016

Zbog nepotrebnih i loše osmišljenih mehanizama kapaciteta može doći do narušavanja tržišnog natjecanja, ometanja prekograničnih tokova električne energije te do toga da potrošači previše plaćaju za električnu energiju. Komisija sada poziva države članice, dionike u elektroenergetskom sektoru i ostale da podnesu primjedbe na njezine početne nalaze.

Energija i prirodni resursi, Gospodarstvo, financije i porezi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poslovne vijesti, Statistika

 
pravila o javnoj poreznoj transparentnosti za multinacionalna poduzeća.

O javnoj poreznoj transparentnosti multinacionalnih poduzeća u EU-u

12/04/2016

Europska komisija predlaže pravila o javnoj poreznoj transparentnosti za multinacionalna poduzeća.

 
Izbjeglička kriza

Premještanje i preseljenje: države članice EU-a moraju hitno ispuniti svoje obveze

12/04/2016

Kolegij povjerenika donosi procjenu akcijskog plana za upravljanje grčkim granicama te drugo izvješće o premještanju i preseljenju.

Pravosuđe i građanska prava

 
Čekić sa europskom zastavom u pozadini ©shutterstock

Objavljen pregled stanja u pravosuđu EU-a za 2016.

11/04/2016

Europska komisija danas je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2016. kojim se daje usporedni uvid u učinkovitost, kvalitetu i neovisnost pravosudnih sustava država članica EU-a. Cilj je tog pregleda pomoći nacionalnim tijelima u njihovim naporima za poboljšanje pravosudnih sustava osiguravanjem tih usporednih podataka.

Pravosuđe i građanska prava

 
Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma

08/04/2016

Jednakost pred zakonom i nediskriminacija temeljne su vrijednosti Europske unije. Međutim, netrpeljivost prema Romima i dalje je vrlo česta pojava u Europi i svijetu. Isključenost, nejednakost i diskriminacija s kojima se i dalje suočavaju brojni Romi u suprotnosti su s temeljnim vrijednostima Unije.

Pravosuđe i građanska prava

 
Izvješće o tržištima droga u EU-u 2016.

Učinak tržišta droga u EU-u na društvo

08/04/2016

U Izvješću o tržištima droga u EU-u 2016. Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i Europola procjenjuje se da Europljani godišnje potroše najmanje 24 milijarde eura na nedopuštene droge, zbog čega proizlazi da je to jedan od najunosnijih oblika organiziranog kriminala u Europi.

 
Nagrada Europa Nostra 2016.

Karlovcu nagrada Europa Nostra 2016.

07/04/2016

Projekt 'Zvijezda u školi' grada Karlovca osvojio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra 2016.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Akcijski plan za modernizaciju PDV-a u EU-u

Predstavili smo mjere za modernizaciju PDV-a u EU-u

07/04/2016

Današnji akcijski plan prvi je korak prema jedinstvenom europskom području PDV-a spremnom za borbu protiv prijevare, potporu poslovnom sektoru i pomaganje digitalnom gospodarstvu i e-trgovini.

Gospodarstvo, financije i porezi, Pravosuđe i građanska prava

 
Doktorica sa stetoskopom ©shutterstock

Svjetski dan zdravlja

07/04/2016

Gotovo tri četvrtine osoba u EU-u u dobi od 25 do 64 godine smatra se zdravima.

 
Asil @ bykst (Pixabay)

Reforme zajedničkog europskog sustava azila

06/04/2016

Europska komisija danas pokreće postupak reforme zajedničkog europskog sustava azila te predstavlja mogućnosti za pravedan i održiv sustav raspodjele podnositelja zahtjeva za azil među državama članicama, daljnje usklađivanje postupaka i normi u području azila kako bi se ujednačili uvjeti u cijeloj Europi i tako smanjio utjecaj čimbenika koji privlače podnositelje zahtjeva u cilju smanjenja sekundarnih kretanja te jačanje mandata Europskog ureda za podršku azilu (EASO).

Pravosuđe i građanska prava

 
Dječak @ ArmyAmber Pixabay

EU će podržati obrazovanje u kriznim situacijama za više od 2 300 000 djece u 42 zemlje

05/04/2016

Europska komisija danas je najavila paket humanitarne pomoći vrijedan 52 milijuna eura posebno za obrazovne projekte namijenjene djeci u kriznim situacijama u 2016.

Kultura, obrazovanje i mladi, Pravosuđe i građanska prava

 
Poljički soparnik

Volite li soparnik?

05/04/2016

Europska komisija danas je odobrila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za poljički soparnik (ZOZP).

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Regije i lokalni razvoj

 
Migracijski program

Prva vraćanja i preseljenja u Tursku od danas

04/04/2016

Provedba sporazuma između EU-a i Turske: prva vraćanja i preseljenja u okviru sporazuma od 18. ožujka.

Pravosuđe i građanska prava

 
Seminar u predavaoni ©iStock

Kako odabrati sveučilište u EU-u?

04/04/2016

Rang-ljestvica sveučilišta U-Multirank potvrđuje potrebu za jačanjem regionalnog učinka europskih visokoobrazovnih ustanova.

Kultura, obrazovanje i mladi, Statistika

 
SAD ključan za izvoz, Kina za uvoz

Glavni trgovinski partneri EU-a za 2015.

31/03/2016

EUROSTAT: glavni trgovinski partneri EU-a 2015. – SAD za izvoz, Kina za uvoz.

Poslovne vijesti, Statistika

 
Europske ceste i dalje najsigurnije na svijetu

Europske ceste i dalje najsigurnije na svijetu

31/03/2016

Statističkim podacima o sigurnosti na cestama za 2015., koje je danas objavila Europska komisija, potvrđuje se da su europske ceste i dalje najsigurnije na svijetu unatoč nedavnom zastoju u smanjenju broja smrtnih slučajeva na cestama.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Promet i putovanje

 
Natura 2000 nagrada za 2016.

Hrvatska nominacija među finalistima nagrade Natura 2000 za 2016.!

29/03/2016

Među 83 prijave stručni ocjenjivački tim odabrao je 24 finalista. Oni uključuju projekte iz Austrije, Belgije, Bugarske, Njemačke, Estonije, Grčke, Španjolske, Finske, Francuske, Mađarske, Hrvatske, Italije, Latvije, Rumunjske i Ujedinjene
Kraljevine. Namjena nagrada, koje se dodjeljuju već treću godinu zaredom, jest podići svijest o mreži Natura 2000, naglašavajući njezine uspjehe i pokazujući ulogu koju ima u zaštiti prirode i promicanju socijalne i ekonomske dobrobiti.

Kultura, obrazovanje i mladi, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Regije i lokalni razvoj

 
Izlaganje o prijevodnim tehnologijama

Prijavite izlaganje o prijevodnim tehnologijama!

25/03/2016

Forum „Prevođenje u Europi“ godišnja je konferencija za sve pripadnike prevoditeljske zajednice u Europi (a i šire) koje u Bruxellesu organizira Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Europski program sigurnosti: pitanja i odgovori

Europski program sigurnosti: pitanja i odgovori

23/03/2016

Europska komisija donijela je 28. travnja 2015. Europski program sigurnostipdf u kojem je iznijela glavna djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a na prijetnje sigurnosti u razdoblju od 2015. do 2020.

Objašnjenje EU-a

 
Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

Čestitamo Rijeci na tituli Europske prijestolnice kulture 2020.

23/03/2016

Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020.

 

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Teroristički napadi u Bruxellesu, ožujak 2016.

Zajedno protiv terorizma

23/03/2016

Poruka predsjednika Jean- Claude Juncker nakon napada u Bruxellesu.

Objašnjenje EU-a

 
Briga o izbjeglicama - migrantska kriza

#EUTurkey

21/03/2016

Komisija iznijela prijedlog za provedbu sporazuma između EU-a i Turske: određeno 54 000 mjesta za preseljenje Sirijaca iz Turske.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Geografsko blokiranje rasprostranjeno je diljem EU-a

Geografsko blokiranje rasprostranjeno je diljem EU-a

18/03/2016

Razlog za to su jednostrane odluke poduzeća da ne prodaju u inozemstvu, ali i ugovorne prepreke koje poduzeća postavljaju, onemogućujući tako potrošačima da kupuju na internetu diljem EU-a.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Zaposlenost u Europskoj uniji

Zapošljavanje i tržišna kretanja u EU-u

18/03/2016

Koji su pokazatelji tržišta rada za Hrvatsku u odnosu na na ostale zemlje članice Europske unije?  

Poslovne vijesti, Statistika, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Kružno gospodarstvo

Kako potaknuti upotrebu organskih gnojiva i gnojiva od otpada u EU-u

17/03/2016

Europska komisija danas predlaže uredbu kojom će se znatno olakšati ulazak organskih gnojiva i gnojiva od otpada na jedinstveno tržište EU-a, što će ih izjednačiti s tradicionalnim, anorganskim gnojivima.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
#RefugeeCrisis - Europska komisija o preseljenju i premještanju

#RefugeeCrisis - Europska komisija o preseljenju i premještanju

16/03/2016

Premještanje i preseljenje: države članice EU-a moraju hitno ispuniti svoje obveze.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europe Direct

Javno savjetovanje: informacijski centri Europe Direct

10/03/2016

Imate li mišljenje o radu informacijskih centara Europe Direct? Imate li mišljenje o najvažnijim temama o EU-u? Koji je najbolji način postavljana pitanja o EU-u? Izrazite svoje mišljenje do 4. svibnja 2016.

Objašnjenje EU-a

 
Izbjeglička kriza - novi instrument

#RefugeeCrisis: Novi instrument za izvanredne situacije

10/03/2016

Europska komisija je predložila novi instrument za izvanredne situacije radi bržeg reagiranja na krize u EU-u.  

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europski semestar 2016.

Europski semestar 2016.: Komisija podsjeća države članice na fiskalne obveze

09/03/2016

Komisija je danas, djelujući u okviru Europskog semestra 2016. i nadovezujući se na svoju nedavnu zimsku gospodarsku prognozu, podsjetila države članice da trebaju poduzeti odgovarajuće mjere radi ispunjavanja svojih obveza iz Pakta o stabilnosti i rastu.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Zastava EU-a na crnoj ploči ©shutterstock

Što smo postigli u 2015.

09/03/2016

EU 2015. – objavljeno Opće izvješće o aktivnostima Europske unije.

Objašnjenje EU-a

 
Europski semestar 2016.: manje država članica bilježi ekonomske neravnoteže nego prije godinu da

Europski semestar 2016.: manje država članica bilježi ekonomske neravnoteže nego prije godinu dana

08/03/2016

Države članice EU-a napreduju u rješavanju neravnoteža u svojim gospodarstvima.

Poslovne vijesti

 
Ravnopravsnot spolova u Europskoj uniji

Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana žena

08/03/2016

Povodom Međunarodnog dana žena nekoliko se povjerenika zajednički oglasilo kako bi pozvali na veću ravnopravnost spolova u Europskoj uniji.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Izbjeglička kriza

Sastanak šefova država i vlada s Turskom

07/03/2016

Šefovi država i vlada EU-a održat će danas sastanak s turskim premijerom Davutoğluom u okviru jačanja dijaloga na visokoj razini dogovorenog u izjavi nakon sastanka EU-a i Turske 29. studenoga.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj

 
Dama @ Shutterstock

STOP nasilju nad ženama!

04/03/2016

Komisija predložila pristupanje EU-a Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv nasilja nad ženama. 

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum Kanade i EU-a

CETA donosi transparentnost

03/03/2016

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) međunarodni je sporazum između Europske unije i Kanade.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Managing refugee crisis

Predložili smo novi instrument za pomoć u nuždi radi bržeg reagiranja na krize u EU-u

02/03/2016

Danas smo predložili novi instrument za pomoć u nuždi radi bržeg reagiranja na krize u EU-u.

 
Klimatska politika i sljedeći koraci u provedbi Pariškog sporazuma

Klimatska politika

02/03/2016

Europa priprema sljedeće korake u provedbi Pariškog sporazuma.

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
EU have your say - transparency consultation

Vaše mišljenje o obveznom registru transparentnosti - #EUHaveYourSay

02/03/2016

Europska komisija traži mišljenje svih zainteresiranih strana o učinkovitosti postojećeg registra transparentnosti za organizacije i samozaposlene osobekoje sudjeluju u oblikovanju i provedbi politika EU-ate o njegovu daljnjem razvoju u smjeru obveznog programa kojim bi se obuhvatile aktivnosti lobiranja u Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije i Europske komisije. Savjetovanje je počelo 1. ožujka i trajat će do 1. lipnja 2016.

Objašnjenje EU-a

 
Javno savjetovanje o transparentnosti

Javno savjetovanje o transparentnosti

01/03/2016

Komisija pokreće savjetovanje o registru transparentnosti i poziva dionike na iskazivanje mišljenja o budućem obvezatnom sustavu za sve tri institucije EU-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti

Što je europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti?

01/03/2016

Europska komisija je 29. veljače 2016. objavila komunikaciju u kojoj se analizira sve što je poduzeto kako bi se vratilo povjerenje u transatlantske prijenose podataka nakon otkrića o prisluškivanju iz 2013.

Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
"TVOJA EUROPA, TVOJE MIŠLJENJE" 2016.

Hrvatski učenici izrazit će svoje mišljenje o pitanju migracija u Europi

01/03/2016

Lidija Pavić-Rogošić, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), posjetit će 4. ožujka 2016. srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir kako bi skupinu učenika pripremila za sudjelovanje u raspravi mladih Europljana pod nazivom Tvoja Europa, tvoje mišljenje, koja će se održati u Bruxellesu od 17. do 19. ožujka 2016.

Kultura, obrazovanje i mladi, Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj

 
Standardni Eurobarometar 84 – Nacionalni izvještaj za Hrvatsku

Hrvatima su ljudska prava najvažnija

29/02/2016

Objavljeno je nacionalno izvješće Standardnog Eurobarometra za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji za jesen 2015.

Statistika

 
Potpredsjednik Europske Komisije Valdis Dombrovskis u Hrvatskoj

Potpredsjednik Europske Komisije Valdis Dombrovskis o Europskom semestru

26/02/2016

U okviru procesa Europskog semestra, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog g. Valdis Dombrovskis boravio je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj od 25. do 26. veljače 2016.

Gospodarstvo, financije i porezi, Regije i lokalni razvoj, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Tablet EU

Na kojem je stupnju digitaliziranosti Hrvatska?

25/02/2016

Što je DESI?

Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) 2016. internetski je alat kojim se mjeri napredak država članica EU-a u smjeru digitalnoga gospodarstva i društva. Stoga sadržava skup relevantnih pokazatelja postojeće kombinacije europskih digitalnih politika.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Povreda propisa EU-a

Veljača je mjesec ključnih odluka o povredi propisa EU-a

25/02/2016

U svojem mjesečnom paketu odluka o povredama propisa Europska komisija pokreće sudske postupke protiv država članica koje se ne pridržavaju svojih obveza u skladu s pravom EU-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
12. krug preogovora o TTIP-u

12. krug preogovora o TTIP-u

24/02/2016

U tijeku je 12. krug pregovora o transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji traje od 22. - 26. veljače 2016.  Pregovarači raspravljaju o tri glavna dijela sporazuma, pristupu tržištu, regulatornoj suradnji i pravilima.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Orijentacijska rasprava o budućnosti PDV-a u EU-u

Razlika između naplaćenog i planiranog PDV-a 2013. gotovo 170 milijardi

24/02/2016

Europska komisija održala orijentacijsku raspravu o budućnosti PDV-a u EU-u. Sustav je fragmentiran uz mnoge administrativne prepreke i olakšava prijevare. Komisija u ožujku planira iznijeti akcijski plan o tom pitanju.

 
Pripravništvo u EU-u donosi obrazovanje i radno iskustvo

Pripravništvo u EU-u donosi obrazovanje i radno iskustvo

23/02/2016

Kako do radnog iskustva radeći u institucijama Europske unije?

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Izvješće Europske komisije o važnosti podučavanja i promicanja poduzetničkih vještina u škola

Poduzetnici od malih nogu?

23/02/2016

Zvuči dobro, zar ne? Što je potrebno poduzeti kako bi se mlade zainteresiralo za poduzetničke vještine?

Kultura, obrazovanje i mladi, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
EU i Brazil surađuju na 5G mobilnoj tehnologiji

Što je novo u razvoju 5G mobilne tehnologije?

23/02/2016

EU i Brazil surađuju na razvoju 5G mobilnoj tehnologiji. 

Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Europski dana žrtava kaznenih djela

Kako pomoći žrtvama kaznenih djela?

22/02/2016

Milijuni Europljana koji svake godine postanu žrtve zločina zaslužuju bolju podršku i bolju zaštitu."

Pravosuđe i građanska prava

 
EU fondovi i Plan ulaganja za Europu

EU fondovi i Plan ulaganja za Europu

22/02/2016

Plan ulaganja za Europu: nove smjernice o kombiniranju europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Ladder projekt Hrvatska

'Ne dozvoli da ti ono što tvoje oči vide prekrije srce osudom'

18/02/2016

Učenici 4.h razreda Gospodarske škole Varaždin svojim video-uratkom o toleranciji u konkurenciji 293 škole iz 17 zemalja osvojili su prvo mjesto na natječaju projekta LADDER

Koji kreativci!  

Kultura, obrazovanje i mladi, Regije i lokalni razvoj

 
Komisija predstavlja paket o održivoj energetskoj sigurnosti

Europska komisija je predložila nova pravila o opskrbi plinom

16/02/2016

Komisija je danas predstavila svoj paket o energetskoj sigurnosti kojim se EU priprema za globalnu energetsku tranziciju i moguće poremećaje u opskrbi energijom.

Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Dva poslovnjaka s iapadom na sastanku ©shutterstock

Potrošači dobili novu platformu za rješavanje sporova putem interneta

15/02/2016

Europska komisija je danas pokrenula novu platformu za alternativno rješavanje sporova između potrošača i internetskih trgovaca.

Objašnjenje EU-a

 
Dalmatinski pršut - PGI

Dobre vijesti: zaštićena oznaka izvornosti dalmatinskom pršutu

15/02/2016

Europska komisija je odobrila unos jednog novog proizvoda iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Migrantska kriza

Napredak u rješavanju migrantske krize

10/02/2016

S obzirom na to da se sljedeći tjedan održava sastanak Europskog vijeća, Komisija je danas izvijestila o tijeku provedbe prioritetnih mjera u okviru Europskog migracijskog programa te istaknula najvažnija područja u kojima je potrebno odmah djelovati kako bi se vratila kontrola nad situacijom. Dio paketa su uvodna komunikacija, izvješća o provedbi prioritetnih mjera u Grčkoj, Italiji i na zapadnom Balkanu te izvješće o provedbi Zajedničkog akcijskog plana EU-a i Turske.

Pravosuđe i građanska prava

 
Antibiotici

Što EU poduzima za sigurnost lijekova?

09/02/2016

Bolja zaštita europskih građana od krivotvorenih lijekova.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Dan sigurnije interneta

Jeste li znali da je četvrtina korisnika interneta u EU-u u 2015. doživjela sigurnosne probleme?

08/02/2016

Ako se i vama to dogodilo vrijeme je da usvojite ljubimca!

 
Gospodarska prognoza za zimu 2016.

Zamjetan oporavak za Hrvatsku

04/02/2016

Gospodarska prognoza za zimu 2016.: suočavanje s novim izazovima.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Statistika

 
Dan borbe protiv raka

Dan borbe protiv raka

04/02/2016

Četvrtinu smrtnih slučajeva u EU-u još uvijek uzrokuje rak – u muškaraca rak pluća, u žena rak dojke.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
PPobjednica Juvenes Translatores natjecanja

Putevi glagoljaša vode do Bruxellesa?

03/02/2016

Na natjecanju „Juvenes Translatores“ po drugi put zaredom pobijedila škola iz Pazina!

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Javno savjetovanje u reformi ZPP-a

#reformaZPP - sudjelujte u javnom savjetovanju o "zelenom" plaćanju

03/02/2016

U tijeku je javno savjetovanje o tzv "zelenom" plaćanju u kojem možete sudjelovati do 8. ozujka. Dobrodošla su mišljenja poljoprivrednika, okolišnih i poljoprivrednih udruga, stručnjaka, znanstvenika ali i svih zainteresiranih građana.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Studentica čita SMS poruku ©iStock

Europska komisija predlaže poboljšanje usluga mobilnog interneta s pomoću visokokvalitetnih radijskih frekvencija

02/02/2016

Komisija je danas predstavila prijedlog za usklađivanje uporabe pojasa od 700 MHz za mobilne usluge. Time će se poboljšati pristup internetu za sve Europljane i pridonijeti razvoju prekograničnih primjena.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Akcijski plan za borbu protiv financiranja terorista

Kako zaustaviti terorizam?

02/02/2016

Akcijski plan za borbu protiv financiranja terorista.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Službeno pokretanje platforme REFIT: novi pristup ujedinjuje dionike za ostvarenje bolje regulative

Platformom REFIT do ostvarenja bolje regulative i boljih rezultata

01/02/2016

REFIT je program Europske komisije kojim se želi osigurati prikladnost i učinkovitost propisa. U okviru tog programa poduzimaju se mjere za pojednostavnjenje zakonodavstva EU-a i smanjenje regulatornih troškova kako bi se pridonijelo jasnom, stabilnom i predvidivom regulatornom okviru kojim se podupire rast i otvaranje radnih mjesta.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Plan ulaganja u Europu

Kako prijaviti projekt za ulaganje?

01/02/2016

Glavni prioritet Junckerove komisije je poticanje rasta u Europi i stvaranje novih radnih mjesta, istovremeno izbjegavajući stvaranje novog duga. U tu svrhu, Europska komisija je pokrenula Plan ulaganja za Europu, s ciljem uklanjanja prepreka ulaganjima, pružanje vidljivosti i tehničke pomoći ulagačkim projektima te pametnije iskorištavanje novih i postojećih financijskih sredstava.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Prvo izvješće o zaštiti okoliša u europskom zračnom prometu

Prvo izvješće o zaštiti okoliša u europskom zračnom prometu: izazovi održivosti

29/01/2016

Europski zračni promet: EU s partnerima spremna poduzeti ambiciozne korake na svjetskoj razini.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Promet i putovanje, Statistika

 
Europska komisija krenula u borbu protiv utaje poreza

Europska komisija krenula u borbu protiv utaje poreza

28/01/2016

Danas smo otvorili novo poglavlje u kampanji za pošteno i učinkovito oporezivanje u EU-u.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Zakonodavni okvir za sigurnije i zelenije automobile

Europska komisija predlaže sigurnije i zelenije automobile

27/01/2016

Europska Komisija predložila je danas veliku reformu tzv. EU-ova pravnog okvira za homologaciju.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Promet i putovanje

 
Erasmus+

Erasmus+ već nakon prve godine ispunio očekivanja

26/01/2016

Povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics danas je predstavio pozitivne podatke koji su potvrdili da je program Erasmus+ već nakon prve godine provođenja ispunio očekivanja.

Španjolska, Njemačka i Francuska i dalje su najtraženija odredišta za studente.

Kultura, obrazovanje i mladi, Statistika

 
Stažiranje u Europskoj komisiji

Europska komisija čeka svoje stažiste

26/01/2016

U tijeku su prijave za stažiranje u Europskoj komisiji u jesenskom izdanju za 2016.! Prijaviti se možete do petka, 29. siječnja u 12:00 sati. Iskoristite priliku upoznati Europsku uniju "iznutra". Budite uspješan kandidat i provedite pet mjeseci u Bruxellesu ili u jednom od predstavništva Europske komisije u Europi!

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Pozivamo vas na sudjelovanje u javnoj raspravi

Pozivamo vas na sudjelovanje u javnoj raspravi

26/01/2016

Migrantska kriza- Kako poboljšati postojeći zakonodavni okvir o krijumčarenju migranata?

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europski program sigurnosti

Koja poboljšanja donosi novi EUROPOL centar za terorizam?

25/01/2016

Europski centar za borbu protiv terorizma – Europolov odgovor na nove prijetnje.

Pravosuđe i građanska prava, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Izvješće o fiskalnoj održivosti za 2015.

Stanje i izgledi javnih financija Europske unije

25/01/2016

Europska komisija je objavila Izvješće o fiskalnoj održivosti za 2015.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti

 
Poslovni čovjek ©iStock

Najnoviji trendovi u zapošljavanju u EU-u pokazuju pozitivne pomake

21/01/2016

U izvješću o razvoju u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi 2015. razmatraju se mogući načini uklanjanja razlika, posebno stvaranje radnih mjesta, učinkovitost radne snage, modernizacija socijalne zaštite i ulaganje u ljude. 

 
Javni poziv za iskazivanje interesa

Javni poziv za iskazivanje interesa za suradnju s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj

20/01/2016

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj poziva zainteresirane pravne osobe koje se bave dolje navedenim aktivnostima da iskažu interes za suradnju s Predstavništvom u provedbi projekata planiranih za 2016. godinu.  Rok je 3. veljače 2016. 

Poslovne vijesti

 
Zajednička poljoprivredna politika

NOVO: zajednička poljoprivredna politika #CAP

19/01/2016

Najnoviji prijedlozi za pojednostavnjenje zajedničke poljoprivredne politike donose pravedniji i transparentniji sustav kazni.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
EU ulaže 217 milijuna eura u energetsku infrastrukturu

EU ulaže 217 milijuna eura u energetsku infrastrukturu

19/01/2016

Države članice danas su prihvatile prijedlog Komisije o ulaganju 217 milijuna eura u ključne projekte za izgradnju transeuropske energetske infrastrukture, uglavnom u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Energija i prirodni resursi, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Europski informacijski sustav kaznene evidencije

Europski informacijski sustav kaznene evidencije

19/01/2016

Kolegij povjerenika je danas raspravljao o prijedlogu jednostavnije razmjene kaznene evidencije državljana trećih zemalja u EU-u putem Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije (ECRIS).

Pravosuđe i građanska prava

 
Europska strukovna iskaznica

Nova europska strukovna iskaznica olakšava rad u struci u drugim zemljama EU-a

18/01/2016

Od danas je medicinskim sestrama, ljekarnicima, fizioterapeutima, posrednicima u prometu nekretninama i gorskim vodičima lakše obavljati svoju profesiju u drugim zemljama EU-a, i to zahvaljujući europskoj strukovnoj iskaznici.

Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Nagrada Lorenzo Natali

Nagrada Lorenzo Natali za vrhunsko izvješćivanje o razvojnim pitanjima

15/01/2016

Europska komisija sinoć je nagradila devet novinara koji izvješćuju o razvojnim pitanjima dodijelivši im nagradu za područje medija Lorenzo Natali.

 
Vaš glas

Sudjelujte u savjetovanju o tržišnom natjecanju

14/01/2016

Europska komisija pokrenula je savjetovanje kako bi se prikupila stajališta o načinu na koji nacionalna tijela nadležna za tržišno natjecanje provode pravila EU-a o tržišnom natjecanju.

Sudjelovati možete do 12. veljače 2016.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Vaš glas

Sudjelujte u savjetovanju o tržišnom natjecanju

14/01/2016

Europska komisija pokrenula je savjetovanje kako bi se prikupila stajališta o načinu na koji nacionalna tijela nadležna za tržišno natjecanje provode pravila EU-a o tržišnom natjecanju.

Sudjelovati možete do 12. veljače 2016.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
European Border Breakers Award

EBBA 2016. - nagrada novim glazbenim talentima

13/01/2016

Glazba je univerzalni jezik koji doseže milijarde ljudi, bez obzira na nacionalnost ili okoliš iz kojeg potječu. Dobitnici nagrade EuropeanBorder Breakers Awards (EBBA) imaju talent koji njihovu glazbu promiče i izvan granica njihove kuće.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Rukovanje nakon dobro odrađenog posla ©shutterstock

Komisija pokrenula novu platformu za alternativno rješavanje sporova između potrošača i internetskih trgovaca

08/01/2016

Platforma će potrošačima i trgovcima omogućiti rješavanje sporova vezanih uz internetsku kupnju jednim klikom miša.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Ulaganje u prometnu infrastrukturu u EU-u

Rekordno ulaganje u prometnu infrastrukturu kako bi se olakšali mobilnost i rast

07/01/2016

Spremno rekordno ulaganje u prometnu infrastrukturu vrijedno 12,7 milijardi eura koje će ponuditi bolju mobilnost, nova radna mjesta i rast.

 

Objašnjenje EU-a, Promet i putovanje

 
Poslovni ljudi na sastanku ©shutterstock

Komisija dodatno pojednostavnjuje postupak javne nabave

05/01/2016

Komisija dodatno pojednostavnila javnu nabavu u čitavom EU-u

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Europa za građane

Program Europa za građane za 2015.

23/12/2015

Projektima iz Hrvatske 4 milijuna kuna kroz program Europa za građane

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
People on bench with smartphones @skitterphoto

Zašto se osobama mlađima od 16 godina ograničava pristup društvenim mrežama?

17/12/2015

Sporazum o nacrtu Uredbe o zaštiti podataka u EU-u otvara put boljoj zaštiti osobnih podataka i stvara potrebne uvjete za gospodarstvo EU-a kako bi se na najbolji način koristili podaci. Europska komisija pokrenula je priejdlog 2012.

Neka od pravila koja se primjenju stara su dvadeset godina.

Pravosuđe i građanska prava

 
Izbjeglička kriza

Donesen rekordni humanitarni proračun EU-a za 2016.

16/12/2015

Europska komisija danas je donijela svoj proračun za humanitarnu pomoć za 2016. Uz početnu dodjelu od gotovo 1,1 milijarde eura, riječ je o dosad najvećem humanitarnom proračunu EU-a za pomoć za spašavanje života u katastrofama izazvanima ljudskim djelovanjem i prirodnim katastrofama.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Eurocouncil meeting

Predsjednik Juncker o novom paketu mjera o vanjskim granicama i zasjedanju Europskog vijeća

16/12/2015

Predsjednik Europske komisije Jean-ClaudeJuncker danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta iznio planove za ovotjedno zasjedanje Europskog vijeća (17. i 18. prosinca).

Objašnjenje EU-a

 
Rukovanje poslovnih ljudi ©shutterstock

Prekogranična suradnja Italije i Hrvatske

15/12/2015

Komisija je danas donijela prvi program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od gotovo 237 milijuna eura, od čega je 201 milijun iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Grafikon sa euro kovanicama ©iStock

Nova porezna pravila u državama članicama EU-a

15/12/2015

Komisija je danas donijela nova pravila kojima se poreznim upravama u državama članicama EU-a olakšava razmjena financijskih informacija, čime se jamči potpuna porezna transparentnost i suradnja.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Europski strukturni i investicijski fondovi za prioritete Komisije

Europski strukturni i investicijski fondovi za prioritete Komisije

14/12/2015

Komisija je danas donijela Komunikaciju o doprinosu iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondovi) EU-ovoj strategiji rasta, planu ulaganja i prioritetima Komisije tijekom sljedećeg desetljeća.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Povijesni klimatski dogovor u Parizu 2015.

Povijesni klimatski dogovor u Parizu

14/12/2015

EU kao globalni predvodnik u klimatskim pitanjima. 

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta 2015.

Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta - što želimo promijeniti?

09/12/2015

Ostvarujući svoju strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija danas predstavlja dva prijedloga za bolju zaštitu potrošača koji kupuju putem interneta u cijelom EU-u te za pomoć poduzećima pri širenju internetske prodaje.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Sigurnost internetskog okruženja u EU-u

Sigurnost internetskog okruženja u EU-u

08/12/2015

Komisija pozdravila dogovor kojim će se povećati sigurnost internetskog okruženja u EU-u

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Zrakoplovna strategija za Europu 2015.

Zrakoplovna strategija za Europu

07/12/2015

Komisija predstavila novu zrakoplovnu strategiju za Europu.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Promet i putovanje, Regije i lokalni razvoj

 
Europska migracijska politika 20151130 european_migration_programme

Izbjeglička kriza: što čini Europska unija?

07/12/2015

U Europskom migracijskom programu koji je Komisija donijela u svibnju 2015. utvrđena je potreba za sveobuhvatnim pristupom upravljanju migracijama. Od tada je uveden niz mjera, uključujući donošenje dvaju kriznih programa za premještanje 160 000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita iz država članica s najvećim brojem izbjeglica u druge države članice EU-a te odobrenje Akcijskog plana Komisije o vraćanju.

Pravosuđe i građanska prava

 
Jvana nabava u EU-u

O javnoj nabavi

03/12/2015

Zajednička izjava Corine Crețu, povjerenice za regionalnu politiku i Elżbiete Bieńkowske, povjerenice za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove o njihovom prvom redovnom sastanku o javnoj nabavi.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Visa on passport @ DG Home Affairs

Schengenski Vizni informacijski sustav (VIS) potpuno operativan na globalnoj razini

03/12/2015

Schengenski Vizni informacijski sustav (VIS) potpuno operativan na globalnoj razini

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Žena dlanovima radi okvir ©shutterstock

Europski program sigurnosti

02/12/2015

Komisija poduzima mjere za borbu protiv terorizma i nezakonite trgovine vatrenim oružjem i eksplozivima.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Osoba u invalidskim kolicima koristi rampu ©shutterstock

Komisija predlaže bolju pristupačnost proizvoda i usluga za osobe s invaliditetom

02/12/2015

Europska komisija predložila je danas Europski akt o pristupačnosti kojim bi se utvrdili zajednički zahtjevi na razini EU-a za postizanje bolje pristupačnosti određenih ključnih proizvoda i usluga za osobe s invaliditetom.

#EUdisability

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Novi paket o kružnom gospodarstvu

Novi paket o kružnom gospodarstvu

02/12/2015

Europska komisija danas je donijela novi ambiciozni paket o kružnom gospodarstvu kako bi europskim poduzećima i potrošačima olakšala prijelaz na jače i potpunije kružno gospodarstvo u kojem se resursi koriste na održiviji način.

Gospodarstvo, financije i porezi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Regije i lokalni razvoj

 
Oznaka europske baštine muzeju u Krapini

Oznaka europske baštine muzeju u Krapini

02/12/2015

Europska komisija danas je objavila devet mjesta koja će ove godine dobiti Oznaku europske baštine.

#HeritageLabel

Kultura, obrazovanje i mladi, Regije i lokalni razvoj

 
DAJ MI 5!

Školsko natjecanje u crtanju Za Rome, s Romima

01/12/2015

Školsko natjecanje Natječaj u crtanju za djecu u dobi od 7 do 10 godina - "GIVE ME 5!"

Cilj je natjecanja potaknuti djecu, učitelje i roditelje da razmisle što nam je to svima zajedničko i što nam omogućava suživot u uključivom i miješanom društvu.

Osvojite kupone za školske knjige i pribor za crtanje u vrijednosti do 1 000 EUR!

 

Kultura, obrazovanje i mladi, Pravosuđe i građanska prava

 
Izbjeglička kriza

#RefugeeCrisis - trenutačno stanje

27/11/2015

U Europskom migracijskom programu koji je Komisija donijela u svibnju 2015. utvrđena je potreba za sveobuhvatnim pristupom upravljanju migracijama. Od tada je uveden niz mjera, uključujući donošenje dvaju kriznih programa za premještanje 160 000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita iz država članica s najvećim brojem izbjeglica u druge države članice EU-a te odobrenje Akcijskog plana Komisije o vraćanju.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj

 
Godišnji pregled rasta 2016.: Jačanje oporavka i poticanje konvergencije

Godišnji pregled rasta 2016.: Jačanje oporavka i poticanje konvergencije

26/11/2015

Današnjim paketom pokreće se godišnji ciklus gospodarskog upravljanja, i time započinje Europski semestar 2016. Godine. Godišnjim pregledom rasta za 2016. Godinu preporučuje se nadogradnja triju glavnih stupova gospodarske i socijalne politike EU koji su utvrđeni prošle godine: ponovno pokretanje ulaganja, provedba strukturnih reformi te odgovorna fiskalna politika.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Konferencija o klimi u Parizu COP21

Konferencija o klimi u Parizu #COP21

25/11/2015

Europska komisija danas je predstavila svoje stajalište i ciljeve uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu od 30. 11. do 11. 12.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Regije i lokalni razvoj

 
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25/11/2015

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) istupamo zajedno kako bi se okončalo nasilje nad ženama i djevojčicama. To nasilje predstavlja očito kršenje ljudskih prava i primjer je rodne diskriminacije koje degradira svaku zemlju u Europi i svijetu.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Komisija predložila sustav osiguranja bankovnih depozita

Komisija predložila sustav osiguranja bankovnih depozita

24/11/2015

 

 

Danas je Komisija predložila sustav osiguranja bankovnih depozita za cijelo europodručje te je istovremeno utvrdila daljnje mjere za smanjenje rizika koji još postoje u bankarskom sektoru.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Pregleda stanja u prometu u Eurospkoj uniji

Pregled stanja u prometu u Europskoj uniji

20/11/2015

U Hrvatskoj je 100 % direktiva koje se odnose na promet preneseno u nacionalno zakonodavstvo, što je svrstava na vrh rang-liste. Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma o kvaliteti prometne infrastrukture hrvatska cestovna infrastruktura ocijenjena je visokom ocjenom, dok su željeznički, zračni i lučki sektor ispod prosjeka EU-a. Udio obnovljivih izvora energije u gorivima predviđenima za uporabu u prometu porastao je s 0,4 % u 2012. na 2,1 % u 2013. Hrvatska je postigla napredak u smislu smanjenja broja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u cestovnom prometu.

Promet i putovanje

 
60,6 milijuna EUR za 96 novih projekata zaštite okoliša

O zaštiti okoliša u Europi

20/11/2015

Komisija je danas odobrila paket ulaganja od 96 novih projekata u vrijednosti od 264,8 milijuna EUR usmjeren prema zaštiti okoliša i prirode te zelenom rastu u Europi.

Hrvatska u društvu #Natura2000 projekata (4,6 milijuna eura).

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Energetska unija - projekti

Ključni energetski infrastrukturni projekti od zajedničkog interesa za energetsku uniju EU-a

19/11/2015

Doprinos okončanju energetske izoliranosti nekih država članica i povećanje količine obnovljivih izvora energije u mreži i smanjenje emisije ugljika.

Uključeno je i pet hrvatskih projekata.

   

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a

 
Poslovnjaci se rukuju ©shutterstock

Europska susjedska politika - poziv na jača partnerstva za bolje susjedstvo

18/11/2015

Danas su predstavljene glavne izmjene europske susjedske politike iz kojih se vidi novi pristup Unije njezinim istočnim i južnim susjedima. Revizija je uslijedila nakon opsežnog savjetovanja s državama članicama, partnerskim zemljama, međunarodnim organizacijama, socijalnim partnerima, civilnim društvom i akademskom zajednicom.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Energetska unija na dobrom putu

Energetska unija na dobrom putu

18/11/2015

U prvom izvješću o stanju energetske unije prikazan je velik napredak postignut od donošenja Okvirne strategije za energetsku uniju prije devet mjeseci. Ipak, posla i dalje ima mnogo te će 2016. biti važna godina za napredak.

Energija i prirodni resursi, Regije i lokalni razvoj

 
Europski program sigurnosti

Europski program sigurnosti – trenutna situacija

17/11/2015

Komisija je 28. travnja 2015. donijela Europski program sigurnosti u kojem je iznijela glavna djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Napad u Parizu 2015.

Predsjednici Juncker i Tusk o napadu u Parizu

16/11/2015

Zajednička izjava šefova država i vladašefova institucija Europske unije o terorističkim napadima u Parizu.

Objašnjenje EU-a

 
Nova pravila o zaštiti žrtava kaznenih djela u EU-u

Zaštita žrtava kaznenih djela u EU-u

16/11/2015

Novim pravilima EU-a o pravima žrtava koja se primjenjuju od danas uvode se velike promjene u pogledu načina postupanja sa žrtvama kaznenih djela u Europi.

Pravosuđe i građanska prava

 
Mjere za rješavanje izbjegličke krize i potreba daljnjeg djelovanja

#RefugeeCrisis - o stanju provedbe mjera

13/11/2015

Predsjednik Juncker o aktualnom stanju provedbe mjera za rješavanje izbjegličke krize i potrebi daljnjeg djelovanja.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Izvješće o obrazovanju i osposobljavanju za 2014.

Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2015.

12/11/2015

Napredak uočen na svim razinama obrazovanja u Europi - u Hrvatskoj pozitivna energija zbog promjena. Potreba za više ulaganja i nastavak reformi.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
Paket o proširenju 2015.

Zapadni Balkan i Turska: proces proširenja ključan je za gospodarsku i političku stabilnost u regiji

10/11/2015

U skupini danas donesenih godišnjih izvješća Europska Komisija ocijenila je na kojem su stupnju zemlje zapadnog Balkana i Turska u procesu ispunjavanja zahtjeva članstva u EU-u te navodi što je potrebno učiniti kako bi se odgovorilo na preostale izazove.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Proračun EU-a

Europski revizorski sud daje pozitivnu ocjenu za izvršenje proračuna EU-a

10/11/2015

Europski revizorski sud danas je osmu godinu zaredom dao pozitivnu ocjenu izvršenju proračuna EU-a.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
#TTIP: ambiciozne odredbe u području održivog razvoja, rada i okoliša

#TTIP: ambiciozne odredbe u području održivog razvoja, rada i okoliša

06/11/2015

Europska komisija danas je objavila svoj prijedlog poglavlja o trgovini i održivom razvoju, uključujući rad i okoliš, u okviru tekućih trgovinskih pregovora između EU-a i SAD-a.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Europski dan jednakih plaća

Europski dan jednakih plaća

30/10/2015

U Europi postoje zakoni o jednakim plaćama, no države članice ne provode ih dovoljno na terenu. Prošle je godine Europska komisija državama članicama uputila Preporuku o rješavanju problema razlike u plaćama. Europska komisija državama članicama, tijelima lokalne vlasti i ostalim dionicima pruža podršku kako bi im pomogla u mijenjanju situacije na terenu. No zadnjih je godina ostvareno malo ili ništa.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Jedinstveno tržište

Pravednije i bolje povezano jedinstveno tržište

28/10/2015

Europska komisija danas je predstavila plan u skladu s političkim obvezama koje je preuzeo predsjednik Jean-Claude Juncker za ostvarivanje punog potencijala jedinstvenog tržišta. Cilj je plana da europsko jedinstveno tržište postane odskočna daska za uspjeh Europe u globalnom gospodarstvu.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Godišnji program rada EK-a za 2016.

Usredotočenost i ostvarivanje 10 prioriteta

27/10/2015

Junckerova Komisija donosi svoj drugi po redu godišnji program rada: usredotočenost i ostvarivanje 10 prioriteta.

Objašnjenje EU-a

 
Zapadnobalkanska migracijska ruta

#RefugeeCrisis - dogovoren akcijski plan u 17 točaka

26/10/2015

Sastanak o zapadnobalkanskoj migracijskoj ruti: čelnici dogovorili akcijski plan u 17 točaka.

Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj

 
trgovinska i ulagačka strategiju

Europska komisija predstavila novu trgovinsku i ulagačku strategiju

14/10/2015

Europska komisija predstavila je danas novu trgovinsku i ulagačku  strategiju pod nazivom " Trgovina za sve: prema odgovornijoj trgovinskoj i investicijskoj politici".

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Izbjeglička kriza

#RefugeeCrisis - izvješće Europske komisije o napretku u provedbi prioritetnih mjera

14/10/2015

Uoči sastanka Europskog vijeća 15. listopada Komisija je danas predložila komunikaciju o trenutačnom stanju provedbe prioritetnih mjera u okviru Europskog migracijskog programa. U toj se komunikaciji Europskom vijeću utvrđuje napredak u pogledu operativnih mjera, proračunskih obveza i mjera za provedbu prava EU-a koje je predložila Komisija, a šefovi država i vlada odobrili 23. rujna.

Pravosuđe i građanska prava

 
Istraživanje i inovacije

Komisija ulaže 16 milijardi eura u istraživanje i inovacije tijekom sljedeće dvije godine

13/10/2015

Europska komisija potaknut će konkurentnost ulaganjem financijskih sredstava u iznosu od gotovo 16 milijardi EUR u istraživanje i inovacije u sljedeće dvije godine u okviru programa Obzor 2020., sustava financiranja EU-a za istraživanje i inovacije.

 

Znanost i tehnologija

 
Pečat izvrsnosti a povećanje kvalitete regionalnog financiranja istraživanja

Pečat izvrsnosti - kvaliteta regionalnog financiranja istraživanja

12/10/2015

Novi pečat izvrsnosti za povećanje kvalitete regionalnog financiranja istraživanja. Komisija pokreće novu inicijativu, kojom će se osigurati učinkovitost trošenja novca poreznih obveznika poboljšanjem sinergija između sredstava EU-a za regionalnu politiku i za istraživanja.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
ESGO

Europski gospodarski i socijalni odbor promijenio je svoj sastav i ima 40 % posve novih članova

01/10/2015

Članstvo Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, glavne europske institucije koja predstavlja glas civilnog društva, obnovljeno je 21. rujna. U skladu s Ugovorom EU-a, svakih pet godina ponovno se imenuje svih 350 članova.

 

 
Unija tržišta kapitala 2015.

Akcijski plan za poticanje financiranja poduzeća i ulaganja

30/09/2015

Unija tržišta kapitala

#capitalmarketsunion

Pravosuđe i građanska prava

 
Izbjeglička kriza

#RefugeeCrisis - proračunske mjere Europskog migracijskog programa

30/09/2015

Upravljanje izbjegličkom krizom: proračunske mjere Europskog migracijskog programa.

Pravosuđe i građanska prava

 
Porezne reforme u EU-u za 2015.

Porezne reforme u zemljama članicama EU-a

28/09/2015

Porezi ne služe samo za financiranje javnih usluga. Njima se može i podupirati rast, zapošljavanje, ulaganje, gospodarska konkurentnost i socijalna pravednost.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Upravljanje izbjegličkom krizom

#RefugeeCrisis Upravljanje izbjegličkom krizom

23/09/2015

Europska komisija danas je iznijela prioritetna djelovanja za sljedećih šest mjeseci.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europa i izbjeglice

#RefugeeCrisis Neformalni sastanak šefova država ili vlada

23/09/2015

Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk je sazvaoizvanredni neformalni sastanak šefova država ili vlada u srijedu, 23. rujna 2015., u 18 sati kako bi raspravljali o cjelovitom pristupu izbjegličkoj krizi i potrebi za uspostavom vjerodostojne europske migracijske politike.

 

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Internet resources @ shutterstock

Kvaliteta internetskih usluga u Europi

22/09/2015

EU ulaže 5,5 milijuna eura u 20 projekata kojima se potiču sigurne i učinkovite internetske usluge u Europi.

Znanost i tehnologija

 
Izbjeglice

#RefugeeCrisis - EP izglasao prijedlog EK-a za hitno premještanje izbjeglica

17/09/2015

Izjava Europske komisije nakon izglasavanja mehanizma za hitno premještanje još 120 000 izbjeglica u Europskom parlamentu.

Pravosuđe i građanska prava, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Poslovna žena pred kamerom ©shutterstock

Mjere za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba

17/09/2015

Dugotrajna nezaposlenost: Europa poduzima mjere kako bi omogućila ponovno zapošljavanje12 milijuna dugotrajno nezaposlenih osoba.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Sirisjke izbjeglice u Libanonu

Odaziv Europske komsije na izbjegličku krizu

09/09/2015

Europska komisija danas, pridržavajući se Europskog migracijskog programa iz svibnja, predlaže sveobuhvatan paket prijedloga za pomoć u rješavanju izbjegličke krize s kojom se suočavaju države članice EU-a i susjedne zemlje, uključujući rješavanje temeljnih uzroka zbog kojih ljudi traže utočište.

Pravosuđe i građanska prava

 
Stanje u Europskoj uniji

Predsjednik Juncker o stanju u Uniji: trenutak za poštenje, jedinstvo i solidarnost

09/09/2015

„Naša Europska unija nije u dobrom stanju. U ovoj Uniji nema dovoljno Europe – a nema ni dovoljno unije.“

Objašnjenje EU-a

 
Rukovanje poslovnih ljudi ©shutterstock

Šezdeset milijuna eura iz fondova EU-a za jačanje suradnje Hrvatske i Mađarske

08/09/2015

Komisija je 7. rujna donijela program prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Jean-Claude Juncker

Stanje u Uniji #SOTEU

07/09/2015

NAJAVA:  Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker održat će u srijedu, 9. rujna 2015. u 9 sati svoj prvi govor o stanju u Uniji pred Europskim parlamentom.

 

Objašnjenje EU-a

 
Juvenes translatores 2015.

Otvorene prijave za sudjelovanje u natjecanju „Juvenes Translatores“

02/09/2015

Od jučer točno u podne otvorene su prijave za sudjelovanje u natjecanju mladih prevoditelja „Juvenes Translatores“.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Početak školske godine

Početak školske godine uz novu, uključiviju viziju obrazovanja i osposobljavanja

01/09/2015

Europska komisija i države članice predstavljaju zajedničko izvješće kojim se predlaže jačanje suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja u Europi.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Kopački rit @ Misalalic via en.wikipedia.org

EU ulaže 34 milijuna eura u pogranične regije Hrvatske i Srbije about...

25/08/2015

Novim prekograničnim programom Interreg-IPA koji je Komisija donijela 24. kolovoza ulagat će se u pogranične regije Hrvatske i Srbije, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i rasta. Uloženim sredstvima nastojat će se poboljšati kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga. Ulaganja će se također usmjeriti na upotrebu održive energije i prekogranično praćenje rizika za okoliš. Osim toga, programom će se jačati prekogranični turizam.

Regije i lokalni razvoj

 
Fondovi EU-a za jačanje suradnje i podupiranje projekata u Podunavlju

Fondovi EU-a poduprijet će projekte u Podunavlju

21/08/2015

222 milijuna eura iz fondova EU-a za jačanje suradnje i podupiranje projekata u Podunavlju.

Regije i lokalni razvoj

 
Siriske izbjeglice u Libanonu

Svjetski humanitarni dan

19/08/2015

Danas, 19. kolovoza, obilježavamo dan na koji su prije 12 godina 22 humanitarna djelatnika izgubila živote u bombaškom napadu na sjedište UN-a u Bagdadu.

Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Migracije

Standardno proljetno istraživanje Eurobarometra 2015.: građani u imigraciji vide najveći izazov za EU

31/07/2015

Broj Europljana koji imaju pozitivno mišljenje o Europskoj uniji kao i povjerenje građana u EU porasli su od prošlog studenog. Osim toga, građani trenutačno u imigraciji vide najveći izazov za EU.

 
Europski zeleni list @ DG Environment

Europskim gradovima otvorena dva ekološka natječaja

23/07/2015

Prijavite se!

Rok za oba natječaja: 19. 10. 2015.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Ulaganje

Plan ulaganja za Europu: Europski fond za strateška ulaganja spreman za jesenski početak rada

22/07/2015

Europska komisija dovršila je danas pripreme za poticanje ulaganja u realno gospodarstvo.

Gospodarstvo, financije i porezi, Regije i lokalni razvoj

 
Neretvanske mandarine i cresko extra djevičansko ulje

Zaštićena oznaka izvornosti creskom maslinovu ulju i neretvanskim mandarinama

15/07/2015

Komisija je danas odobrila unos triju novih proizvoda u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).

Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Ljetni klimatski i energetski paket

Komisija objavila ljetni klimatski i energetski paket

15/07/2015

U okviru strategije energetske unije Komisija je danas predstavila prijedloge za nove pogodnosti za potrošače energije, ponovno osmišljavanje tržišta električne energije, ažuriranje sustava označivanja energetske učinkovitosti i reviziju sustava trgovanja emisijama EU-a (ETS).

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a

 
EU - USA odnosi

Počeo 10. krug pregovora o #TTIP-u

13/07/2015

Od 13. do 17. srpnja 2015. održat će se u Bruxellesu 10. krug pregovora o #TTIP-u. Tjedan će biti vrlo intenzivan u smislu sadržaja za novinare i zainteresirane strane da sudjeluju u nekim inicijativama u okviru pregovora.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Savjetovanje o audiovizualnim medijima

Izrazite svoje mišljenje o pravilima EU-a za audiovizualne medije

06/07/2015

Kako možemo u digitalno doba poboljšati postojeća pravila EU-a za usluge emitiranja i audiovizualne medijske usluge na zahtjev? Kako možemo najbolje zaštititi djecu i ostale gledatelje, podupirati europska stvaralačka djela, poticati našu bogatu kulturnu raznolikost, promicati pristup informacijama i regulirati oglašavanje u audiovizualnim medijima na internetu?

Znanost i tehnologija

 
Savjeti za ljetovanje u EU-u 2015.

Ljeto u EU-u

02/07/2015

Početak je godišnjih odmora stoga dajemo nekoliko savjeta o tome što učiniti u slučaju problema i što sve Europska unija čini kako bi vam pomogla tijekom putovanja.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Promet i putovanje

 
Luxembourg preuzeo predsjedništvo Europskom unijom

Luxemburg preuzeo predsjedništvo Europskom unijom

01/07/2015

Veliko Vojvodstvo Luxemburg je 1. srpnjapreuzeo od Latvije rotirajuće predsjedništvo Europske unije u sljedećih šest mjeseci.

 
Slobodno kretanje hrvatskih radnika

Slobodno kretanje: Kraj prve faze prijelaznog razdoblja za hrvatske radnike

01/07/2015

Belgija, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Luksemburg i Španjolska odlučile su hrvatskim građanima odobriti neograničeni pristup njihovim tržištima rada. Te će države stoga od 1. srpnja 2015. u potpunosti primjenjivati zakonodavstvo EU-a u području slobode kretanja radnika.

Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Urbani mladić koristi pametan telefon @shutterstock

Ukidanje naknada za roaming i otvoreni internet

30/06/2015

Europska komisija je danaspozdravila dogovor o ukidanju naknada za roaming i jamstvu otvorenog interneta.  

Znanost i tehnologija

 
Iva Tolić @erc

Iva Tolić 5000. dobitnica europskog programa za najbolje znanstvenike

17/06/2015

"Zanima me funkcioniranje živih stanica i otkrivanje novih, dosad nepoznatih stvari.", dr.sc. Iva Tolić, znanstvenica Isntituta Ruđer Bošković (IRB) i 5000. dobitnica programa financiranja za najbolje znanstvenike u svijetu, Europskog istraživačkog centra (ERC) 

Znanost i tehnologija

 
Obnovljiva energija

EU strategija o energiji iz obnovljivih izvora

16/06/2015

Europska komisija objavila je izvješće o napretku u ostvarivanju ciljeva proizvodnje energije iz obnovljivih izvora do 2020., pokazujući da je EU na putu da ostvari svoj cilj proizvodnje 20 % energije iz obnovljivih izvora.

Energija i prirodni resursi, Znanost i tehnologija

 
Europski tjedan kodiranja 2015.

Europski tjedan programiranja od 10. do 18. listopada 2015. Oživite svoje ideje programiranjem

16/06/2015

Započnite s planiranjem svojih događanja već danas! Treće izdanje Europskog tjedna programiranja odvijat će se od 10. do 18. listopada 2015. Miljuni djece, mladih, odraslih, roditelja, učitelja, poduzetnika i kreatora politike okupit će se u događanjima i učionicama kako bi naučili programirati i stekli vještine u tom području.

Kultura, obrazovanje i mladi, Znanost i tehnologija

 
Europski program o sigurnosti

Sprječavanje i suzbijanje terorizma u Europi

15/06/2015

Europska komisija donijela je dva prijedloga odluka Vijeća o sprječavanju i suzbijnaju terorizma u okviru Europskog programa sigurnosti.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
žena rukama radi okvir ©shutterstock

Javno savjetovanje o plavoj karti i politikama EU-a u području migracija radne snage

15/06/2015

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje kako bi se sakupila mišljenja i ideje o nizu problema koji se odnose na gospodarske migracije ali i o novom pristupu zakonitoj migraciji i preispitala Direktiva o plavoj karti EU-a.

Svoje mišljenje možete dati na hrvatskom jeziku do 21. kolovoza 2015.  

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Nagrada za pristupačnost grada 2015.

EU stvara Europu bez granica - otvoren natječaj za europsku Nagradu za pristupačnost gradova

15/06/2015

Europska komisija danas je otvorila šesti natječaj za Nagradu za pristupačnost grada - Europsku nagradu za pristupačne gradove. Gradovi s najmanje 50.000 stanovnika trebaju do 10. rujna (u ponoć po briselskom vremenu) predati svoje prijave za nagradu. Rok za prijave je 10. rujna 2015.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Erasmus plus

Što je program kreditnog jamstva Erasmus+ Master?

11/06/2015

Potpisan prvi sporazum o 30 milijuna eura u zajmovima za diplomske studente u okviru programa kreditnog jamstva Erasmus+ Master

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
Europski tjedan održive energije 2015.

Dani energije Europske unije 2015.

11/06/2015

U tjednu od 15. do 19. lipnja 2015. potražite događanje u vašoj blizini!

Europski tjedan održive energije

Energija i prirodni resursi

 
Rukovanje poslovnih ljudi ©shutterstock

Kohezijska politika: Poboljšanje investicija i upravljanja fondom za zemlje članice EU-a i regije

09/06/2015

Na današnjem neslužbenom sastanku ministara zaduženih za kohezijsku politiku, teritorijalnu koheziju i pitanja vezana uz urbani razvoj u Rigi povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu objavila je namjeru osnivanja skupine na visokoj razini zadužene za pojednostavnjenje. Cilj skupine jest smanjiti administrativno opterećenje korisnika pet europskih strukturnih i investicijskih fondova

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Plaćanje kreditnim karticama

EU donijela uredbu o plaćanju kreditnim karticama

08/06/2015

Europska komisija pozdravlja stupanje na snagu Uredbe kojom se određuje gornja granica međubankovnih naknada za plaćanja putem potrošačkih debitnih i kreditnih kartica te se poboljšava tržišno natjecanje za sva kartična plaćanja.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Energetska unija

Energetska unija: promicanje integracije energetskih tržišta EU-a

08/06/2015

Europska komisija i zemlje iz regije Baltičkog mora danas su potpisale memorandum o razumijevanju glede modernizacije i jačanja Pana interkonekcije baltičkog energetskog tržišta.

Energija i prirodni resursi, Regije i lokalni razvoj

 
Bioraznolikost

Zeleni tjedan 2015.

03/06/2015

Zeleni tjedan 2015. posvećen je smanjenju bioraznolikosti jer novi dokazi ukazuju na to da pticama i životinjama u moru prijeti izumiranje.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
OLAF izvješće za 2014.

OLAF postiže konkretne rezultate za porezne obveznike

02/06/2015

Ured je preporučio postupan povrat 901 milijuna eura u proračun EU-a, čime će se pomoći financiranju drugih projekata. Objavljenim rezultatima za 2014. koji su danas predstavljeni potvrđuje se da je OLAF tijekom posljednjih godina postao učinkovitiji postižući konkretne rezultate za porezne obveznike EU-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Potraga za poslom ©iStock

Slobodno radno mjesto ravnatelja Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Stockholm

01/06/2015

Ravnatelj je pravni zastupnik i javna osoba ECDC-a te odgovara Upravnom odboru ECDC-a uspostavljenom na temelju članka 14. Uredbe o osnivanju ECDC-a. Vodi ECDC i upravlja njime te je u cijelosti odgovoran za mjere kojima se ostvaruju ciljevi ECDC-a. Ravnatelj je potpuno neovisan u obavljanju svojih dužnosti, ne dovodeći u pitanje nadležnosti Komisije i Upravnog odbora.

Rok za prijavu je 22. lipnja 2015. Nakon 12 sati (podne) prema briselskom vremenu elektronička prijava više neće biti moguća.

 
Mobilnost hrvatskih radnika

Novo izvješće Komisije o mobilnosti hrvatskih radnika

29/05/2015

Europska komisija danas je objavila novo izvješće o prijelaznim mjerama povezanima sa slobodnim kretanjem hrvatskih radnika. Mobilni građani iz Hrvatske većinom su radno sposobni i relativno dobro obrazovani, a u usporedbi s državljanima zemalja domaćina uglavnom su mlađi i mnogo je izglednije da će biti zaposleni.

 

Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Migracijska EU politika

Komisija je donijela prve prijedloge sveobuhvatnog pristupa radi poboljšanja upravljanja migracijama

28/05/2015

Svojim prijedlozima Komisija riječi pretvara u djela te utvrđuje izravne i dugoročne odgovore na migracijske izazove s kojima se Europa suočava. Dva tjedna nakon predstavljanja Europskog migracijskog programa Komisija je donijela prve prijedloge sveobuhvatnog pristupa radi poboljšanja upravljanja migracijama.

Pravosuđe i građanska prava

 
Pozadina novčića

EU proračun za 2016. - zapošljavanje, rast, migracije i globalno djelovanje

27/05/2015

Komisija je danas predložila proračun EU-a za 2016. sa sredstvima za plaćanje u visini od 143,5 milijardi EUR što će se upotrijebiti za oporavak europskoga gospodarstva i za poboljšanje životnih uvjeta u Europi i izvan nje.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Koke @ Shutterstock

24 programa ruralnog razvoja otvorit će 40 000 radnih mjesta

26/05/2015

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj više od 2 milijarde EUR za jačanje sektora poljoprivrede i seoskih krajeva.  

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Velika supina mladih se veseli ©shutterstock

Zaposlenost mladih u EU-u

22/05/2015

"Mladima diljem Europe dugujemo daljnju provedbu reformi i pokretanje mjera potpore usklađenih s njihovim potrebama.", izjavila je danas Marianne Thyssen  

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Cannes 2015.

KULTURA - EU na festivalu u Cannesu

20/05/2015

Tijekom 68. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, 25 europskih filmova u središtu je pozornosti i zbog potpore EU-a. To je rekord za filmove koji primaju potporu programa Kreativna Europa/Media.   

Kultura, obrazovanje i mladi

 
EU stamp @shutterstock

Plan Europske komisije za bolje donošenje propisa

19/05/2015

Plan za bolje donošenje propisa - Jačanje transparentnosti i kontrole za bolju izradu zakonodavstva EU-a.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Europski migracijski program

Europski migracijski program

13/05/2015

Europska komisija danas je predstavila Europski migracijski program u kojem se iznose hitne mjere koje će se poduzeti u cilju rješavanja krizne situacije u Sredozemlju, kao i koraci koji će se poduzeti idućih godina radi boljeg upravljanja svim aspektima migracija.

Pravosuđe i građanska prava

 
Ekonomska politika za 2015. i 2016.

Ekonomska politika za 2015. i 2016.

13/05/2015

Preporuke po državama članicama za 2015.: potrebni su daljnji napori za potporu snažnom oporavku.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Dan Europe i europska zastava

Dan Europe: Proslava 65 godina mirne suradnje

08/05/2015

9. svibnja, diljem EU-a slavi se Dan Europe. Ove godine obilježavamo 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata i 65. obljetnicu Schumanove deklaracije. Komisija je danas donijela izvješće o važnim europskim izborima održanima 2014. osvrćući se na prvu kampanju s vodećim kandidatima iz europskih političkih stranaka.

Objašnjenje EU-a

 
Digital Single Market

Jedinstveno digitalno tržište za Europu - Komisija predstavlja 16 inicijativa za njegovo uspostavljanje

06/05/2015

Internet i digitalne tehnologije mijenjaju naš svijet u svim dijelovima društva i u svim područjima poslovanja. Europa mora prihvatiti digitalnu revoluciju te ljudima i poduzećima ponuditi digitalne prilike. Kako? S pomoću snažnog jedinstvenog tržišta EU-a. Europska komisija danas je predstavila detaljne planove za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta Language icon EN, čime bi ostvarila jedan od svojih prioritetapdf.

Znanost i tehnologija

 
proljetn0o gospodarsko predviđanje

EK je objavio proljetnu prognozu za gospodarski rast u EU-u: povoljni utjecaji potiču oporavak

05/05/2015

Gospodarski rast u Europskoj uniji ove godine ima koristi od povoljnih utjecaja na gospodarstvo.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Statistika

 
Lorenzo Natali Media prize 2015.

Europska komisija raspisala natječaj za nagradu Lorenzo Natali za područje medija za 2015.

05/05/2015

Moto ovogodišnje nagrade Lorenzo Natali za područje medija glasi: „današnje priče mogu promijeniti naše sutra”. Natječaj se podudara s Europskom godinom razvoja 2015. i objavljen je na dan nakon Svjetskog dana slobode tiska.

Kultura, obrazovanje i mladi, Regije i lokalni razvoj, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Energy efficiency in EU

Europska komisija traži od Hrvatske da u potpunosti prenese Direktivu EU-a o energetskoj učinkovitosti

30/04/2015

Europska komisija zatražila je od Austrije, Hrvatske, Irske, Latvije i Rumunjske da osiguraju potpuno prenošenje Direktive o energetskoj učinkovitosti. U skladu s tom Direktivom države članice moraju postići uštede energije u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020.

Energija i prirodni resursi

 
Vukovar

Komisija uložila 34 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u osuvremenjivanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara

24/04/2015

Europska komisija odobrila je 23. travnja 2015. ulaganje od 34 milijuna eura iz Kohezijskog fonda u poboljšanje, osuvremenjivanje i proširenje sustava vodoopskrbe te sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Vukovaru.
Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je: „Ovo je važno ulaganje za Hrvatsku i dobar primjer regionalnog ulaganja kojim se istodobno poboljšava kvaliteta života građana i štiti okoliš.“
 

 
U 2014. nezaposlenost manja u većini regija EU-a

U 2014. nezaposlenost manja u većini regija EU-a

22/04/2015

EUROSTAT: 2014. nezaposlenost manja u većini regija EU-a

 

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Akcijski plan za migracije

Predstavljen akcijski plan za migracije

21/04/2015

Jučer navečer visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i potpredsjednica Europske komisije, Federica Mogherini te povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulous predstavili su plan od deset točaka za hitnu akciju kao odgovor na izbjegličke krize na Sredozemlju.

Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Povjerenica Cecilia Malmström o izvješću o TTIP-u

O prednostima TTIP-a za mala i srednje velika poduzeća

20/04/2015

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) donosi velike mogućnosti malim i srednje velikim poduzećima, pokazuje izvješće koje je danas predstavila povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Juvenes Translatores 2015

Juvenes Translatores: najbolji mladi prevoditelji primili nagrade u Bruxellesu

16/04/2015

Danas su u Bruxellesu dodijeljene nagrade srednjoškolcima iz čitave Europske unije koji su ove godine bili najuspješniji predstavnici svoje zemlje u natjecanju Juvenes Translatores.

Objašnjenje EU-a

 
Europska komisija istražuje Google i Android

Europska komisija istražuje Google i Android

15/04/2015

Komisija tvrdi da Google sustavno stavlja vlastitu uslugu uspoređivanja cijena u povoljniji položaj; pokreće i istragu o Androidu.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Krčki pršut

Krčki pršut dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

14/04/2015

Komisija odobrila dvije nove zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i jednu novu zaštićenu oznaku izvornosti; zaštićen i krčki pršut.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Natječaj za najbolje europske društvene inovacije

Europska komisija u potrazi za društvenim inovacijama: "Tražimo nove načine rasta“

10/04/2015

Pokrenut je Natječaj za najbolje europske društvene inovacije za 2015., u okviru kojega su za tri najbolja projekta osigurane novčane nagrade u iznosu od 50 000 eura.

 
ZPP - novi program odobravanja nasada vinove loze

ZPP: Komisija objavila novi program odobravanja nasada vinove loze

09/04/2015

Europska komisija danas je objavila nova pravila EU-a o programu odobravanja nasada vinove loze, kojima se omogućuje godišnje ograničeno širenje u vinogorju EU-a.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Sigurnost pacijenata - Nova pravila EU-a o ljudskim tkivima i stanicama

Novim pravilima EU-a o ljudskim tkivima i stanicama povećava se sigurnost pacijenata

09/04/2015

Komisija je donijela dva skupa pravila o ljudskim tkivima i stanicama kako bi zajamčila visoku kvalitetu i sigurnosne standarde te tako zaštitila pacijente u EU-u.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
EU jedan od najvećih donatora humanitarne pomoći na svijetu

EU i 2014. najveći donator humanitarne pomoći na svijetu

08/04/2015

Europska unija i njezine države članice zadržale su i 2014. titulu najvećeg donatora humanitarne pomoći na svijetu: donirale su više od polovice službene razvojne pomoći prijavljene prošle godine Odboru za razvojnu pomoć Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD/DAC).

Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Ravnopravnost spolova

Muško-ženski odnosi prikazani stripom

07/04/2015

Pokažite nam što vam pada na pamet kad razmišljate o pravima i jačanju položaja žena i prikažite odnos između žena i muškaraca. Upoznajte se s Pekinškom konferencijom i njezinim završnim dokumentom, Pekinškom deklaracijom, te njezinom platformom za djelovanje.

Sudjelujte u nagradnom natječaju za stripove i crteže - Ravnopravnost spolova: Recite to stripom!

Rok za podnošenje radova je 20. travnja 2015.

Pravosuđe i građanska prava

 
Kraj Mliječnih kvota

Ukidanje mliječnih kvota EU-a

26/03/2015

Sustav mliječnih kvota EU-a ukida se 31. ožujka 2015.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Crystal ball - digital strategy

Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta: Europska komisija utvrdila područja djelovanja

25/03/2015

Inovativnim poduzećima mora se pomoći da rastu i šire svoje poslovanje diljem EU-a i da ne budu ograničena na domaće tržište. Do toga vodi težak put, ali potreban nam je ambiciozan početak. Europa bi u potpunosti trebala iskoristiti digitalno doba u smislu boljih usluga, većeg sudjelovanja i novih radnih mjesta.”, Andrus Ansip.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
European flags

22 nova višegodišnja nacionalna programa za azil, migracije i integraciju (FAMI)

25/03/2015

Ulaganje u otvorenu i sigurnu Europu: 1,8 milijardi EUR za financiranje azila, migracija, integracije i sigurnosti.

Pravosuđe i građanska prava, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Statistike Komisije o sigurnosti cesta za 2014.

Koliko su sigurne vaše ceste?

24/03/2015

Prema danas objavljenim podacima broj poginulih u cestovnom prometu smanjio se za otprilike 1 % u odnosu na 2013. Time se nastavlja opadanje koje je 2012. i 2013. iznosilo 8 %.

Promet i putovanje

 
Rapid alert

Gotovo 2 500 opasnih proizvoda povučeno s tržišta EU-a u 2014.

23/03/2015

Prošle je godine zabranjen ulazak na tržište EU-a ili je s njega povučeno gotovo 2 500 proizvoda, od igračaka do motornih vozila, koji su opasni za potrošače u EU-u, pokazuju novi podaci koje je danas objavila Europska komisija. Europska komisija i države članice već 12 godina zajedničkim snagama nastoje zaštititi europsko tržište od opasnih proizvoda široke potrošnje. U tu se svrhu koriste sustavom brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Pravosuđe i građanska prava

 
Poljoprivrednicima jednostavniji pristup financiranju

Poljoprivrednicima jednostavniji pristup financiranju

23/03/2015

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) predstavile su danas model financijskog instrumenta koji bi proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, uključujući mlade poljoprivrednike, trebao olakšati pristup financiranju.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Porezna transparentnost

Europska komisija predstavlja paket mjera za poreznu transparentnost

18/03/2015

Danas je Europska komisija predstavila paket mjera za poreznu transparentnost kao dio svojeg ambicioznog programa borbe protiv izbjegavanja poreza na dobit pravnih osoba i štetne porezne konkurencije u EU-u.

 
Sporazum o trgovini uslugama

Sporazum o trgovini uslugama - #TiSA

11/03/2015

Vijeće EU-a objavit će pregovarački mandat za Sporazum o trgovini uslugama.  

Pravosuđe i građanska prava, Regije i lokalni razvoj

 
Natječaj za dodjelu nagrade EU-a za inovatorice

Otvoren treći natječaj za dodjelu nagrade EU-a za inovatorice

09/03/2015

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas otvorio je danas treći natječaj za dodjelu nagrade EU-a za inovatorice. Language icon EN

Znanost i tehnologija

 
Pregled stanja u području pravosuđa

Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2015.

09/03/2015

Europska komisija danas je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2015. kojim se daje uvid u kvalitetu, neovisnost i učinkovitost pravosudnih sustava država članica.

Pravosuđe i građanska prava

 
Što ujedinjena Europa znači za tebe?

"Što UJEDINJENA EUROPA znači za tebe?"

09/03/2015

Europska komisija pokrenula je natjecanje za najbolji videozapis pod nazivom "Što UJEDINJENA EUROPA znači za tebe?" usmjeravajući se na mlade (u dobi od 13 do 15 godina) iz zemalja članica Europske unije, no i iz zemalja kandidata i potencijalnih zemalja kandidata jugoistočne Europe.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Ususret Međunarodnom danu žena

Ususret Međunarodnom danu žena

05/03/2015

Komisija ponovno izrazila podršku ravnopravnosti spolova

Pravosuđe i građanska prava

 
Povezivanje europskih energetskih mreža

Povezivanje europskih energetskih mreža

05/03/2015

Komisija je 5. ožujka 2015. otvorila godišnji poziv na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), kojim će se financirati projekti za transeuropsku energetsku infrastrukturu.

Energija i prirodni resursi, Regije i lokalni razvoj

 
Europski migracijski program

Europski migracijski program

04/03/2015

Europska komisija danas je započela s radom na ambicioznom europskom migracijskom programu.

Pravosuđe i građanska prava

 
Europa 2020

Europa 2020.: rezultati javnog savjetovanja i integrirane smjernice o zapošljavanju

04/03/2015

Komisija je donijela komunikacijupdfLanguage icon ENo rezultatima javnog savjetovanja o strategiji Europa 2020. za pametan, održiv i uključiv rast te integrirane smjernice za gospodarske politike i politike zapošljavanja.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Izvješće o okolišu

Europsko izvješće o okolišu

03/03/2015

Situacija i izgledi za 2015.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Europski semestar za 2015.

Europski semestar za 2015.

26/02/2015

Europska komisija objavila je nova izvješća i donjela nove odluke.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Energetska unija

Zašto nam treba energetska unija?

25/02/2015

Informativni članak o energetskoj uniji
Zašto Komisija upravo sada predlaže energetsku uniju?

 
Izvješće Komisije o putovanju bez viza iz zemalja zapadnog Balkana

Izvješće Komisije o putovanju bez viza iz zemalja zapadnog Balkana

25/02/2015

Komisija je danas objavila svoju petu ocjenu funkcioniranja bezviznog režima s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom, Crnom Gorom te Srbijom.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava, Promet i putovanje

 
Poslovno rukovanje ©shutterstock

Europska komisija započinje savjetovanje o uniji tržišta kapitala

18/02/2015

Europska komisija pokrenula je danas svoj veliki projekt kojem je cilj aktivirati sredstva za financiranje europskih poduzeća i potaknuti rast u 28 država članica EU-a stvaranjem istinskog jedinstvenog tržišta kapitala.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Zastava EU-a

Objavljeni rezultati Eurobarometra o javnom mnijenju u EU-u - jesen 2014.

13/02/2015

Danas Eurobarometar je objavio rezultate istraživanja provedenog u svih 28 zemalja članica Europske unije "Javno mnijenje u Europskoj uniji"- jesen 2014.

 
Model European Union Zagreb 2015

Poziv za prijave na međunarodnu konferenciju "Model European Union Zagreb 2015"

11/02/2015

Želiš li na pet dana postati zastupnik u Europskom parlamentu, ministar u Vijeću EU, lobist ili novinar i iz prve ruke iskusiti kako se donose uredbe i direktive te pišu amandmani, kako se lobira i izvješćuje o političkim zbivanjima?

 

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
Potrošnja energije u EU-u - Eurostat izvješće

Potrošnja energije u EU-u spustila se na razinu s početka devedesetih

10/02/2015

Energetska ovisnost EU-a na 53 posto.

Energija i prirodni resursi, Statistika

 

Građani EU-a vrlo zabrinuti zbog kibernetičkog kriminala

10/02/2015

Povodom Dana sigurnijeg interneta – kada se promiče sigurnije i odgovornije korištenje internetskih tehnologija – objavljeni su rezultati novog istraživanja Eurobarometra o kibernetičkoj sigurnosti, koji pokazuju da korisnike interneta u EU-u i dalje izrazito brine kibernetički kriminal.

Objašnjenje EU-a, Statistika, Znanost i tehnologija

 
Internetska sljedivost u Europi radi sigurnije hrane

Deset godina internetske sljedivosti u Europi radi sigurnije hrane

06/02/2015

TRACES, Komisijin besplatan internetski servis kojim se poboljšava sigurnost hranidbenog lanca i olakšava trgovina, slavi svoj deseti rođendan.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Euro @ shutterstock

Komisija potpomaže stavljanje najboljih europskih inovacija na tržište

05/02/2015

Europsko istraživačko vijeće danas će dodijeliti bespovratna sredstva za 59 projekata kako bi se najistaknutijim europskim istraživačima omogućilo da svoje izume lakše pretvore u uspješne proizvode.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj, Znanost i tehnologija

 
Zimska gospodarska predviđanja Europske komisije

EK objavio zimsku gospodarsku prognozu - Za Hrvatsku se 2015. predviđa kraj recesije

05/02/2015

Izgledi su poboljšani, ali rizici i dalje postoje.  

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Plan energetska učinkovitosti

Komisija započela rad na energetskoj uniji

04/02/2015

Europska komisija započela je danas rad na energetskoj uniji, koja je neizostavan korak na putu prema dovršetku uspostave jedinstvenog energetskog tržišta te reformi proizvodnje, prijevoza i potrošnje energije u Europi.

Energija i prirodni resursi

 
Mladi nezaposleni

Junckerova Komisija stavlja na raspolaganje milijardu eura za mlade nezaposlene osobe

04/02/2015

Europska komisija danas predlaže da se milijarda eura iz proračuna Inicijative za zapošljavanje mladih stavi na raspolaganje već ove godine. Time će se do 30 puta povećati pretfinanciranje koje države članice primaju za poticanje zapošljavanja mladih.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Proglašeni pobjednici "Juvenes Translatores" natjecanja

Luka Planinić iz Pazina, hrvatski pobjednik natjecanja „Juvenes Translatores“

02/02/2015

Europska komisija objavila je danas imena pobjednika godišnjeg natjecanja u prevođenju „Juvenes Translatores”.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Transatlansko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP)

Nastavak pregovora o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP)

30/01/2015

Uskoro počinje osmi krug pregovora o #TTIP-u.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Studentica čita tekstualnu poruku ©iStock

Položaj žena u području međunarodne suradnje i razvoja

29/01/2015

Objavljeno izvješće o provedbi akcijskog plana EU-a za ravnopravnost spolova za 2014.

Pravosuđe i građanska prava

 
Broj noćenja gostiju u 2014. - Eurostatove statistike

Hrvatska treća u Europskoj uniji po udjelu stranih gostiju u ukupnom broju noćenja

29/01/2015

U Hrvatskoj je 2014. ostvaren 66,1 milijun noćenja, od čega su 92 posto noćenja ostvarili strani gosti. To Hrvatsku smješta na treće mjesto u Europskoj uniji po udjelu stranih gostiju u ukupnom broju noćenja (poslije Malte i Cipra).

Poslovne vijesti, Promet i putovanje, Statistika

 
Poslovni stisak ruke @Shutterstock

Pojačana suradnja s udrugama lokalnih vlasti radi poticanja razvoja

28/01/2015

Jačanjem ustroja i kapaciteta lokalnih vlasti te njihove sposobnosti utjecanja na interese i postupke nacionalnih vlada možemo dati važan doprinos razvoju. - povjerenik Neven Mimica

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Dan zaštite podataka

Dan zaštite podataka

28/01/2015

Na današnji dan, 28. siječnja, obilježavamo Europski dan zaštite podataka.

Pravosuđe i građanska prava, Znanost i tehnologija

 
Cjepivo

EU i zaštita zdravlja ljudi poboljšanjem pristupa imunizaciji u siromašnim zemljama

27/01/2015

EU ponovno potvrdio svoju predanost u cijepljenju djece.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Ten-t povezuje europu

EU podržava razvoj sjevernojadranskih luka

27/01/2015

Europska unija će, u okviru programa TEN-T, Language icon EN osigurati gotovo 3 milijuna eura kao potporu studijama o boljem povezivanju sjevernojadranskih luka s glavnim mrežama željeznice i unutarnje plovidbe u regiji. Tim se projektom želi doprinijeti razvoju tih luka kao čvorišta za povezivanje pomorskog i drugih oblika prijevoza.

Promet i putovanje, Regije i lokalni razvoj

 
Poslovni čovjek i digitalni ekran ©shutterstock

Što je registar transparentnosti?

27/01/2015

Danas se objavljuje nova verzija registra transparentnosti nastala kao rezultat suradnje Europske komisije i Europskog parlamenta. Tom takozvanom drugom generacijom registra provode se odredbe revidiranog Međuinstitucijskog sporazuma koji su u travnju 2014. potpisale te dvije institucije.

Objašnjenje EU-a

 
Konferencija o siromaštvu i ljudskim pravima osoba s iskustvom života u siromaštvu

Održana je Konferencija "Siromaštvo i ljudska prava osoba s iskustvom života u siromaštvu"

27/01/2015

Konferencija "Siromaštvo i ljudska prava osoba s iskustvom života u siromaštvu" održana je 27. siječnja 2015. u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu u organizaciji Hrvatske mreža protiv siromaštva i uz podršku Predstavništva  Europske komisije u Zagrebu.  Konferencija je okupila sudionike iz civilnog društva i javnog sektora, poslodavce i sindikate.

Objašnjenje EU-a

 
ONE-ov program mladih veleposlanika

Povjerenik Mimica pokrenuo ONE-ov program mladih veleposlanika

21/01/2015

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica sastat će se u Bruxellesu 22. siječnja s 40 mladih iz cijelog EU-a kako bi pokrenuo ONE-ov program mladih veleposlanika.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Eurostat izvješće za 3. tromjesečje 2014.

EUROSTAT - izvješće

20/01/2015

EUROSTAT indikatori za treće tromjesečje 2014.

Statistika

 
Jyrki Katainen na konferenciji Fi-Compass

Fi-Compass - novi savjetodavni servis za financijske instrumente

19/01/2015

Ulaganja velikih razmjera u EU-u: Komisija i EIB predstavili Fi-Compass, novi savjetodavni servis za financijske instrumente.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
proizvodi energetske učinkovitosti

Nove mjere energetske učinkovitosti ušteda su za svako kućanstvo

16/01/2015

Od 1. siječnja 2015. provode se mjere usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti, npr. energetske oznake za kućanske aparate i kupnju putem interneta te pravilnici o „mirovanju“ električnih aparata.

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Zapošljavanje i socijalna politika

Godišnje istraživanje o zapošljavanju i socijalnoj politici

15/01/2015

Jedan je to od glavnih rezultata Pregleda razvoja u području zapošljavanja i socijalne politike za 2014., u kojem se daje osvrt na posljedice recesije, ističe potreba za ulaganjem u razvoj i očuvanje odgovarajućih vještina radne snage radi potpore produktivnosti te opisuje izazov koji predstavlja ponovna uspostava konvergencije među državama članicama.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Predstavljanje zakonodavni prijedloga Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI)

Investicijski plan za Europu

13/01/2015

Komisija velikim koracima grabi prema provedbi Investicijskog plana za Europu

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Trgovinski pregovori između EU-a i SAD-a

Izvješće o savjetovanju o zaštiti ulaganja u trgovinskim pregovorima između EU-a i SAD-a

13/01/2015

Europska komisija je objavila analizu gotovo 150 000 odgovora na svoje internetsko savjetovanje o zaštiti ulaganja i rješavanju sporova između ulagača i države u okviru Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP). Komisija je pozvala javnost da iznese mišljenje o mogućem pristupu zaštiti ulaganja i rješavanju sporova između privatnih ulagača i vlasti povezanih s ulaganjima. Ključno pitanje u savjetovanju bilo je bi li se predloženim pristupom EU-a u pogledu TTIP-a postigla odgovarajuća ravnoteža između zaštite ulagača i očuvanja prava i mogućnosti EU-a na zakonsko uređivanje tog područja u javnom interesu.  

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Povjerenik neven Mimica

Eurobarometar - razvoj i suradnja

12/01/2015

87% ispitanika u Hrvatskoj smatra da je važno pomagati ljudima u zemljama u razvoju dok 8 od 10 smatra da bi se razvojna pomoć trebala, do određenog stupnja, povećati!

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Predsjednik Juncker i potpredsjednica Mogherini sudjeluju u tihom mimohodu EU-a

Svi smo mi Charlie

12/01/2015

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te potpredsjednica i visoka predstavnica Federica Mogherini otputovali su u nedjelju u Pariz kako bi sudjelovali u mimohodu u čast žrtvama nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Objašnjenje EU-a

 
Zaštita žrtava nasilja

Bolja zaštita žrtava nasilja u EU-u

09/01/2015

Od ove nedjelje žrtvama nasilja, pogotovo onima koje su pretrpjele obiteljsko nasilje ili uhođenja, jamčit će se bolja zaštita u svim državama članicama EU-a. Novim je pravilima utvrđeno da će se sudske zabrane, zaštita i nalozi izdani u jednoj državi članici sada brzo i jednostavno priznati diljem EU-a putem jednostavne potvrde.

Pravosuđe i građanska prava

 
Smanjivanje birokracije

Uštede do 48 milijuna EUR zahvaljujući novim pravilima za prekogranične sudske odluke

09/01/2015

Prema novim pravilima koja se primjenjuju od sutra, poduzeća i potrošači moći će lakše rješavati prekogranične pravne sporove; očekuje se da će se time na razini EU-a uštedjeti do 48 milijuna EUR godišnje.

Pravosuđe i građanska prava

 
Europskea godina za razvoj 2015.

EU označila početak Europske godine za razvoj 2015.

09/01/2015

S početkom 2015. godine započet će i Europska godina za razvoj (EYD2015).  Projekt #EYD2015 predložila je Europska komisija, a jednoglasno usvojili Europski parlament i Vijeće Europske unije.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Dijalog s građanima Riga

Prvi dijalog s građanima 2015. - Riga

08/01/2015

Želite li iznijeti svoje mišljenje o tome što se zbiva u Europskoj uniji, kako se rješavaju ključni izazovi i kako vam to može koristiti?

#EUdialogues 

 
Dijalog s građanima Riga

Prvi dijalog s građanima 2015. - Riga

08/01/2015

Želite li iznijeti svoje mišljenje o tome što se zbiva u Europskoj uniji, kako se rješavaju ključni izazovi i kako vam to može koristiti?

#EUdialogues 

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Odnosi između EU-a i USA

Europska komisija objavila dokumente o TTIP-u u okviru inicijative o transparentnosti

08/01/2015

Europska komisija objavila je jučer niz dokumenata koji sadrže EU-ove prijedloge pravnih tekstova za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) o kojemu pregovara sa SAD-om.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Junckeorova komisija

Početak latvijskog predsjedanja Vijećem EU-a: Junckerova komisija putuje u Rigu

08/01/2015

Kolegij povjerenika putuje 7. i 8. siječnja u Rigu u tradicionalan posjet budućem predsjedništvu Vijeća Europske unije.

Objašnjenje EU-a

 
Prava putnika

Prava putnika – rezultati istraživanja Eurobarometra

22/12/2014

Gotovo jedna trećina građana EU-a (31 %) svjesna je svojih prava i obveza pri kupnji putne karte, dok ih je 59 % izjavilo da s tim nisu upoznati. 

Pravosuđe i građanska prava, Promet i putovanje

 
Siromaštvo @ deathtostock

Hrvatskoj 36,6 milijuna eura iz Fonda za europsku pomoć najugroženijima

18/12/2014

Europska komisija odobrila je danas hrvatski operativni program za korištenje novog Fonda za europsku pomoć najugroženijima (FEAD). Hrvatska će u razdoblju od 2014. do 2020. dobiti 36,6 milijuna eura (u trenutnim cijenama) za hranu i osnovnu materijalnu pomoć najugroženijim osobama u zemlji (što će se dopuniti s gotovo 6,5 milijuna eura iz nacionalnih izvora).

Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Europski socijalni fond

Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje

18/12/2014

Europska komisija danas je donijela nacionalni Operativni program za provedbu Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) u Hrvatskoj.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Standardni barometar

Povjerenje u Europsku uniju raste

17/12/2014

Standardno jesensko istraživanje Eurobarometra 2014. prvo je ispitivanje javnog mišljenja na razini cijelog EU-a otkad je 1. studenog 2014. Junckerova Komisija preuzela dužnost.

Objašnjenje EU-a, Statistika

 
Jean Claude Juncker

Plan rada Europske komisije za zapošljavanje, rast i ulaganja

17/12/2014

Europska komisija prihvatila je 16. prosinca 2014. svoj program rada za 2015. kojim se utvrđuju mjere koje Komisija namjerava poduzeti tijekom sljedećih dvanaest mjeseci kako bi se pridonijelo zapošljavanju, rastu i ulaganjima, a građanima donijela konkretna korist.

Njime se političke smjernicepdf na temelju kojih je velika većina zastupnika u Europskom parlamentu izabrala predsjednika Junckera za predsjednika Komisije pretaču u konkretne mjere. On odražava jasnu poruku poslanu europskim građanima da će se Komisija puno baviti bitnim stvarima, a malo manje bitnim.

Objašnjenje EU-a

 
Popredsjednik Katainen

Potpredsjednik Katainen započeo kampanju radi promicanja ulaganja EU-a

16/12/2014

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, jučer je započeo putujuću kampanju koja će obuhvatiti 28 država članica radi promicanja plana ulaganja EU-a, vrijednog više od 300 milijardi EUR, te kako bi izložio nove mogućnosti otvorene vladama, ulagačima, poduzećima,regionalnim tijelima, sindikatima i zajednicama. Prva zemlja koju je posjetio je Rumunjska dok u Hrvatsku stiže u veljači 2015.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Sigurnost željeznica

Komisija uložila 168 milijuna eura u modernizaciju hrvatskog željezničkog sustava

15/12/2014

Europska komisija odobrila je ulaganje 168,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u modernizaciju hrvatskog željezničkog sustava i poticanje konkurentnosti hrvatskog željezničkog sektora. Projekt je dio središnjeg sredozemnog željezničkog koridora u okviru mreže TEN-T, jednog od prioritetnih europskih smjerova kojim se luka Rijeka povezuje sa Zagrebom, Mađarskom i ukrajinskom granicom.

Poslovne vijesti, Promet i putovanje, Regije i lokalni razvoj

 
Zaštita okoliša

EU ulaže 6,9 milijardi eura u hrvatsko gospodarstvo i zaštitu okoliša

13/12/2014

Hrvatska će dobiti 6,9 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda, i to zahvaljujući Operativnom programu za konkurentnost i koheziju za razdoblje od 2014. do 2020. koji je odobrila povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Regije i lokalni razvoj

 
Hrana i novi zakoni

Hrana: od 13. prosinca 2014. jasnije označivanje na korist europskih potrošača

11/12/2014

Današnji potrošači, bilo da kupuju na internetu ili u supermarketu, sve češće žele jasnije i razumljivije oznake za hranu kako bi mogli informirano odlučivati o tome koju će hranu jesti. Osim toga, sve više ljudi pati od alergija. Kako da adolescent koji je alergičan na kikiriki zna što smije jesti kada izađe na večeru s prijateljima? Kako da osoba koja želi smanjiti unos soli u organizam zna koje su grickalice za nju najbolje? Kako da potrošači budu sigurni da se mogu pouzdati u porijeklo kupljenog mesa?

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Video natječaj "Europe in Harmony"

Video natječaj "Europe in harmony"

11/12/2014

Europski gospodarski i socijalni odbor (European Economic and Social Committee EESC) u suradnji s Latvijskim predsjedništvom Vijeća Europske unije organizira video-glazbeni natječaj 2015.!

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Opskrba plinom

Što nakon otkazivanja Južnog toka?

10/12/2014

Predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Italije, Rumunjske i Slovenije te potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju MarošŠefčovič sastali su se 9. prosinca 2014. kako bi razgovarali o prioritetima u plinovodnoj infrastrukturi u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Energija i prirodni resursi

 
Junckerova komisija

Junckerova Komisija polaže prisegu

10/12/2014

Predsjednik Jean-Claude Juncker i članovi Kolegija povjerenikâ danas pred Sudom EU-a u Luxembourgu polažu službenu prisegu. Tom svečanom prisegom članovi Komisije obvezuju se na poštovanje Ugovorâ i Povelje EU-a o temeljnim pravima te na neovisno obavljanje svojih nadležnosti u općem interesu Unije.

Objašnjenje EU-a

 
Poslovni partneri raspravljaju o dokumentima i idejama ©shutterstock

Europska investicijska ofenziva

09/12/2014

EU-ova radna skupina izdvojila 2000 potencijalnih projekata vrijednih 1,3 bilijuna eura.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Zastave

Paket o gospodarskom upravljanju – određivanje smjera za 2015.

28/11/2014

Potpredsjednik Dombrovskis, povjerenik Moscovici i povjerenica Thyssen danas su predstavili paket o gospodarskom upravljanju za jesen 2014., kojim započinje novi europski semestar.

 
Plan ulaganja

Europska komisija najavila Plan ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi EURabout...

26/11/2014

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je 26. studenog 2014. Plan ulaganja usmjeren na poticanje rasta i zapošljavanja u Europi.

 
Novo izvješće Eurojusta

Izvješće - prekogranični ekološki zločini

21/11/2014

Novo izvješće EU-a i Eurojusta otkriva da iza ekoloških zločina stoji organizirani kriminal.

Pravosuđe i građanska prava

 
Zastava EU-a iscrtana kredom na crnoj ploči ©shutterstock

Iskoristivost europskih strukturnih i investicijskih fondova

21/11/2014

Komisija najavila važna ulaganja u europske regije u razdoblju od 2014. do 2020.

Regije i lokalni razvoj

 
Fruit salad ©shutterstock

Povjerenik Mimica na konferenciji o prehrani

20/11/2014

Konferencija na visokoj razini o prehrani u Rimu.

 
Fruit salad ©shutterstock

Povjerenik Mimica na konferenciji o prehrani

20/11/2014

Konferenciji na visokoj razini o prehrani u Rimu.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Transparentnost rada komisije

Komisija podržava veću transparentnost

19/11/2014

Orijentacijska rasprava u Kolegiju o Inicijativi za transparentnost.

Objašnjenje EU-a

 
Dječak na plažu sa kištobranom EU-a

Komisija pozdravlja rezultate sastanka na vrhu skupine G20

17/11/2014

Predsjednik europske komisije Jean-Claude Juncker i Predsjednik Vijeća Herman Van Rompuy sudjelovali su protekli vikend na #G20 Summitu u Australiji.

Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Natječaj u pisanju eseja @ pixabay

Sudjelujte u natječaju za proširenje EU-a

13/11/2014

Europska komisija je nedavno pokrenula natječaj u pisanju eseja "Tako slične, takorazličite, takoeuropske" usmjeren na mlade ljude iz cijele EU.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Junker's Commission 2014 - 20120

Program rada za novi europski početak

12/11/2014

U Programu rada Komisije deset točaka iz Političkih smjernicapdf, političkog ugovora Junckerove Komisije s Europskim parlamentom, i Strateški program za Uniju u vrijeme promjenapdf Europskog vijeća pretočit će se u konkretne ciljeve.

Objašnjenje EU-a

 
Vodič o proračunu EU-a

Kratak i jednostavan vodič o proračunu EU-a

07/11/2014

Jesen i početak zime tradicionalno je „doba proračuna EU-a” jer se o većini otvorenih pitanja povezanih s proračunom tekuće godine pregovara zajedno s proračunom za sljedeću godinu.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Europa pojačala pomoć za ebolu u više područja

Europa pojačala pomoć za ebolu u više područja

06/11/2014

Danas je pokrenuta nova europska operacija pomoći za borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Regije i lokalni razvoj

 
Jean Claude Juncker

Prvi sastanak Junckerova Kolegija

05/11/2014

Objašnjenje EU-a

 
Jesenska gospodarska prognoza za 2014.

Jesenska gospodarska prognoza za 2014. – spor oporavak uz veoma nisku inflaciju

04/11/2014

Europska komisija predviđa slab gospodarski rast do kraja godine u EU-u i europodručju.Očekuje se da će rast realnog BDP-a dosegnuti 1,3 % u EU-u i 0,8 % u europodručju za cjelokupnu 2014. Tijekom 2015. očekuje se da će se na temelju poboljšanja inozemne i domaće potražnje rast polako povećavati, do 1,5 % odnosno 1,1 %.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Statistika

 
Junckerova komisija 2014. - 2019.

Junkerova komisija preuzima dužnost

01/11/2014

Junckerova Komisija danas službeno započinje svoj mandatpdf koji će trajati do 31. listopada 2019. Language icon EN

Tom je prilikom predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio: „Zahvaljujući demokratskoj podršci europskih građana, Europskog parlamenta te šefova država i vlada nova Komisija danas preuzima dužnost. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i prihvatimo se posla. Izazovi za Europu ne mogu čekati. Od danas ćemo moj tim i ja naporno raditi da Europi pružimo novi početak koji smo obećali. Skupa sa svojim snažnim i iskusnim timom radujem se što ćemo sljedećih pet godina ostvarivati rezultate za Europu.”

Objašnjenje EU-a

 
Hrvatska i zastava Europske unije

Europska komisija donijela je „Sporazum o partnerstvu” s Hrvatskom o korištenju europskim strukturnim i investicijskim fondovima za rast i zapošljavanje za razdoblje 2014. – 2020.

30/10/2014

"Usvajanje ovog ključnog strateškog dokumenta od iznimne je važnosti za daljnji razvoj Hrvatske kao zemlje članice EU-a te njezina rasta i razvoj u slijedećih 10 godina."  - voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatkoj, Branko Baričević

 

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Smanjenje emisija stakleničkih plinova

Smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030.

29/10/2014

Prema posljednjim procjenama, ukupne emisije stakleničkih plinova u EU-u 2013. smanjile su se za 1,8 % u usporedbi s 2012. što je najniža razina od 1990. Stoga je EU sada na dobrom putu da premaši cilj za 2020.

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
EBBA nagrada

EU nagrada za rock, pop i dance glazbu - EBBA

29/10/2014

Prilika za putovanje na Eurosonic Noorderslag festival u Groningenu u Nizozemskoj 14. siječnja 2015.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Juvenes Translatores natjecanje

Objavljene škole odabrane za sudjelovanje u natjecanju „Juvenes Translatores“

28/10/2014

Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije objavila je popis srednjih škola koje će ove godine službeno sudjelovati u natjecanju mladih prevoditelja „Juvenes Translatores“.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Poppy, robot otvorenoga koda

Kako potaknuti inovativnost u učionicama?

28/10/2014

Upoznajte Poppy, prvoga čovjekolikog robota potpuno otvorenoga koda izrađenog tehnologijom 3D tiska ( @poppy_project ).

Kultura, obrazovanje i mladi, Znanost i tehnologija

 
Fitnes za zdravi život i atletska stopala na terenu za trčanje ©shutterstock

Istraživanje raka u EU-u usmjereno na razvoj personalizirane terapije

28/10/2014

U većini razvijenih zemalja danas postoji vjerojatnost da će svaka osma žena tijekom života oboljeti od raka dojke. Cilj Mjeseca svjesnosti o raku dojke jest povećanje podrške za rano otkrivanje, učinkovitije liječenje i poboljšanje palijativne skrbi. U okviru niza istraživačkih projekata koji se financiraju sredstvima EU-a istražuje se personalizirana medicina, odnosno prilagodba liječenja specifičnim okolnostima i stanju bolesnika.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Euro ©shutterstock

Test otpornosti za bankarstvo

27/10/2014

Izjava Europske komisije o objavi rezultata testa otpornosti u cijelom EU-u koji je provelo Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo i sveobuhvatnoj procjeni Europske središnje banke.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Jean Claude Juncker

Europski parlament potvrdio Junckerovu Komisiju

22/10/2014

Europski parlament dao je snažnu podršku novoj Europskoj komisiji: na glasovanju o njezinu sastavu 423 zastupnika glasovala su za, 209 protiv, a 67 zastupnika bilo je suzdržano.

Objašnjenje EU-a

 
Ruke koje drže novac ©iStock

Poduzetnici primili zajmove u okviru instrumenta Progress

20/10/2014

Zapošljavanje: 20 000 poduzetnika primilo zajmove u vrijednosti od 182 milijuna eura u okviru mikrofinancijskog instrumenta Progress za potrebe pokretanja poduzeća i širenja poslovanja.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti

 
Jato baltičkih haringa ©shutterstock

Zajednička ribarstvena politika i obaveza odbacivanja neželjenog ulova

20/10/2014

Europska komisija usvojila je 20. listopada 2015.  niz planova za odbacivanje neželjenog ulova pripremajući se za uvođenje obveze odbacivanja 1. siječnja 2015.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Godišnjica Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

18. listopada 2014. - 8. godišnjica Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

17/10/2014

Komisija će 18. listopada 2014. obilježiti osmu godišnjicu Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima,te danas analizira sve usklađene napore koji su uloženi u cilju iskorjenjivanja trgovanja ljudima za vrijeme njezina mandata u razdoblju 2010. — 2014.

Pravosuđe i građanska prava

 
Laszlo Andor

Europska platforma za učinkovitije sprječavanje neprijavljenog rada i odvraćanje od njega

16/10/2014

Neprijavljeni rad: Povjerenik Andor pozdravlja sporazum postignut u Vijeću o uspostavi europske platforme.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Opskrba plinom u europi

Komisija objavila Test otpornosti sustava opskrbe plinom

16/10/2014

Test otpornosti sustava opskrbe plinom: u slučaju prekida opskrbe najvažnija je suradnja.

"Ako budemo surađivali, pokazivali solidarnost i provodili preporuke iz ovog izvješća, nijedno kućanstvo u EU-u neće ove zime biti bez grijanja.", potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetiku Günther Oettinger.

Energija i prirodni resursi

 
Euro ©shutterstock

Novi web-portal priprema poduzeća za nova pravila o PDV-u

15/10/2014

Oporezivanje

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti

 
Poslovni čovjek u radu na digitalnom virtualnom ekranu ©shutterstock

Europska komisija i industrija podataka pokreću partnerstvo u vrijednosti od 2,5 milijardi EUR

13/10/2014

Javno-privatno partnerstvo, koje bi trebalo nastupiti 1. siječnja 2015., jedan je od prvih rezultata nove politike i akcijskog plana Europske komisije za ubrzavanje razvoja europskog gospodarstva temeljenog na podacima.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Euro novčići ©shutterstock

Porezne reforme u državama članica EU-a 2014.

13/10/2014

Izvješće Komisije upućuje na prilike za poboljšanje nacionalnih poreznih sustava.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Europska solidarnost

Pomoć poplavama pogođenim Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj

10/10/2014

Fond solidarnosti EU-a: Komisija pomaže Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj nakon velikih poplava u svibnju.

Regije i lokalni razvoj

 
Ruke koje drže novac ©iStock

EU i poticanje ulaganja u gospodarstvo

10/10/2014

Komisija donijela detaljna bonitetna pravila za banke i osiguravatelje kako bi potaknula ulaganja u gospodarstvo.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti

 
Studentica čita tekstualnu poruku ©iStock

Digitalne vještine u školama

02/10/2014

Prema izvješću koje su objavili Europska komisija i New Media Consortium, američko neprofitno tijelo u kojem su okupljeni stručnjaci za obrazovne tehnologije, slabe digitalne vještine i kompetencije učenika te uključivanje učinkovite uporabe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u osposobljavanje nastavnika neki su od najhitnijih izazova s kojima se danas suočava europsko školsko obrazovanje.

Kultura, obrazovanje i mladi, Znanost i tehnologija

 
Klementine @Pixabay

Novi paket potpore tržištu kvarljivog voća i povrća u iznosu od 165 milijuna EUR

30/09/2014

Zbog ruske zabrane uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz EU-a Europska komisija donijela je novi program hitnih tržišnih mjera za kvarljivo voće i povrće.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Sretna djeca se igraju na ljuljački ©shutterstock

Sigurnost kozmetičkih proizvoda

26/09/2014

Komisija je danas dodatno ojačala zaštitu potrošača, a posebno dojenčadi i male djece.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Sastanak o klimi na vrhu 2014.

UN-ov sastanak na vrhu o klimi

24/09/2014

Predsjednik Barroso, povjerenica Hedegaard i povjerenik Piebalgs su 23. rujna prisustvovali sastanku na vrhu svjetskih čelnika o klimi u organizaciji glavnog tajnika UN-a.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Traženje posla ©iStock

Zapošljavanje - službeno pokrenuta nova Mreža javnih službi za zapošljavanje

23/09/2014

Komisija sa zadovoljstvom dočekuje novu Mrežu javnih službi za zapošljavanje koja je ključni korak u provedbi Jamstva za mlade.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Erasmus Plus

Studija utjecaja programa Erasmus

22/09/2014

Studija utjecaja programa Erasmus potvrđuje da razmjena studenata u EU-u potiče zapošljivost i radnu mobilnost.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Odnosi između EU-a i SAD-a

Javno savjetovanje o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a (TTIP)

17/09/2014

Europska unija (EU) i SAD trenutačno pregovaraju o sporazumu o trgovini koji se naziva Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Cilj mu je poticati razvoj oba gospodarstva olakšavanjem prodaje proizvoda i usluga preko Atlantika – posebno za mala i srednja poduzeća i pritom, naravno, održati, visoku razinu zaštite potrošača, okoliša itd.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
13. europski tjedan mobilnosti

„Naše ulice, naš izbor”

16/09/2014

Očekuje se da će više od 2 000 europskih gradova sudjelovati u obilježavanju 13. Europskog tjedna mobilnosti, godišnje europske kampanje za održivo kretanje gradom. Danas počinju razna događanja u organizaciji nacionalnih i lokalnih sudionika kampanje. Cilj je ovogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti, sa sloganom „Naše ulice, naš izbor”, potaknuti građane da „prisvoje” urbane prostore i stvore grad u kakvom žele živjeti.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Promet i putovanje

 
Europe Direct

Otvaranje novih centara mreže Europe Direct u Republici Hrvatskoj

16/09/2014

Otvaranje devet novih informacijskih centara mreže Europe Direct u Hrvatskoj u Čakovcu, Osijeku, Puli, Sisku, Splitu, Šibeniku, Vinkovcima, Virovitici i Zadru uz već postojeće informacijske centre mreže Europe Direct u Dubrovniku, Karlovcu, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, te otvaranje Europskih dokumentacijskih centara u Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
Odajmo priznanje poginulima tijekom obnavljanja dužnosti

Izjava povjerenice Kristaline Georgieve o ubojstvu britanskog humanitarca Davida Hainesa

15/09/2014

"Šokirala me vijest da su ISIS-ovi teroristi ubili britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa."

Objašnjenje EU-a

 
Gospodarski oporavak @shutterstock

Industrijska konkurentnost: Komisija naglašava potrebu za oštrim mjerama EU-a i država članica

12/09/2014

Unatoč trenutačnoj teškoj gospodarskoj situaciji, europska proizvodna industrija ima niz konkurentnih prednosti koje bi trebalo iskoristiti za promicanje gospodarskog rasta. To je zaključak iz dvaju izvješća o industrijskoj konkurentnosti koja je Komisija objavila 11. rujna 2014.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Organsko povrće

Komisija obustavila krizne mjere za pokvarljivo voće i povrće

11/09/2014

Europska komisija danas je obustavila krizne tržišne mjere za pokvarljivo voće i povrće (vrijedne 125 milijuna eura) objavljene 18. kolovoza nakon ruskog embarga na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz EU-a.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Infrastruktura

Europska komisija predložila plan za poboljšanje prometne povezanosti u Europi

11/09/2014

Promet: 11,9 milijardi EUR za bolju povezanost u Europi.

Gospodarstvo, financije i porezi, Promet i putovanje, Regije i lokalni razvoj

 
Zdravlje ljudi i životinja

Komisija donijela prijedloge za poboljšanje zdravlja ljudi i životinja

10/09/2014

Danas je Komisija donijela prijedloge o veterinarsko-medicinskim proizvodima i ljekovitoj hrani za životinje kako bi se poboljšalo zdravlje i dobrobit životinja, suzbila antimikrobna otpornost u EU-u i potakle inovacije.

 

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Povjerenik Neven Mimica

Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj

10/09/2014

Novoizabrani predsjednik Juncker danas je objavio raspored portfelja novih povjerenika i predstavio novi oblik sljedeće Komisije.

Objašnjenje EU-a

 
Avion u zraku ©shutterstock

Upravljanje Zračnom lukom Zagreb

09/09/2014

Komisija odobrila stjecanje zajedničkog nadzora nad upravljanjem Zračnom lukom Zagreb poduzećima Aéroports de Paris, Bouygues Bâtiment, International Finance Corporation, Marguerite Fund i TAV.

Objašnjenje EU-a, Promet i putovanje

 
Eurobarometar

Novo istraživanje Eurobarometra o interesu za okoliš

08/09/2014

Tri godine nakon zadnjeg sličnog istraživanja Eurobarometra jasno je da se, unatoč gospodarskoj krizi, interes Europljana za okoliš nije smanjio.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Roma

Izvješće Europske komisije o zdravlju Roma

08/09/2014

Izvješće o zdravlju Roma koje je Komisija izdala 4. rujna 2014. ističe lošu zdravstvenu situacija romskog stanovništva.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Poslovni dokumenti na radnom mjestu ©shutterstock

Europska komisija pokreće savjetovanje o malom i srednjem poduzetništvu

08/09/2014

Što mala i srednja poduzeća u Europi trebaju od buduće politike EU-a? To je temeljno pitanje rasprave koju je Komisija danas pokrenula kako bi unaprijedila Akt o malom poduzetništvu (SBA). U okviru danas pokrenute javne rasprave traži se doprinos svih zainteresiranih strana, uključujući poduzetnike i poslovne organizacije.

Rasprava se zatvara 15. prosinca 2014.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Še4sti kohezijski forum

Šesti kohezijski forum - naglasak na razvoju i dobrom upravljanju

05/09/2014

Ključna uloga nove kohezijske politike EU-a u promicanju rasta i otvaranja radnih mjesta u europskim regijama i gradovima čini okosnicu rasprava na visokoj razini u okviru Šestog kohezijskog foruma koje će se održati u Bruxellesu 8. i 9. rujna 2014.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Ebola

EU i borba protiv virusa ebole

05/09/2014

Europska komisija danas je najavila 140 milijuna eura sredstava za zemlje koje su trenutačno pogođene virusom eboleLanguage icon EN  u zapadnoj Africi: Gvineju, Sijeru Leone, Liberiju i Nigeriju.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Juvenes translatores

EU-ovo natjecanje mladih prevoditelja za škole

29/08/2014

Prijave za EU-ovo natjecanje mladih prevoditelja za škole počinje 1. rujna i traje do 20. listopada 2014.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Poplave u Hrvatskoj - grad Gunja

Istraživanja EU-a omogućavaju brža i točnija upozorenja o poplavama

28/08/2014

Pravovremenim upozoravanjem na opasnost od poplava i praćenjem kriznih stanja povezanih s poplavama u stvarnom vremenu mogu se spasiti životi te spriječiti oštećenja imovine, infrastrukture i okoliša. Imprints, WeSenseIt i UrbanFlood tek su tri primjera projekata koje financira EU te u okviru kojih su razvijeni jedinstveni sustavi predviđanja i uzbunjivanja kojima se stanovništvo upozorava na nadolazeće poplave.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Zaštita tržišta mlječnih proizvoda

Podrška sektoru mliječnih proizvoda

28/08/2014

Europska komisija najavila krizne mjere podrške tržištu u sektoru mliječnih proizvoda.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Fond solidarnosti EU-a

Komisija pomaže Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj nakon poplava, potresa i snježnih oluja

27/08/2014

Europska komisija najavila je paket pomoći u vrijednosti od gotovo 47 milijuna EUR namijenjenog Sardiniji (Italija), Kefaloniji (Jonski otoci, Grčka), Sloveniji i Hrvatskoj nakon niza prirodnih katastrofa u tim regijama krajem 2013. i početkom 2014.

 
Fond solidarnosti EU-a

Komisija pomaže Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj nakon poplava, potresa i snježnih oluja

27/08/2014

Europska komisija najavila je paket pomoći u vrijednosti od gotovo 47 milijuna EUR namijenjenog Sardiniji (Italija), Kefaloniji (Jonski otoci, Grčka), Sloveniji i Hrvatskoj nakon niza prirodnih katastrofa u tim regijama krajem 2013. i početkom 2014.

Objašnjenje EU-a

 
Web poduzetnici, poslovanje i inovacije

Europski web poduzetnik godine:"Europioneers" 2014.

22/08/2014

Tko će biti ovogodišnji najuspješniji europski tehnološki poduzetnik/poduzetnica? Prijave su otvorene do 31. Kolovoza. Vaš kandidat bi mogao biti jednako uspješan ili bolji od prošlogodišnjih pobjednika Alexandera Ljunga & Erica Wahlforssa (Soundcloud) i Jona Reynoldsa (Swiftkey). Nominirajte svog favorita za najboljeg europskog tehnološkog poduzetnika/poduzetnicu!

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a

 
Carine i pitanja carine

Nova strategija za carinska pitanja

21/08/2014

Europsk komisija danas je prihvatila strategiju i plan djelovanja za bolje upravljanje rizicima u carinskim pitanjima.

Objašnjenje EU-a

 
Galileo @enterprise

Doris i Milena - dva nova satelita u okviru europskog satelitskog navigacijskog programa Galileo

20/08/2014

Galileo, europski satelitski navigacijski program, sutra u svemir šalje još dva satelita, čime će ukupni broj njegovih satelita u orbiti narasti na šest. Lansiranje satelita iz europskog svemirskog centra pored Kouroua u Francuskoj Gijani, s polijetanjem u 14:31 po srednjoeuropskom vremenu, može se pratiti u internetskom prijenosu uživo.

Znanost i tehnologija

 
Sirijske izbjeglice u Libanonu @EU/ECHO/Pekka Tiainen

Svjetski humanitarni dan 2014.

19/08/2014

Potpora Europe humanitarnom djelovanju
Svake godine 19. kolovoza obilježava se Svjetski humanitarni dan u sjećanje na žrtve napada u sjedištu Ujedinjenih naroda u Bagdadu (Irak) 2003. zbog kojega je 22 ljudi, uključujući posebnog predstavnika UN-a u Iraku Sergija Vieiru de Mella, izgubilo živote.

Objašnjenje EU-a, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Pokvarljivo voće i povrće

Mjere potpore proizvođačima pokvarljivog voća i povrća

18/08/2014

Europska komisija najavljuje iznimne mjere potpore europskim proizvođačima određenog lako pokvarljivog voća i povrća.

 

 
Eurobarometar logo

Eurobarometar 2014.: europski izbori donijeli promjene

25/07/2014

Danas su objavljeni najnoviji rezultati standardnog proljetnog istraživanja Eurobarometra. Riječ je o prvom ispitivanju javnog mišljenja provedenog diljem EU-a od svibnja, kada su održani izbori za Europski parlament pod sloganom „Ovaj je put drukčije”.

Objašnjenje EU-a, Statistika

 
Ušteda energije

Veća i dostižna ušteda energije do 2030.

23/07/2014

Nove prilike za europska poduzeća, pristupačna cijena energije za potrošače, veća sigurnost opskrbe energijom zbog znatnog smanjenja uvoza prirodnog plina i pozitivan učinak na okoliš.

Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
6. izvješće Europske komisije o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji

Izvješće Europske komisije o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji

23/07/2014

Prema novom izvješću Komisije, kohezijska politika EU-a za razdoblje 2014. – 2020. bit će usmjerena na energetsku učinkovitost, zapošljavanje te mala i srednja poduzeća (MSP)

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj

 
Tablet - kompjuter

Izvješće o stanju telekomunikacijskih tržišta u EU-u

22/07/2014

Europska komisija danas je objavila izvješće o tržištu i uređenju telekomunikacija u EU-u. Izvješćem je obuhvaćeno razdoblje 2012. – 2013.

Objašnjenje EU-a, Znanost i tehnologija

 
Europski svjetionik

Brzi program za inovacije vrijedan 100 milijuna eura

22/07/2014

Europska komisija danas predstavlja detalje nove pilot-mjere Brzog programa za inovacije (FTI) vrijedne 100 milijuna eura i pet nagrada za inovacije u okviru Obzora 2020., programa Europske unije za istraživanje i inovacije vrijednog 80 milijardi eura.

Znanost i tehnologija

 
Zakon o malom i srednje velikom poduzetništvu

COSME: financiranje za mala i srednje velika poduzetništva

22/07/2014

Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) u Europi uskoro će imati pristup iznosu od 25 milijardi EUR dodatnih sredstava zahvaljujući sporazumu koji su danas potpisali Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF).

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Regije i lokalni razvoj, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Nagrada za komuniciranje o ZPP-u za 2014.

Krenuo natječaj za nagradu za komuniciranje o ZPP-u za 2014. godinu!

18/07/2014

Osmislili ste komunikacijsku aktivnost ili kampanju u području poljoprivrede i ruralnog razvoja koju biste željeli predstaviti međunarodnoj publici? Želite podijeliti svoja iskustva s drugim zainteresiranim stranama za pitanja komunikacije u vezi sa ZPP-om?  Rok za prijave je 31. listopada 2014. do 09.00 h.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Dječak i djevojčica sa računalom

Kupnja unutar aplikacije: zaštita potrošača u mrežnim igrama

18/07/2014

Zbog velikog broja pritužbi u državama članicama povezanih s kupnjom unutar aplikacije u mrežnim igrama, a osobito s nenamjernom kupnjom koju su obavila djeca, nacionalna tijela udružila su snage s Europskom komisijom u potrazi za rješenjima.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Mapa EU-a, označena plavom bojom u odnosu na ostatak kontinenta i zemlje ne-članice ©shutterstock

Europsko jedinstveno tržište

17/07/2014

Pregled stanja jedinstvenog tržišta: zemlje EU-a uklanjanju prepreke europskom jedinstvenom tržištu

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Ruke koje drže novac ©iStock

Komisija o zaštiti financijskih interesa EU-a

17/07/2014

Borba protiv prijevara: u politici borbe protiv prijevara ostvaren je velik napredak, no države članice moraju više poduzeti u pogledu suzbijanja prijevara.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Zdrava hrana

Prehrambene navike u Europskoj uniji

16/07/2014

Interna znanstvena služba Komisija, Zajednički istraživački centar (JRC), objavila je prvo sveobuhvatno izvješće o prehrambenim politikama u europskim školama u okviru napora koje Europska komisija ulaže u rješavanje problema pretilosti djece.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 

Savjetovanje o zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode

15/07/2014

Komisija je danas pokrenula savjetovanje o zelenoj knjizi o mogućem proširenju zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode.

Objašnjenje EU-a, Regije i lokalni razvoj

 
Jagode ©shutterstock

Europska komisija rješava nepoštene prakse u lancu opskrbe hranom

15/07/2014

Europska komisija danas je donijela komunikaciju kojom se države članice potiče na traženje načina za bolju zaštitu malih proizvođača hrane i trgovaca hranom na malo od nepoštenih praksi njihovih katkad puno jačih trgovinskih partnera.

Objašnjenje EU-a, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Novi predsjednik Jean-Claude unker

Jean-Claude Juncker novi predsjednik Europske komisije

15/07/2014

"Pomozite mi da svijetu pokažemo da zajedno možemo Europi omogućiti novi početak."

Objašnjenje EU-a

 
Odnosi EU i SAD

Trgovinski sporazum između EU-a i SAD-a (TTIP)

14/07/2014

Danas u Bruxellesu započinje šesti krug pregovora o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) Langauge icon EN između EU-a i SAD-a.

Gospodarstvo, financije i porezi, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Migracije i azil

"Jesu li priče o migraciji istinite? Propitivanje osam stereotipa"

11/07/2014

Philippe Fargues, ravnatelj Centra za migracijsku politiku (MPC), predstavio u prisutnosti povjerenice Cecilije Malmström MPC-ovo izvješće o stereotipima u području migracije i azila.

Pravosuđe i građanska prava

 
Ersamus studiji

Erasmus obara rekorde

10/07/2014

Najnoviji statistički podaci o programu Erasmus koje je danas objavila Europska komisija pokazuju da je gotovo 270 000 studenata primilo stipendije EU-a za studij ili osposobljavanje u inozemstvu u razdoblju od 2012. - 2013., što je novi rekord.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Kablovi

Novo financiranje i pomoć EU-a za širokopojasne mreže

10/07/2014

Europska komisija danas je pokrenula svoju inicijativu „Povezane zajednice” – krovnu inicijativu za nekoliko sustava koja je osmišljena za pružanje savjeta koji su potrebni malim i velikim gradovima, lokalnim partnerstvima za širokopojasne mreže i operaterima kako bi dobili financijska sredstva i razvili poslovne modele prilagođene uvođenju brze širokopojasne veze u njihovu zajednicu.

Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Povjerenik Andor

Povjerenik Andor o Europskom socijalnom fondu

10/07/2014

Lászlo Andor posjetio  Hrvatsku gospodarsku komoru u Bruxellesu

Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Hvatanje i zbrinjavanje ugljikovog dioksida)

Komisija prihodima onečišćivača financira projekte u području čiste energije diljem Europe

08/07/2014

Europska komisija danas je dodijelila 19 projekata sredstva u visini 1 milijarde EUR za borbu protiv klimatskih promjena na temelju drugog poziva na podnošenje prijedloga u okviru tzv. programa financiranja NER 300.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Potrošači

Povjerenik Mimica o jedinstvenom tržištu za potrošače

07/07/2014

Govoreći danas u Rimu, povjerenik za politiku zaštite potrošača Neven Mimica iznio je svoje mišljenje o potrebi veće suradnje u provođenju prava potrošača na cijelom jedinstvenom tržištu.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
E-mark u trust

Novi natječaj Europske komisije „e-Mark U Trust”

04/07/2014

Natječajem se traži potpuno novi simbol kojim će se korisnicima interneta omogućiti da pri elektroničkim transakcijama znaju mogu li se pouzdati u određenu internetsku uslugu. Predviđeno je da pobjednik osmisli simbol za kvalificirane elektroničke usluge povjerbe.

Natječaj traje do 15. rujna 2014.

O čemu je riječ? 

Kultura, obrazovanje i mladi, Znanost i tehnologija

 
Optikon laboratorijski materijal

Komisija pokrenula javnu raspravu o „Znanosti 2.0

03/07/2014

Rasprava je pokrenuta kako bi procijenila trend prema otvorenijem načinu istraživanja i razvoja inovacija koji se temelji na podacima i usmjeren je na ljude. Pomoću digitalnih alata istraživači žele potaknuti tisuće ljudi na sudjelovanje u istraživanjima, primjerice moleći ih da prijave ako dobiju gripu radi nadziranja pojave bolesti i predviđanja moguće epidemije.

Znanost i tehnologija

 
Mladi i obrazovanje

Registar europskog visokog obrazovanja

02/07/2014

Novi pristup transparentnost u visokom obrazovanju

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Recikliranje

EU postavlja nove ciljeve pri gospodarenju otpadom kako bi se ubrzao prelazak na kružno gospodarstvo i stvorila nova radna mjesta

02/07/2014

Komisija je danas prihvatila prijedloge kojima bi se Europu pretvorilo u kružno gospodarstvo i potaknulo recikliranje u državama članicama. Postizanjem novih ciljeva u pogledu otpada stvorilo bi se 580 000 novih radnih mjesta u odnosu na trenutačnu situaciju, Europa bi bila konkurentnija i smanjila bi se potražnja za skupim rijetkim resursima. Prijedlozi također podrazumijevaju slabljenje učinaka na okoliš i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ovim se planovima od Europljana traži da recikliraju 70 % komunalnog otpada i 80 % ambalažnog otpada do 2030. te se zabranjuje zakopavanje reciklažnog otpada na odlagalištima od 2025. Ciljevi također obuhvaćaju smanjenje morskog otpada, kao i otpada od hrane.

Energija i prirodni resursi, Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poslovne vijesti

 
Elektronika

Elektronika i nove poslovne mogućnosti

01/07/2014

Elektronika se nalazi svuda oko nas: preko mobilnih uređaja do automobila i medicinskih uređaja.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Poslovne vijesti, Znanost i tehnologija

 
Korisni savjeti za ljeto

Korisni savjeti za ljeto

01/07/2014

Vrijeme godišnjih odmora: korisni savjeti za bezbrižno ljeto - Početak je godišnjih odmora i milijuni Europljana planiraju putovanja diljem kontinenta i dalje. Stoga slijedi nekoliko savjeta o tome što učiniti u slučaju problema. Ako želite znati tko pokriva troškove liječenja u slučaju nesreće ili koje je dokumente potrebno imati ako u inozemstvo sa sobom želite povesti psa, ovdje ćete pronaći informacije o tome što sve Europska unija čini kako bi vam pomogla tijekom putovanja.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Regije i lokalni razvoj

 
Hravatska i EU zastava © European Union 2013 - European Parliament

Hrvatska u EU-u

30/06/2014

Sutra je prva obljetnica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju -  

1. srpnja 2013. godine, Republika Hrvatska postala je 28. država članica Europske unije.

Objašnjenje EU-a

 
Mladić razgovara mobitelom ©iStock

Od 1. srpnja veliko smanjenje naknada za roaming

30/06/2014

Korisnici će po povoljnijim cijenama moći koristiti i karte, gledati videozapise, provjeravati elektroničku poštu i ažurirati društvene mreže bilo gdje u EU-u.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Potraga za poslom ©iStock

Zapošljavanje i socijalna situacija

30/06/2014

Tromjesečni pregled pokazuje da ne ostvaruju svi koristi od gospodarskog oporavka. U pregledu se naglasak stavlja i na trajne izazove u pogledu nezaposlenosti i nedostatne zaposlenosti s kojima se suočavaju žene te se navode najnoviji trendovi u području mobilnosti radnika kojima se potvrđuje da su stope zaposlenosti mobilnih radnika veće te da su njihovi stupnjevi obrazovanja u porastu. 

 

Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Euro mapa

Poboljšanje odgovornosti država članica za upravljanje fondovima EU

27/06/2014

Radna skupina predstavlja smjernice za "nacionalne deklaracije"

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Sigurnost u prometu

EUROSTAT - 2012. 85% putovanja stanovnika EU-a unutar Europe

27/06/2014

Putovanja: 85 % inozemnih putovanja stanovnika EU-a u 2012. bilo je unutar Europe – glavno prijevozno sredstvo: osobno vozilo.

Objašnjenje EU-a, Promet i putovanje, Statistika

 
Riblji fond @shutterstock

Sredozemno more bilježi znatni prelov ribe

26/06/2014

U sjeveroistočnom Atlantskom oceanu zabilježen oporavak ribljih fondova, a u Sredozemnom moru znatni prelov ribe: Komisija utvrđuje planove za ribolovnu sezonu 2015.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Cestovni promet i sigurnost

Informacije o propisima o cestovnom prometu u EU-u

25/06/2014

Europska komisija pokrenula je novu aplikaciju za pametne telefone koja pruža informacije o propisima o cestovnom prometu. Aplikacija sadrži informacije o ograničenjima brzine i dopuštenim količinama alkohola u krvi, semaforima i upotrebi mobilnih telefona te o drugim temama koje nose najveći rizik za nesreće.

Promet i putovanje

 
Smanjenje naknada za roaming

Smanjenje naknada za roaming

24/06/2014

Naknade za korištenje usluge roaminga bile su na najvišoj razini 2007. kada je EU počeo poduzimati mjere. Kao rezultat tih mjera u 2014. cijena roaminga smanjila se za 80 – 90 % u usporedbi s 2007.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
EIP

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

24/06/2014

U cilju jačanja svijesti o europskoj zdravstvenoj iskaznici (EHIC-u) Europska komisija objavila je prije ljetnih praznika natječaj za prijedloge scenarija videospota. Pobjednikov će se koncept razraditi i iskoristiti za snimanje videospota kojim će se promicati EHIC. Natječaj je započeo danas i traje do 17. kolovoza.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Voda za piće

Komisija poziva građane da se izjasne o vodi za piće u Europskoj uniji

23/06/2014

Europska komisija pokrenula je danas javno savjetovanje o politici EU-a o vodi za piće kako bi utvrdila gdje se mogu postići poboljšanja. To predstavlja konkretan odgovor na prvu uspješnu europsku građansku inicijativu Right2Water (Pravo na vodu). Savjetovanje je otvoreno je do 15. rujna 2014. Savjetovanje bi nam trebalo pomoći da bolje razumijemo stajališta građana i dionika u pogledu potrebnih mjera, i njihovom mogućem rasponu, koje bi se mogle provesti u svrhu poboljšanja opskrbe visokokvalitetnom vodom za piće. Rezultati će pridonijeti postupku razmatranja o mogućim poboljšanjima Direktive EU-a o vodi za piće.

Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Kalendar - energija mora

Nova strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju

18/06/2014

Strategija ima za cilj omogućiti 70 milijuna stanovnika te regije prednosti uže suradnje u područjima kao što su promicanje pomorskog gospodarstva, očuvanje morskog okoliša, dovršenje prometnih i energetskih mreža i poticanje održivog turizma.

 

Energija i prirodni resursi, Regije i lokalni razvoj

 
Kolač od sira i borovnica ©shutterstock

Zaštita zdravlja ljudi i životinja

13/06/2014

Europa se više nego ikada oslanja na vlastiti sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) kako bi zajamčila da nam je hrana u skladu s najvišim standardima prehrambene sigurnosti na svijetu. Još od uspostave sustava prije 35 godina njegova je uloga prije svega zajamčiti sigurnost hrane, no u godišnjem izvješću RASFF-a za 2013. stoji da je on i važan alat za sljedivost i povlačenje s tržišta proizvoda za koje su utvrđene prijevare.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Sjedeći zajedno @morgueFile

Europa 2020 - zaštita zdravlja i sigurnost na radu

06/06/2014

Europska komisija danas je predstavila novi strateški okvir o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu za razdoblje od 2014. do 2020. u kojem su navedeni najveći izazovi i strateški ciljevi u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te predstavljene glavne mjere i instrumenti za njihovo ostvarenje.

Okoliš, potrošači i zdravlje, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Dugoročna nezaposlenost preko 45-e

Pad stope nezaposlenosti u EU-28 i u europodručju nastavlja se

03/06/2014

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor o padu nezaposlenosti u državama članicama EU-a i u europodručju, o radnim mjestima i ulaganjima u ljudski kapital  

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Strategija

Komisija objavila godišnje preporuke za države članice

02/06/2014

Europska komisija prihvatila je danas seriju preporuka gospodarske politike za pojedine države članice s ciljem jačanja oporavka gospodarstava zemalja članica Europske unije.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Ann Glover

Najava posjete - znanstvena savjetnica predsjednika EK-a u Hrvatskoj

02/06/2014


Prof. Anne Glover, glavna znanstvena savjetnica predsjednika Europske komisije najavila posjetu Republici Hrvatskoj, 3. lipnja 2014.

Znanost i tehnologija

 
EGSO nagrada Romi

Integracija Roma - Europski gospodarski i socijalni odbor pokrenuo je natječaj

29/05/2014

Natječaj za Nagradu civilnog društva za 2014. je otvoren za organizacije civilnog društva i pojedince s ciljem unaprijeđenja gospodarske i socijalne integracije Roma. Ukupna vrijednost nagrade je 30 000 eura.

Pravosuđe i građanska prava

 
Utičnica- kalendar

Nova europska strategija energetske sigurnosti

28/05/2014

Nova strategija zalaže se za: povećanje raznolikosti vanjskih izvora opskrbe energentima, poboljšanje energetske infrastrukture, dovršenje unutarnjeg energetskog tržišta EU-a i štednja energije.

Energija i prirodni resursi

 
Tablet

Digitalni plan za Europu

28/05/2014

Pregled rezultata digitalne strategije EU-a za 2014.

Znanost i tehnologija

 
EP izbori

Predsjednik Barroso o rezultatima izbora za Europski parlament 2014.

26/05/2014

"Građani diljem Europske unije iskoristili su svoje demokratsko pravo i dali svoj glas u izborima za Europski parlament. Hvala svima koji su glasovali."

Objašnjenje EU-a

 
Seminar u predavaoni ©iStock

Nedostatak informacija koči visokoškolsko obrazovanje u mnogim državama članicama EU-a

22/05/2014

Istraživanje mreže Eurydice pokazalo je da nedovoljan broj država članica koristi prikupljene podatke o visokoškolskom obrazovanju za poboljšanje sveučilišta i mogućnosti koje ona pružaju studentima. U istraživanju je sudjelovalo više od 30 zemalja – sve države članice osim Luksemburga i Nizozemske, a od nečlanica Island, Lihtenštajn, Crna Gora, Norveška i Turska.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Povjerenica georgieva

Povjerenica Georgieva u posjetu Hrvatskoj

21/05/2014

Povjerenica EK-a, gđa. Kristalina Georgieva u okviru posjete državama regije pogođenim katastrofalnim poplavama dolazi u Hrvatsku.

Energija i prirodni resursi, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Regije i lokalni razvoj

 
Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) zaglavlje

Trgovinski pregovori između EU-a i SAD-a: EU objavio nova pregovaračka stajališta

15/05/2014

Europska komisija objavila je 14. svibnja 2014. pregovaračka stajališta za još pet važnih tema u aktualnim pregovorima s SAD-om o budućem sporazumu o trgovini i ulaganjima, tzv. partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP).

Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Djevojčica sa zastavom Europske unije

Istraživanje Eurobarometra: povjerenje i optimizam rastu diljem Europske unije

12/05/2014

Prema danas objavljenom posebnom istraživanju Eurobarometra - "Europljani 2014." - većina Europljana izjavila je da ima pozitivnu predodžbu o EU-u. 

Objašnjenje EU-a

 
EU sigurnost u morima

Komisija predstavila akcijski plan za inovacije u „plavom gospodarstvu”

08/05/2014

Europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki izjavila je: „Danas postavljamo temelje kako bi buduće generacije Europljana imale potrebna znanja i vještine za bolje upravljanje oceanima i iskorištavanje njihova punog potencijala, uz poštovanje ravnoteže ekosustava mora.”

Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje, Poljoprivreda, ribarstvo i hrana

 
Povjerenik Kallas

Europska komisija najavljuje nastavak gospodarskog oporavka u Europskoj uniji

05/05/2014

Potpredsjednik Siim Kallas predstavio je danas proljetnu gospodarsku prognozu Europske komisije.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Fotografija medija @shutterstock

Svjetski dan slobode tiska

02/05/2014

Europska komisija podržava pilot-projekte o slobodi medija

Objašnjenje EU-a

 
EU delegacije

10. godišnjica proširenja Europe

30/04/2014

Pristupanje deset zemalja 1. svibnja 2004. donijelo stabilnost, sigurnost i prosperitet Europi.

Objašnjenje EU-a

 
Europska zastava na metalnoj skeli

Financije: nova izvješća Europske komisije i Europske središnje banke

28/04/2014

Nova izvješća Europske komisije i Europske središnje banke pokazuju bolju integraciju europskih financijskih tržišta, no i dalje je lošija nego prije krize.

Gospodarstvo, financije i porezi, Poslovne vijesti, Statistika

 
Transparentniji planovi za umirovljenje

Povjerenik Andor i glavni ravnatelj Ryder o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

28/04/2014

Radni uvjeti: povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost i glavni ravnatelj Međunarodne organizacije rada dogovorili jačanje suradnje o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Foto natječaj

Odabrana pobjednička fotografija nagradnog natječaja „Lov na najbolji EU trenutak“

25/04/2014

Pobjednica nagradnog natječaja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj je Irma Podoreški iz Siska. Čestitamo!

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Euro @Shutterstock

Dovršetak uspostave bankarske unije

15/04/2014

 Komisija pozdravlja donošenje ključnih sporazuma u Europskom parlamentu.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Razdvojene obitelji

Problemi međunarodnih obitelji: Komisija pokreće savjetovanje o daljnjim koracima

15/04/2014

U izvješću koje je danas objavila Europska komisija zaključuje se da su koristi postojećih pravila EU-a za građane u rješavanju njihovih prekograničnih bračnih sporova i pitanja roditeljske odgovornosti velike.

Pravosuđe i građanska prava

 
EU povelja o temeljnim pravima

Komisija objavila 4. godišnje izvješće o primjeni Povelje EU-a o temeljnim pravima

14/04/2014

U danas objavljenom 4. godišnjem izvješću Europske komisije o primjeni Povelje EU-a o temeljnim pravima vidljivo je da važnost i ugled Povelje EU-a i dalje rastu: Sud sve više primjenjuje Povelju u svojim odlukama, dok su nacionalni suci sve svjesniji utjecaja Povelje i od Suda traže savjet.

Pravosuđe i građanska prava

 
E-mail, kompjuter, internet, čovjek, osoba, poveznica

Prava potrošača na web-mjestima za usluge putovanja

14/04/2014

Nakon usklađenog djelovanja nacionalnih tijela za zaštitu potrošača koje je koordinirala Europska komisija pokazalo se da zapanjujuća 382 od 552 web-mjesta provjerena 2013. nisu poštovala europske zakone o zaštiti potrošača.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Europski strukturalni fondovi

Komisija Hrvatskoj dala zeleno svjetlo za početak korištenja kohezijskih i strukturnih fondova EU-a

11/04/2014

Komisija je 10. travnja odobrila hrvatski sustav upravljanja i kontrole za ulaganja Europske unije u okviru kohezijske politike.

Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Cijepljenje

Zajednička nabava cjepiva i lijekova u EU-u

10/04/2014

Komisija je danas odobrila zajednički ugovor o javnoj nabavi koji će svim zemljama EU-a omogućiti da pandemska cjepiva i druge medicinske protumjere nabavljaju kao grupa, a ne pojedinačno.

 
Sretna djeca puštaju zmaja

Prava djeteta - Komisija pokrenula javno savjetovanje

10/04/2014

Koje su najučinkovitije mjere za suzbijanje nasilja nad djecom? Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju nacionalni sustavi za zaštitu djece? Na koji način EU može podupirati nacionalne sustave za zaštitu djece?

Pravosuđe i građanska prava

 
Podrška poslodavcima u zapošljavanju osoblja

Neprijavljeni rad: Komisija predlaže novu platformu za jačanje prevencije i odvraćanja

09/04/2014

Europska komisija danas je predložila stvaranje europske platforme za poboljšanje suradnje na razini EU-a u cilju učinkovitijeg sprečavanja neprijavljenog rada i odvraćanja od njega. Neprijavljeni rad nanosi veliku štetu radnim uvjetima, poštenom natjecanju i državnim proračunima.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Zrakoplov s daljinskim upravljanjem

Europska komisija predlaže uvođenje strogih standarda za reguliranje korištenja civilnih bespilotnih letjelica

08/04/2014

Europska komisija danas je predložila uvođenje novih strogih standarda za reguliranje korištenja civilnih bespilotnih letjelica (zrakoplova s daljinskim upravljanjem, RPAS).

 

Promet i putovanje

 
Hrvatska pobjednica natjecanja Juvenes Translatores

Natjecanje Juvenes Translatores - dodjela nagrada

07/04/2014

Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš - Quot linguas calles, tot hominis vales.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Buduća integracija Roma

Integracija Roma kao dio političkog programa diljem Europe

04/04/2014

Djelovanjem EU-a integracija Roma neopozivo je uvrštena u politički program diljem Europe. Prema danas objavljenom novom izvješću, vidljivi su prvi znaci poboljšanja života Roma.

Pravosuđe i građanska prava

 
Berlaymont

Zaštita novca europskih poreznih obveznika: činjenice

04/04/2014

Mjere Europske komisije za zaštitu i pravilno trošenje sredstava iz proračuna EU-a

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a, Poslovne vijesti

 
Zastava Europske unije nacrtana kredom na školskoj ploči ©shutterstock

U susret izborima za Europski parlament: sedmero povjerenika najavilo kandidaturu

02/04/2014

Predsjednik Barroso danas je najavio preraspodjelu posla za trajanja predizborne kampanje za izbore za Europski parlament 2014.

Objašnjenje EU-a

 
Zaštita potrošača

EU podupire potrošače u svakodnevnom životu uz trošak od samo 5 centi po građaninu godišnje

01/04/2014

Novi program za zaštitu potrošača temeljit će se na postignutim rezultatima te će djelovanje u okviru njega biti usmjereno na četiri ključna područja: sigurnost, informiranje i edukacija potrošača, potrošačka prava i učinkovita pravna zaštita te jačanje prekogranične provedbe zakonodavstva.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Sigurnost cestovnog prometa @EC Road safety Vademecum

Sigurnost cestovnog prometa: Europa ponovo na dobrom putu prema cilju već drugu godinu zaredom

31/03/2014

Potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas je danas predstavio statističke podatke o sigurnosti cestovnog prometa za 2013.

Promet i putovanje

 
Odnosi EU-a i USA

Trgovinski sporazum između EU-a i SAD-a

28/03/2014

Europska komisija pokreće javno internetsko savjetovanje o zaštiti ulagača u okviru TTIP-a.

Poslovne vijesti, Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Grafikon sa euro kovanicama ©iStock

Komisijin plan djelovanja za ispunjavanje potreba europskog gospodarstva za dugoročnim financiranjem

27/03/2014

Potrebna su znatna dugoročna ulaganja u okviru strategije Europa 2020. i klimatsko-energetskog paketa 2030. u infrastrukturu, nove tehnologije i inovacije, istraživanje i razvoj te ljudski kapital.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Organic farming

Prijedlog Europske komisije o ekološkom uzgoju

25/03/2014

Zadržati povjerenje potrošača, zadržati povjerenje proizvođača i olakšati poljoprivrednicima prelazak na ekološki uzgoj.

Poljoprivreda, ribarstvo i hrana, Regije i lokalni razvoj

 
Rapex report

Sigurnost potrošača: 10. obljetnica europskog sustava brzog uzbunjivanja za opasne proizvode

25/03/2014

Sustav EU-a za brzo informiranje (RAPEX) već 10 godina štiti europske potrošače od nesigurnih neprehrambenih proizvoda.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Photo contest

Nagradni natječaj: lov na najbolji EU trenutak!

21/03/2014

Pozivamo vas da sudjelujete u našem nagradnom natječaju i vizualno nam predstavite svoje sugrađane ili svoj grad otkako su postali dio Europske unije.

Kultura, obrazovanje i mladi

 
Right to Water initiative

Prva uspješna europska građanska inicijativa #Right2Water!

19/03/2014

Europska komisija je danas odobrila prvu uspješnu europsku građansku inicijativu - #Right2Water u okviru koje je prikupljeno 1,68 milijuna potpisa i prijeđeni su minimalni pragovi u 13 država članica.

Energija i prirodni resursi, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Justice Scoreboard

Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2014.

17/03/2014

Europska komisija danas je objavila drugi Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u u cilju promicanja kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji.

Pravosuđe i građanska prava, Statistika

 
European flag on scafolding

Europska komisija predlaže novi pristup spašavanju poduzeća i pružanja druge šanse poštenim poduzetnicima

17/03/2014

Europska komisija objavila je seriju zajedničkih načela za nacionalne procedure u slučajevima nesolventnosti poduzeća u financijskim poteškoćama.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Use your consumer rights

Zaštita potrošača - korak dalje

14/03/2014

Europski dan zaštite potrošača: Komisija pokrenula kampanju za jačanje svijesti potrošača -Koristite prava koja vam pripadaju kao potrošaču

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Vaša putnička prava nadohvat ruke

Nakon prava potrošača, EU u kampanji za zaštitu prava putnika - početak kampanje u Hrvatskoj

13/03/2014

U sklopu otvaranja međunarodnog sajma turizma Place2go, bivša europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva predstavit će u Zagrebu europsku kampanju za zaštitu prava putnika u petak, 14. ožujka 2014. 

Okoliš, potrošači i zdravlje, Pravosuđe i građanska prava

 
Okrugli stol EU-a

Europska komisija donijela novi okvir za rješavanje sustavnih prijetnji vladavini prava u zemljama članicama

12/03/2014

Europska komisija jučer je iznijela svoju viziju budućnosti pravosudne politike EU-a. Četiri godine nakon stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona, stvaranje europskog područja pravde naglo je napredovalo. Zakonodavstvom u području pravde, Komisija je smanjila administrativne formalnosti i srezala troškove za građane i poduzeća, pokrenula gospodarski oporavak i građanima olakšala svakodnevicu koristeći njihova prava za slobodno kretanje.

Objašnjenje EU-a, Pravosuđe i građanska prava

 
Zabrana testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama

Obljetnica potpune zabrane testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama u EU-u

11/03/2014

Izjava povjerenika Mimice povodom prve obljetnice potpune zabrane testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama u EU-u

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Split the Jobs

Najava događanja - Europski dan poslova "Split the Jobs" u Splitu

11/03/2014

Hrvatski zavod za zapošljavanje i EURES Hrvatska organiziraju drugi Europski dan poslova „Split the Jobs“ koji će se održati u Splitu, 21. ožujka 2014.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Potpora EU Ukrajini

Šefovi država i vlada pozdravili paket potpore Europske unije za Ukrajinu

07/03/2014

Ukrajina: šefovi država i vlada pozdravili prijedlog Europske komisije da se Ukrajini isplati paket pomoći Europske unije u iznosu od jedanaest milijardi eura

 

Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Makroekonomska neravnoteža

Komisija zaključila temeljita preispitivanja o makroekonomskoj neravnoteži

06/03/2014

Komisija je jučer objavila zaključke na temelju izvješća o detaljnim preispitivanjima (IDP) provedenima u gospodarstvima 17 država članica kojima se provjerava prisutnost makroekonomskih neravnoteža – u Hrvatskoj prisutna prekomjerna makroekonomska neravnoteža.

Gospodarstvo, financije i porezi

 
Ukrajina i EU

Podrška Europske komisije Ukrajini

05/03/2014

Europska komisija danas je usuglasila paket potpore kojim se određuje niz konkretnih mjera za gospodarsku i financijsku pomoć Ukrajini. Te mjere valja smatrati doprinosom Komisije europskim i međunarodnim nastojanjima da se pruži podrška gospodarskim i političkim reformama u Ukrajini, a predstavit će ih šefovi država i vlada Europske unije prije izvanrednog sastanka u četvrtak, 6. ožujka.

Vanjski odnosi i vanjski poslovi

 
Eurobarometar

Rezultati 80. istraživanja Standardnog Eurobarometra

27/02/2014

Standardni Eurobarometar 80

Javno mnijenje u EU, Jesen 2013.

Nacionalni izvještaj Hrvatska

Objašnjenje EU-a, Statistika

 
Europe direkt

Poziv na iskaz interesa za odabir struktura za mrežu europskih dokumentacijskih centara

26/02/2014

Poziv na iskaz interesa COMM/ZAG/EDC/2014 za odabir struktura za mrežu europskih dokumentacijskih centara

Rok za prijave: 30. svibnja 2014.

Objašnjenje EU-a

 
Nepušenje

Nova stroža pravila o proizvodnji i predstavljanju duhanskih proizvoda u EU-u

26/02/2014

Danas je Europski parlament odobrio revidiranu direktivu EU-a o duhanskim proizvodima. Novom se direktivom postrožuju pravila o proizvodnji i predstavljanju duhanskih proizvoda u EU-u i uvode pravila za određene vrste proizvoda povezanih s duhanom.

Objašnjenje EU-a, Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Najava rekordnih profita ©iStock

Zimska gospodarska predviđanja Europske komisije

25/02/2014

Danas Komisija objavljuje gospodarske projekcije (Zima 2014.) – redovite analize ekonomskih kretanja i projekcija gospodarstva EU. Izvješće se odnosi na svih 28 država članica EU-a, države kandidatkinje i još neke zemlje izvan EU-a. Tim je povodom potpredsjednik Rehn održao konferenciju za medije u dvorani za medije Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Gospodarstvo, financije i porezi, Objašnjenje EU-a

 
Hrvatska-Zagreb: Pružanje usluga čišćenja prostorija Predstavništva Europske komisije i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Hrvatska-Zagreb: Pružanje usluga čišćenja prostorija Predstavništva Europske komisije i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

18/02/2014

Međuinstitucijski poziv vezan uz poziv na podnošenje ponuda br. PO/2014-02-INF/ZAG, koji se ima dodijeliti otvorenim postupkom, vezano uz usluge čišćenja za Ured za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu, Hrvatska

Glavne usluge na koje se ovaj ugovor odnosi su čišćenje prostora Predstavništva Europske komisije te prostora, Ureda Europskog parlamenta, i zajedničkih prostorija te uklanjanje otpada.

Poziv na nadmetanje 2014/S 034-054573 - 18/02/2014

Rok: 01/04/2014

Poslovne vijesti

 
Natjecatelji zagrebačke XVI. gimnazije

Proglašeni pobjednici natjecanja „Juvenes Translatores“ – prva hrvatska pobjednica zagrebačka gimnazijalka

04/02/2014

Europska komisija objavila je imena pobjednika svog godišnjeg natjecanja u prevođenju za učenike srednjih škola pod nazivom „Juvenes Translatores”. Prva hrvatska pobjednica u povijesti tog natjecanja je Ivana Busch iz zagrebačke XVI. gimnazije.

Susret s pobjednicom za medije organiziran je za sutra, 6. veljače u 11 sati u prostorijama XVI. gimnazije u Križanićevoj 4a.

 
©EU Borba EK protiv korupcije

Prvo EU izvješće o borbi protiv korupcije

03/02/2014

Europska komisija danas je predstavila prvo izvješće EU-a o borbi protiv korupcije. Izvješće obuhvaća svih 28 država članica EU-a, a pokriva opća poglavlja sa sažetkom glavnih rezultata i opisom trendova povezanih s korupcijom u cijelom EU-u, poglavlja o 28 država u kojima je nalazi kratki prikaz općeg stanja u pogledu korupcije i rezultate dvaju istraživanja Eurobarometra o percepciji korupcije među europskim građanima s jedne strane i poduzećima s druge strane.

 
©EU Borba EK protiv korupcije

Prvo EU izvješće o borbi protiv korupcije

03/02/2014

Europska komisija danas je predstavila prvo izvješće EU-a o borbi protiv korupcije. Izvješće pokriva svih 28 država članica EU-a, a pokriva opća poglavlja sa sažetkom glavnih rezultata i opisom trendova povezanih s korupcijom u cijelom EU-u, poglavlja o 28 država u kojima je nalazi kratki prikaz općeg stanja u pogledu korupcije i rezultate dvaju istraživanja Eurobarometra o percepciji korupcije među europskim građanima s jedne strane i poduzećima s druge strane.

 
© EU Audiovisual services - Ruke i karta svijeta

Svjetski gospodarski forum u Davosu 2014. "Razvoj digitalne Europe"

24/01/2014

Europska komisija pokrenula je dvije nove inicijative kojima će se pružiti podrška novim poduzećima i njihovom razvoju u Europi. Partnerstvo za nova poduzeća Europe povezat će nova digitalna poduzeća sa korporacijama i ulagačima te im pomoći da izađu iz nacionalnih okvira i probiju se na međunarodno tržište. Europski digitalni forum omogućit će da se glas poduzetnika čuje na političkim raspravama i koji bi trebao postati vodeći europski trust mozgova te politička mreža za digitalno poduzetništvo.

Poslovne vijesti, Zapošljavanje i socijalna prava

 
© EC Audiovisual services

Predstavljena prezentacija Godišnjeg pregleda nezaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi 2013

21/01/2014

"Potreba za rješavanjem problema siromaštva zaposlenih"

Značajan porast siromaštva u stanovništva radno aktivne dobi jedna je od najvidljivijih društvenih posljedica gospodarske krize.

Zapošljavanje i socijalna prava

 
Otvorene prijave za pripravnička mjesta u Europskoj komisiji

Otvorene prijave za pripravnička mjesta u Europskoj komisiji

08/01/2014

Pripravnički staž u Europskoj komisiji traje pet mjeseci, a do kraja siječnja zaprimaju se prijave za stažiranja koja počinju u listopadu 2014.

Kultura, obrazovanje i mladi, Objašnjenje EU-a, Zapošljavanje i socijalna prava

 
Izvršna agencija za zdravlje i potrošače (EAHC) objavila poziv na podnošenje ponuda za informativnu kampanju o pravima potrošača u Hrvatskoj

Izvršna agencija za zdravlje i potrošače (EAHC) objavila poziv na podnošenje ponuda za informativnu kampanju o pravima potrošača u Hrvatskoj

06/01/2014

Poziv na podnošenje ponuda EAHC/2013/CP/09  za informativnu kampanju o pravima potrošača u Hrvatskoj.

Rok za prijave: 3.veljače 2014.

Okoliš, potrošači i zdravlje

 
Europe Direct

Poziv na podnošenje prijedloga za odabir Informacijskih centara mreže Europe Direct

20/12/2013

Poziv na podnošenje prijedloga COMM/ZAG/ED/2014.-2017. za odabir struktura nadležnih za mrežu Europe Direct za razdoblje 2014.-2017.

Rok za prijave: 14.veljače 2014.

 
Europe Direct

Poziv na podnošenje prijedloga za odabir Informacijskih centara mreže Europe Direct

12/06/2013

Poziv na podnošenje prijedloga COMM/ZAG/ED/2014.-2017. za odabir struktura nadležnih za mrežu Europe Direct za razdoblje 2014.-2017.

U Pozivu na podnošenje prijedloga za odabir informacijskih centara mreže Europe Direct objavljenom 20. 12. 2013. napravljene su promjene i/ili nadopune objavljene 23. siječnja 2014.

Molimo da pri prijavi koristite isključivo dokumente objavljene 23. siječnja 2014. označene kao "NOVO".

Rok za prijave produžen je do 28. veljače 2014.

 
 

Dodatni alati

 • Verzija za ispis
 • Smanji tekst
 • Povećaj tekst

Informacijske točke

Pomognite nam poboljšati

Da Ne