Navigacijski put

Navigacija po stranici

Svjetski humanitarni dan 2014.

Svjetski humanitarni dan 2014.

Potpora Europe humanitarnom djelovanju
Svake godine 19. kolovoza obilježava se Svjetski humanitarni dan u sjećanje na žrtve napada u sjedištu Ujedinjenih naroda u Bagdadu (Irak) 2003. zbog kojega je 22 ljudi, uključujući posebnog predstavnika UN-a u Iraku Sergija Vieiru de Mella, izgubilo živote.

 

Europska unija (Komisija i države članice) najveći je svjetski donator humanitarne pomoći. Rad EU-a u tom području znatno podupiru europski građani. Prema nedavnom istraživanju Eurobarometra devet od deset ispitanika izjasnilo se da humanitarnu pomoć EU-a smatra važnom.
Europska komisija pomogla je 124 milijuna ljudi u više od 90 zemalja 2013. te i dalje pomaže najpotrebitijima, uključujući žrtve sukoba u Siriji, Srednjoafričkoj Republici i Južnom Sudanu, preživjele žrtve prirodnih katastrofa u Aziji, osobe koje se bore s nesigurnošću opskrbe hranom u Sahelu i ranjivo stanovništvo zarobljeno u „zaboravljenoj” krizi poput teškog položaja kolumbijskih izbjeglica ili sukoba u Kachinu u Mjanmaru/Burmi.
Komisija pruža humanitarnu pomoć najpotrebitijima u suradnji s više od 200 humanitarnih organizacija, uključujući nevladine i međunarodne organizacije, Ujedinjene narode i društva Crvenoga križa. Solidarnošću europskih građana tisuće humanitarnih radnika pruža pomoć i nadu žrtvama sukoba te prirodnih katastrofa. Neometan i siguran pristup žrtvama ključan je za spašavanje života potrebitih.

Povećanje broja napada
Napadi na humanitarne radnike češći su nego ikad prije. U 2013. njih 454 napadnuto je u rekordnom broju napada. Više je od trećine (155) žrtava ubijeno (podaci preuzeti s aidworkersecurity.org od 15. srpnja 2014.).

 

Nacionalno je osoblje glavna meta, a jedna od šest žrtava klasificirana je kao međunarodni humanitarni radnik (podaci iz 2013.).
Sve je više radnika u neizvjesnim situacijama i u opasnosti od nasilnih napada. Posao humanitarnih radnika postao je sve opasniji, što dovodi do rizika da potrebiti dobiju manje pomoći ili je uopće ne dobiju. Tisuće ugroženih osoba moglo bi ostati bez životno važne pomoći ako humanitarne organizacije zbog nesigurnosti budu prisiljene obustaviti akcije ili se povući iz opasnih regija.
Afganistan predvodi s 400 incidenata u razdoblju od 1997. do 2013., što je dvostruko više u odnosu na drugu državu na popisu, Sudan (196).

 

 

 

Nedavni primjeri napada na humanitarne radnike


Od sredine 2010. svaki su mjesec, bez iznimke, napadnuti humanitarni radnici u Afganistanu. U lipnju ove godine osam je pirotehničara nevladinih organizacija ubijeno, a tri su ozlijeđena tijekom čišćenja minskog polja.


U Somaliji je u prosincu 2013. naoružani napadač ubio četiri liječnika (tri sirijska i jednoga somalijskog) na njihovu putu prema klinici. Dva su tjelohranitelja ubijena, a sirijski i somalijski liječnik ranjeni su u istom napadu.


U državi Jongleiju u Južnom Sudanu naoružana skupina koja je opljačkala prostorije UN-a i nevladine organizacije ubila je u siječnju tri nacionalna humanitarna radnika.


Iako nije uvrštena u spomenutu tablicu među deset država s najviše napada, Srednjoafrička Republika u posljednje je vrijeme postala jedna od najopasnijih država za rad humanitarnih radnika. Sigurnosna se situacija od sredine 2013. pogoršala. U travnju ove godine tijekom sastanka s vođama zajednice, svrha kojeg je bila rasprava o zdravstvenoj skrbi i pristupu, naoružani članovi skupine ex-Seleka ubili su tri humanitarna radnika. Petnaest drugih ljudi, uključujući sve lokalne čelnike, također je ubijeno.


U Siriji se nastavljaju napadi na humanitarne radnike. Od 2011. ubijeno ih je gotovo 60. Zabrinutost za sigurnost humanitarnog osoblja i operacija veća je nego ikada dosad u svim dijelovima Sirije zbog incidenata poput napada na vozila hitne pomoći i UN-ova vozila te otmica humanitarnih radnika.


Prema izvješćima, jedanaest humanitarnih djelatnika UNRWA-a smrtno je stradalo tijekom jednomjesečnog sukoba u Gazi. U napadima na objekte humanitarnih organizacija poginuli su i brojni civili. Zbog manjka sigurnosti ugrožena je isporuka humanitarne pomoći.


Međunarodno humanitarno pravo  
Humanitarni radnici ne zauzimaju strane, već pomažu potrebitima bez obzira na njihovu nacionalnost, religiju, spol, etničko podrijetlo ili političko opredjeljenje.


Napadima na humanitarno osoblje krši se međunarodno humanitarno pravo kojim se utvrđuju odgovornosti država stranaka i država koje nisu stranke tijekom oružanog sukoba u pogledu temeljnih pitanja koja obuhvaćaju i pravo na humanitarnu pomoć, zaštitu civila, uključujući zdravstvene djelatnike i humanitarne radnike te zaštitu izbjeglica, žena i djece. Međunarodno humanitarno pravo obvezujuće je za sve državne i nedržavne sudionike u sukobu, no sve se više krši.


Europska unija snažno promiče poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava. Europska komisija financira obuku u području tog prava za civile i vojno osoblje uključeno u upravljanjem krizom EU-a, kao što je bila misija EU-a za obuku u Maliju (EUTM) u 2013.

World Humanitarian day 2014 DG ECHO

Povijest humanitarnih aktivnosti Europe
Europa ima dugu tradiciju humanitarne službe kojom se ponosi i kolijevka je mnogih svjetski poznatih humanitarnih organizacija.


Države članice EU-a uvijek su bile aktivne u pružanju velikodušne potpore žrtvama nesreća.


Europska unija osigurava humanitarnu pomoć već više od 40 godina. Uspostavila je Ured Europske zajednice za humanitarnu pomoć (ECHO) 1992. „s ciljem osiguravanja bržih i učinkovitijih intervencija.” U veljači 2010. ECHO je postao Glavna uprava za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu, a Kristalina Georgieva imenovana je prvom povjerenicom za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije.


Tijekom trenutačnog mandata Europska komisija pomogla je svake godine više od 120 milijuna žrtava katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem i prirodnih katastrofa. To je postignuto s manje od 1 % ukupnog godišnjeg proračuna EU-a, što je samo malo više od dva eura po građaninu EU-a.

Dodatne informacije

Solidarnost na djelu:

http://ec.europa.eu/echo/files/core_achievements/solidarity_in_action/index_en.htm?#intro

Informativni članak o Međunarodnom humanitarnom pravu:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/ihl_en.pdfpdf

IZJAVA/14/238: Svjetski humanitarni dan 2014.: izjava povjerenice EU-a Kristaline Georgieve:

Web-mjesto Odjela za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/

Web-mjesto europske povjerenice za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije Kristaline Georgieve:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

 

Poslušajte izjavu povjerenice Kristaline Georgieve 

***

#WHD2014

 

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

Pomognite nam poboljšati

Da Ne