Navigacijski put

Navigacija po stranici

Korisni savjeti za ljeto

Korisni savjeti za ljeto

Vrijeme godišnjih odmora: korisni savjeti za bezbrižno ljeto - Početak je godišnjih odmora i milijuni Europljana planiraju putovanja diljem kontinenta i dalje. Stoga slijedi nekoliko savjeta o tome što učiniti u slučaju problema. Ako želite znati tko pokriva troškove liječenja u slučaju nesreće ili koje je dokumente potrebno imati ako u inozemstvo sa sobom želite povesti psa, ovdje ćete pronaći informacije o tome što sve Europska unija čini kako bi vam pomogla tijekom putovanja.

 
 • Putujem u državu izvan Europe u kojoj moja država nema veleposlanstvo ili konzulat. Kome da se obratim zatrebam li pomoć?

Kao državljanin države članice vi ste i građanin EU-a te imate pravo na konzularnu pomoć izvan EU-a (iako vaša zemlja ondje nema svoje predstavništvo). Primjerice u slučaju uhićenja, teške nesreće ili gubitka važnih dokumenata za pomoć se možete obratiti konzulatu ili veleposlanstvu bilo koje druge države članice.

Imate pravo i na pomoć u kriznim situacijama. U slučaju potrebe države članice moraju pomoći građanima EU-a pri evakuaciji kao da je riječ o vlastitim državljanima.

Na web-mjestu Europske komisije o konzularnoj zaštitiLanguage icon EN možete provjeriti ima li vaša zemlja diplomatsko ili konzularno predstavništvo u državi u koju putujete.

 • Kome da se obratim u slučaju nestanka djeteta?

U Europskoj uniji postoji jedinstveni telefonski broj službe za pomoć (116 000) Language icon EN za prijavu nestanka djeteta u bilo kojoj državi članici. Možete ga nazvati bez obzira na to jeste li roditelj čije je dijete nestalo, dijete koje se izgubilo ili pobjeglo ili osoba koja posjeduje informacije o nestalom djetetu. Tako ćete stupiti u kontakt s iskusnom organizacijom koja vam može pružiti potporu i praktične informacije psihološke, pravne ili administrativne prirode.

 • Kome se mogu obratiti za pomoć u slučaju problema sa zračnim prijevoznikom, poduzećem za najam vozila ili organizatorom putovanja tijekom godišnjeg odmora?

U slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta, vlaka, autobusa i broda...

Ako putovanje kasni više sati, prijevoznik s kojim putujete mora vam, zahvaljujući pravilima EU-a o pravima putnika Language icon EN, pravedno nadoknaditi troškove. U slučaju da je putovanje otkazano te morate prenoćiti u hotelu koji je udaljen od vašeg krajnjeg odredišta, smještaj mora platiti dotični zračni ili željeznički prijevoznik. Prije putovanja provjeriteLanguage icon EN kako ostvariti svoja prava u zračnim i morskim lukama te na autobusnim i željezničkim postajama diljem Europe ili preuzmite aplikaciju za pametne telefone Language icon EN.

 • Kojim posebnim pravima raspolažem na putovanju kao osoba s invaliditetom?

Pravilima EU-a o pravima putnika osobe s invaliditetomLanguage icon EN i osobe smanjene pokretljivosti zaštićene su od diskriminacije tijekom putovanja avionom ili vlakom te im se omogućuje jednak pristup prijevoznim uslugama kao ostalim građanima.

Ako imate pravo na parkirna mjesta za osobe s invaliditetom u svojoj zemlji, na takva mjesta imate pravo i diljem Europe. U tu vam je svrhu potrebna samo standardna parkirna kartaLanguage icon EN za osobe s invaliditetom.

 • Rezervirao sam putovanje u paket-aranžmanu, ali organizator putovanja otišao je u stečaj. Mogu li dobiti povrat novca?

Direktivom o putovanjima u paket-aranžmanima štite se europski potrošači na godišnjem odmoru te su njome obuhvaćeni unaprijed dogovoreni odmori u paket-aranžmanima pri kojima se kombiniraju najmanje dvije od sljedećih usluga: 1) prijevoz, 2) smještaj i 3) ostale turističke usluge, primjerice turističko razgledavanje (uključeno u cijenu).

Direktivom se pruža zaštita koja se odnosi na informacije u brošurama, pravo na otkazivanje bez financijskih posljedica, odgovornost za usluge (primjerice nezadovoljavajuća kvaliteta hotela) i zaštitu u slučaju stečaja organizatora putovanja ili zračnog prijevoznika.

U okviru novih prijedloga Europske komisije koje je podržao Europski parlament (MEMO/14/184 Language icon EN) u budućnosti će tom zaštitom biti obuhvaćeni i putnici koji internetom rezerviraju prilagođene pakete (od jednog trgovca ili više poslovno povezanih trgovaca). Time će približno 120 milijuna ljudi dobiti dodatnu zaštitu.

 • Toliko sam uživao na godišnjem odmoru da razmišljam o kupnji nekretnine uz vremenski ograničenu uporabu u istom odmaralištu. O čemu moram voditi računa?

Zahvaljujući pravilima EU-aLanguage icon EN prodavači nekretnina uz vremenski ograničenu uporabu moraju kupcu pravodobno i prije potpisivanja ugovora pružiti detaljne informacije, uključujući cijenu, opis proizvoda te točno razdoblje i dužinu boravka na koje kupac na temelju ugovora ima pravo. Smatra li kupac to potrebnim, te bi mu informacije trebale biti dostupne na vlastitom jeziku.

Pravilima se potrošačima jamči i pravo na odustajanje od ugovora u razdoblju razmišljanja koje traje 14 kalendarskih dana i u kojem trgovci od kupaca ne smiju tražiti nikakav predujam ni polog. Prije sklapanja ugovora trgovac mora kupca izričito upozoriti na postojanje prava na odustajanje, trajanje roka u kojem to pravo može iskoristiti i zabranu plaćanja predujma u tom razdoblju.

 • Pretjerani telefonski računi izjedaju moj proračun za godišnji odmor. Kako te troškove tijekom putovanja mogu smanjiti?

EU pridonosi vašoj štednji na putovanju dodatnim smanjenjem cijena ovog ljeta – najveće se smanjenje odnosi na podatkovne usluge u roamingu: s 45 centa/MB na 20 centa/MB (računaju se potrošeni kilobajti). Vidi za sve nove gornje granice tablicu u nastavku. Osim toga, od 1. srpnja 2014. neki pružatelji mobilnih usluga u Europi omogućit će vam da prije putovanja odaberete zasebni ugovor o roamingu i, ako je moguće, lokalnog pružatelja mobilnih podatkovnih usluga u roamingu u zemlji u koju putujete. Na taj način možete usporediti ponude za roaming te za vrijeme godišnjeg odmora iskoristiti privlačnije ponude i cijene. To je dobra vijest jer se možete opustiti i uživati u ljetu, a istodobno ostati u kontaktu s obitelji i prijateljima kod kuće. Još je bolja vijest da EU trenutačno radi na novim pravilima za potpuno ukidanje naknada za roaming! Očekujemo da će do sljedećeg Božića naknade za roaming biti stvar prošlosti i da ćete se bilo gdje u Europi moći koristiti internetom za razgovore, slanje tekstovnih poruka, preuzimanje sadržaja i surfanje kao da ste kod kuće!

Vrsta mobilnih usluga u EU-u

Gornje granice cijena u 2013.

Gornje granice cijena u 2014.

Odlazni poziv

24 centa/min

19 centa/min

Dolazni poziv

7 centa/min

5 centa/min

Slanje tekstovne poruke

najviše 8 centa

najviše 6 centa

Preuzimanje podataka / pregledavanje interneta

45 centa/MB

20 centa/MB

 • Što trebam znati ako na godišnji odmor u EU-u želim povesti kućnog ljubimca (mačku, psa ili pitomu vreticu)?

Na putovanju unutar EU-a možete slobodno povesti kućnog ljubimca (mačku, psa ili pitomu vreticu) ako poštujete sljedeća pravila:

psi, mačke i pitome vretice moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i taj podatak mora biti naveden u njihovoj putovnici

za putovanje u Irsku, Finsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu vašem će ljubimcu biti potreban i tretman protiv parazita

u slučaju pasa i mačaka mlađih od 3 mjeseca i kućnih ljubimaca koji nisu psi, mačke ili pitome vretice mogu se primjenjivati pravila pojedine zemlje.

Više informacija o toj temi možete pronaći na našem web-mjestuLanguage icon EN.

Isto tako, ako ste građanin EU-a i vraćate se sa svojim ljubimcem s putovanja izvan granica EU-a, potrebna vam je njegova putovnica. Ovisno o odredištu putovanja za vašeg će kućnog ljubimca, osim cijepljenja protiv bjesnoće, možda biti potrebna dodatna testiranja prije odlaska na godišnji odmor.

Ako imate boravište u Andori, Lihtenštajnu, Monaku, Norveškoj, San Marinu, Švicarskoj, Državi Vatikanskoga Grada ili na Islandu i posjedujete putovnicu za svojeg kućnog ljubimca, imate ista prava kao građani EU-a.

Prije polaska provjeriteLanguage icon EN zahtjeve zemlje u koju putujete.

 • Mogu li s godišnjeg odmora u inozemstvu donijeti meso ili sir?

Pri povratku iz većine zemalja izvan EU-a nezakonito je sa sobom nositi meso ili mliječne proizvode, bez obzira na to jesu li za osobnu upotrebu ili je riječ o daru.

Ako se vraćate s Farskih otoka, Grenlanda ili Islanda, možete ponijeti najviše 10 kilograma određenih proizvoda životinjskog podrijetla, dječjeg mlijeka u prahu, dječje hrane, posebne hrane ili posebne hrane za kućne ljubimce potrebne iz zdravstvenih razloga. Uvjet je da ti proizvodi budu u zatvorenom pakiranju, da ne teže više od dva kilograma i da ih prije otvaranja nije potrebno čuvati u hladnjaku.

Sa sobom možete donijeti i ribu i određene školjke s Grenlanda ako ne teže više od 20 kilograma. Za Farske otoke i Island ne postoji ograničenje težine.

Za ostale proizvode životinjskog podrijetla, primjerice med, također postoji ograničenje težine od 2 kilograma.

Ta se pravila ne primjenjuju na prijevoz proizvoda životinjskog podrijetla među državama članicama niti ako dolazite iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ili Švicarske.

U slučaju zaraznih bolesti životinja u trećim zemljama EU može uvesti dodatna ograničenja.

U slučaju sumnje obratite se veterinarskoj službi na mjestu ulaska u EU (zračna ili morska luka, cesta itd.).

Važno je zapamtiti da su ta pravila namijenjena zaštiti vašeg zdravlja i zdravlja stoke u EU-u od ozbiljnih bolesti.

Više informacija možete pronaći na web-mjestu Vaša Europa.

Odgovori na najčešća pitanja nalaze se ovdje.

Želite li postaviti pitanje, to možete učiniti na ovoj adresi.

 • O čemu moram voditi računa ako putovanje u paket-aranžmanu kupim na kredit?

Na temelju Direktive EU-a o potrošačkim kreditima pri kupnji na kredit imate određena prava Language icon EN. Pet najvažnijih su sljedeća:

- oglasi za potrošačke kredite moraju biti transparentni i lako razumljivi

- prije potpisivanja ugovora morate dobiti dovoljno informacija kako biste mogli usporediti različite ponude na tržištu

- nakon potpisivanja ugovora morate dobiti njegovu presliku

- ako se predomislite, u roku od 14 dana možete odustati od ugovora

- uz pravičnu naknadu kredit možete otplatiti prije predviđenog roka otplate.

 • U slučaju problema pri kupnji tijekom godišnjeg odmora u inozemstvu kome se mogu obratiti za nadoknadu?

Ako živite u EU-u, Norveškoj ili na Islandu, nakon povratka kući možete dobiti besplatnu pomoć! Obratite se europskom centru za zaštitu potrošača u svojoj zemlji ako ste na putovanju u EU-u, Norveškoj i na Islandu imali probleme pri najmu automobila, rezervaciji putovanja u paket-aranžmanu ili avionske karte. U centru vam mogu pomoći i pri rješavanju problema na koje ste naišli pri internetskom naručivanju proizvoda za godišnji odmor iz druge europske zemlje. Znanje stručnjaka u europskom centru za zaštitu potrošača može vam pomoći i ako putujete u Brazil na Svjetsko prvenstvo. Ovdje možete preuzeti poseban vodičLanguage icon EN za prava potrošača tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

 • Na godišnjem odmoru kupio sam nove cipele koje su se nakon jednog tjedna raspale. Kako mogu dobiti povrat novca? Koja su pravila?

Bez obzira na to gdje kupujete unutar EU-a, uvijek imate osnovna potrošačka prava Language icon EN. Imate pravo na dvogodišnje jamstvo tijekom kojeg prodavač mora besplatno popraviti ili zamijeniti neispravan proizvod. Ako to nije moguće učiniti u razumnom roku ili bez poteškoća, možete zatražiti povrat novca ili smanjenje cijene. Komercijalna jamstva nisu zamjena za minimalno dvogodišnje jamstvo, ali ga mogu dopuniti.

Bez obzira na vaše državljanstvo propisi EU-a o zaštiti potrošača primjenjuju se na nabavu roba ili usluga na svim prodajnim mjestima na području EU-a. Jamstva su uređena propisima kojima je obuhvaćeno cijelo područje EU-a. Direktivom EU-aLanguage icon EN određuje se najmanji stupanj zaštite potrošača. Države članice obvezne su prenijeti zahtjeve EU-a u nacionalno zakonodavstvo što također može pridonijeti većem stupnju zaštite.

Ako ste u inozemstvu kupili neispravan proizvod, zahvaljujući europskom postupku za sporove male vrijednostiLanguage icon EN povrat novca možete zatražiti u tri jednostavna koraka Language icon EN. U mnogim slučajevima i u svim državama EU-a (osim u Danskoj) na raspolaganju vam je ovaj postupak Language icon EN. Riječ je o brzoj i ekonomičnoj alternativi tradicionalnim sudskim postupcima kojoj se trenutačno može pribjeći za komercijalne, uključujući potrošačke transakcije, u iznosu do 2 000 EUR. Samo je potrebno nadležnom sudu podnijeti standardan obrazac.

Još jedna dobra vijest za potrošače jest da će se novim pravilima EU-a o zaštiti potrošača, koja će stupiti na snagu 13. lipnja 2014., svim građanima EU-a osigurati razdoblje od 14 dana u kojem mogu vratiti robu kupljenu internetom, poštom ili telefonom (MEMO/14/1144).

 • Što ako mi zatreba liječnik tijekom boravka u inozemstvu?

Ako se tijekom putovanja u zemlji EU-a, Lihtehštajnu, Norveškoj, Švicarskoj ili na Islandu razbolite ili ozlijedite, imate pravo na uslugu hitne pomoći. U tu će vam svrhu biti potrebna europska kartica zdravstvenog osiguranja. Zahvaljujući njoj moći ćete se liječiti pod istim uvjetima i uz iste troškove kao i osobe osigurane u zemlji koju posjećujete. Stoga ne zaboravite od svojeg nacionalnog pružatelja usluga zdravstvenog osiguranja zatražiti da vam je besplatno izda.

Za brojeve telefona hitnih službi i više informacija o pokrivenim oblicima liječenja i povezanim troškovima te upute za traženje naknade i kome se obratiti u slučaju gubitka kartice preuzmite posebnu aplikaciju za pametne telefone.

Aplikacija je dostupna na 24 jezika. Aplikacija nije zamjena za europsku karticu zdravstvenog osiguranja.
 
 
 


 

Ako patite od kronične bolesti te su vam tijekom putovanja u inozemstvu potrebni lijekovi, prije odlaska od svojeg liječnika zatražite prekogranični recept.

Dodatne informacije:

Savjeti za sigurno i ugodno putovanje u EU-u

 

Dodatni alati

 • Verzija za ispis
 • Smanji tekst
 • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

 

Pomognite nam poboljšati

Da Ne