Navigacijski put

Navigacija po stranici

Rezultati 80. istraživanja Standardnog Eurobarometra

Rezultati 80.  istraživanja Standardnog Eurobarometra

Standardni Eurobarometar 80

Javno mnijenje u EU, Jesen 2013.

Nacionalni izvještaj Hrvatska

 

Prema posljednjem, 80.  istraživanju Standardnog Eurobarometra, koje dvaput godišnje analizira javno mnijenje građana EU, zadovoljstvo Hrvata osobnim životom lagano raste, a nezadovoljstvo čak i nešto brže opada. To, unatoč činjenici da su sve veći pesimisti, kad je riječ o kratkoročnim očekivanjima, kako osobnim, tako i u pogledu domaćeg i europskog gospodarstva.


Prevladavajuće golemo nepovjerenju u domaće političke ustanove ipak je znatno manje od nepovjerenja u one europske. Istodobno, premda je u blagom opadanju broj Hrvata sa pozitivnom percepcijom EU, isti je i dalje važniji nad još brže opadajućim negativnim percepcijama, dok ih je za sve veću većinu lik EU-a neutralan.


U prosjeku, velika većina Hrvata se ipak zalaže za zajedničke europske politike, poput gospodarske i monetarne unije, proširenja, te vanjske, obrambene i sigurnosne, a sljedećeg predsjednika Europske komisije željeli bi birati među stranačkim kandidatima na izborima za Europski parlament.


Iako samo osam posto Hrvata ne traži vijesti o Europskoj uniji, u velikoj se većini smatraju loše obaviještenima o europskim pitanjima, dok medijima od kojih traže obavijesti o europskim politikama uglavnom ne vjeruju.
Ovo Istraživanje Standardnog Eurobarometra 80. je po redu i devetnaesto koje je obuhvatilo  Hrvatsku. U ime naručitelja istraživanja, Opće uprava za komunikacije Europske komisije, proveo ga je konzorcij TNS Opinion&Social, u suradnji sa agencijom HENDAL, u razdoblju od 2. do 16. studenoga 2013.

Nacionalno izvješćepdf

Stavovi o buducnosti
Stavovi prema budućnosti EU
 

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

 

Pomognite nam poboljšati

Da Ne