Navigacijski put

Navigacija po stranici

Što je europski semestar?

Što je europski semestar?

26/01/2016


Europski semestar ciklus je usklađivanja gospodarskih i poreznih politika u Europskoj uniji. Odvija se u prvih šest mjeseci u godini, zbog čega je i dobio naziv „semestar“. Europski semestar dio je šire reforme gospodarskog upravljanja Europskom unijom.

 
Europska migracijska politika  20151130 european_migration_programme

Izbjeglička kriza: što čini Europska unija?

07/12/2015

U Europskom migracijskom programu koji je Komisija donijela u svibnju 2015. utvrđena je potreba za sveobuhvatnim pristupom upravljanju migracijama. Od tada je uveden niz mjera, uključujući donošenje dvaju kriznih programa za premještanje 160 000 osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita iz država članica s najvećim brojem izbjeglica u druge države članice EU-a te odobrenje Akcijskog plana Komisije o vraćanju.

 
EU have your say - transparency consultation

Vaše mišljenje o obveznom registru transparentnosti - #EUHaveYourSay

02/03/2016

Europska komisija traži mišljenje svih zainteresiranih strana o učinkovitosti postojećeg registra transparentnosti za organizacije i samozaposlene osobekoje sudjeluju u oblikovanju i provedbi politika EU-ate o njegovu daljnjem razvoju u smjeru obveznog programa kojim bi se obuhvatile aktivnosti lobiranja u Europskom parlamentu, Vijeću Europske unije i Europske komisije. Savjetovanje je počelo 1. ožujka i trajat će do 1. lipnja 2016.

 
 

Naslovi

Sudski čekić i zastava europske unije ©shutterstock

Paket Europske komisije o povredama propisa

28/04/2016

Europska komisija u svojem mjesečnom paketu odluka o povredama propisa provodi pravne postupke protiv država članica zbog nepoštovanja obveza koje imaju u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a nastoji osigurati ispravna primjena prava EU-a na korist građana i poslovnih subjekata. Ključne odluke koje je donijela Komisija (uključujući 2 službene opomene, 35 obrazložena mišljenja i 6 upućivanja Sudu Europske unije) prikazane su u nastavku i razvrstane prema području politike. Komisija je zaključila i 113 predmeta u kojima su problemi s dotičnim državama članicama riješeni bez potrebe za dodatnim postupanjem Komisije.

 
Unija tržišta kapitala

Kako napreduje Akcijski plan o uniji tržišta kapitala?

25/04/2016

Unija tržišta kapitala: pregled dosadašnjih postignuća

 
Europljani u 2015. na vrh popisa opsanih proizvoda stavili igračke i odjeću

EU za građane

25/04/2016

Zaštita europskih potrošača: igračke i odjeća na vrhu popisa opasnih proizvoda 2015.

 
 

Više vijesti

Događanja

Europski tjedan 2016. u Zagrebu

Dan Europe u znaku kretanja i očuvanja okoliša

27/04/2016

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna i središnje proslave Dana Europe 7. svibnja 2016. su kretanje i očuvanje okoliša. Tradicionalni organizatori, Ured za informiranje Europskog parlamenta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te naš Ured ove su godine pojačani i Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.       

 
 

Ostala događanja

Publikacije

Zdrava mjesta rada za sve uzraste

Zdrava mjesta rada za sve uzraste

Ova je brošura glavni vodič za Kampanju za zdrava mjesta rada 2016.–2017. pod nazivom „Zdrava mjesta rada za sve uzraste” koju organizira Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Njezin je glavni cilj pomoći radnicima, upraviteljima i poslodavcima prepoznati izazove koje donosi starenje radne snage i upravljati njima, pri čemu se ne usredotočuju na jednu dobnu skupinu, već na radnike svih životnih dobi. Također naglašava važnost primjene pristupa u skladu s teorijom životnog tijeka. Promicanjem zdravih radnih navika mladih radnika i razvijanjem dobrih radnih uvjeta promiče se održivost rada tijekom cijeloga radnog vijeka i osigurava zdravo starenje.

 
Dovršetak europske ekonomske i monetarne unije

Dovršetak europske ekonomske i monetarne unijepdf

Dovršena ekonomska i monetarna unija nije cilj sama po sebi. Ona je sredstvo za osiguravanje boljeg života i pravičnijih životnih uvjeta za sve građane, za pripremu Unije za buduće globalne izazove te za ostvarenje
blagostanja u svim njezinim državama članicama. U ovom izvješću odražavaju se osobna razmatranja i rasprave petorice predsjednika, Jean-Claude Junckera (EK), Donalda Tuska (), Jeroena Dijsselbloema (Euroskupina), Maria Draghija (ECB) i Martina Schulza (EP).

 
Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP)

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP)

TTIP‑om želimo pomoći ljudima te velikim i malim poduzećima na sljedeće načine: otvaranjem SAD‑a poduzećima iz EU‑a; smanjivanjem birokracije s kojom se poduzeća suočavaju kada izvoze; utvrđivanjem pravila za jednostavniji i pravedniji izvor, uvoz i ulaganja. U ovom je vodiču detaljno objašnjen sadržaj TTIP‑a.

 
 

Više publikacije

Videozapisi

Više videozapisa

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Informacijske točke

Pomognite nam poboljšati

Da Ne