Navigacijski put

Navigacija po stranici

Politički dijalog s građanima

Politički dijalog as građanima o antikurupciji

Danas je u Kući Europe održan politički dijalog s građanima na temu pravosuđe i borba protiv korupcije: kako vratiti povjerenje građana u institucije?

 

Prihvaćanjem paketa mjera o borbi protiv korupcije u lipnju 2011. Europska komisija obvezala se objaviti analize napora u državama članicama usmjerenih na suzbijanje korupcije, stimuliranje političke volje za borbu protiv korupcije te poboljšanje razine i koherentnosti politika i mjera svih država članica. Objavom prvog takvog izvješća, koja će izlaziti svake dvije godine, pokazalo se kako je korupcija je i dalje jedan od izazova za Europu. Korupcija pogađa sve države članice EU-a. Države članice prethodnih godina poduzele su mnoge inicijative, ali rezultati su nejednaki i potrebno je učiniti više kako bi se korupcija spriječila i sankcionirala. Izvješće pokazuje da razina korupcije varira od jedne do druge države članice, no istodobno utječe na sve države članice EU-a. Proteklih je godina Hrvatska uložila znatne napore u jačanje borbe protiv korupcije, no čini se da je naglasak stavljen na suzbijanje, a ne na sprečavanje korupcije.

Cilj današnje rasprave bio je približavanje složene teme borbe protiv korupcije u Hrvatskoj široj zainteresiranoj javnosti. Okupljenima se obratio pomoćnik ministra pravosuđa g. Crnčec, g. Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, te čelnici nevladinih organizacija – gđa. Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala, i g. Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a. Moderator rasprave bio je prof. Josip Kregar, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Sudionici rasprave složili su se da borba protiv korupcije, uz represivni sustav, mora djelovati unutar sustava prevencije. Drugim riječima, uz načine kažnjavanja, ključan element cjelokupnog pristupa borbi protiv korupcije mora biti i osvještavanje svih dijelova društva o štetnosti i troškovima korupcije, ali i smanjivanje prostora za pojavu korupcijskih aktivnosti.

Današnja rasprava otvorila je nekoliko različitih tema iz područja borbe protiv korupcije. Ravnatelj USKOK-a g. Cvitan istaknuo složenost cjelokupnog procesa represivnog djelovanja protiv korupcije, uz posebnu napomenu kako je cilj svih institucija unaprijediti javnu prepoznatljivost, ali i povećati svijest građana o složenosti borbe protiv korupcije, uz napomenu kako su postignuti bitni iskoraci, ali se posao nastavlja. Složenu problematiku te prijedloge rješenja za poboljšanje sustava borbe protiv korupcije, uz poseban osvrt na prevenciju, iznio je g. Crnčec, predstavivši neka postojeća zakonska rješenja, ali i neke od planova za poboljšanje sustava u budućnosti. Predstavnici civilnog društva, gđa Budimir (Transparency International) i g. Zelić (GONG), istaknuli su ulogu javnosti, medija i nevladinih organizacija u borbi i razotkrivanju korupcije. Iz publike je spomenuto nekoliko konkretnih slučajeva u Hrvatskoj te posljedice s kojima se godinama nakon prijave nose osobe koje korupciju prijavljuju nadležnim tijelima (tzv. zviždači). Zaključeno je kako je za urušavanje korupcijskih piramida nužno krenuti od njihova dna, u čemu je uloga svih građana, nevladinih organizacija i civilnog društva iznimno bitna.

Priopćenje za tisak – Komisija predstavlja prvo izvješće EU-a o borbi protiv korupcije

Više o izvješću EU-a o borbi protiv korupcije http://europa.eu/!kp88Hj

 

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja između EU-a i SAD-a

#TTIP

 
 

Pomognite nam poboljšati

Da Ne