Navigacijski put

Navigacija po stranici

Hrvatski građani sudjeluju u "Dijalogu građana" s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding, 16. rujna 2013. u Trstu

Vice-President Reding

Predstavništvo Europske komisije u Rimu organizirala je "Dijalog građana" s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding", 16. rujna 2013. u Trstu. To je bio jedan od događaja koji se odvijaju u okviru "Europske godine građana 2013". Oko 600 sudionika je imalo priliku raspraviti s potpredsjednicom Europske komisije Reding i s talijanskim ministrom za europske poslove Moavero Milanesi o tome kakvu vrstu Europe žele sljedećih godina i što konkretno očekuju od Europske unije. U dijalogu s građanima u Trstu su sudjelovali građani iz Slovenije, Austrije i Hrvatske.

 

"Europska godina građana 2013." posvećena je pravima koja se ostvaruju građanstvom EU-a. Tijekom te godine Europska komisija potiče dijalog svih razina vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora kroz događaje i konferencije diljem Europe s ciljem rasprave o pravima u EU-u i stvaranja vizije EU-a u 2020. godini.
Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu osiguralo je besplatni prijevoz za stotinjak sudionika iz Hrvatske: uglavnom mladi ljudi (učenici i učenika srednjih škola, članovi Europskog parlamenta mladih), predstavnici nevladinih organizacija, kao i jedan hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Oni su aktivno sudjelovali u raspravi o tri važne teme vezane uz Europsku uniju, t.j. gospodarska kriza, prava građana i budućnost Europe.

U raspravi se pokazalo da 57% sudionika misli da građani Europske unije mogu premalo utjecati na odluke u Europskim institucijama. Usprkos toga, većina njih imaju poprilično pozitivno mišljenje o Europskoj uniji. Na primjer, 62% smatra da je Europska unija znači solidarnost između država članica Unije uoči ekonomske krize. 71% misli da Europske unije može staviti svoje građane u stanju da se bolje snose s izazovima koje globalizacija donosi sa sobom. A čak 83% bi poželilo da Europska unija bude još jača politička zajednica.

U nastavku tih "Dijaloga građana" Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu planira organizirati jedan takav dijalog u Hrvatskoj početkom slijedeće godine (u veljači ili ožujku).

video: Hrvatski građani sudjeluju u "Dijalogu građana" s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding, 16. rujna 2013. u Trstu

 

 

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

Pomognite nam poboljšati

Da Ne