Navigacijski put

Navigacija po stranici

O Europskoj uniji

Politike

Europska unija predstavlja jedinstvenu gospodarsku i političku uniju u kojoj sudjeluje 28 europskih država. Njezini počeci sežu u 1958. godinu, kada je šest država (Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Nizozemska) osnovalo Europsku ekonomsku zajednicu (EEZ). Naziv Europska ekonomska zajednica zamijenjen je 1993. nazivom Europska unija (EU), čime se željelo ukazati na postignuti razvoj i njezinu novu ulogu. Europska unija zasniva se na vladavini prava: njezino djelovanje propisano je ugovorima te je rezultat dobrovoljnog i demokratskog dogovora između svih država članica.

Uloga Europske unije u raznim područjima

Institucije

Europska unija ima jedinstveno institucionalno ustrojstvo u kojem o prioritetima odlučuje Europsko vijeće, a odluke donose Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija te niz drugih institucija. Europska služba vanjskih poslova (EEAS), na čelu s visokim predstavnikom, predstavlja diplomatski odsjek EU-a.
Putem svojih izaslanstava i ureda EU je prisutan u cijelom svijetu. Više od 50 godina izaslanstva i uredi djeluju kao oči, uši i usta Europske komisije prema državnim tijelima i stanovnicima u matičnim državama.

Pročitajte više o institucijama, agencijama i decentraliziranim tijelima EU-a

Države

Pristupanjem Hrvatske 1. srpnja 2013. Unija je dosegla trenutačni broj od 28 država članica. Prije Hrvatske, Uniji su 2007. godine pristupile Bugarska i Rumunjska. Najveće proširenje Europske unije dogodilo se 2004. godine, kada joj je pristupilo deset država: Cipar, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Pročitajte više o državama članicama Europske unije i njihovom putu prema pristupanju Uniji

Činjenice i brojke

Saznajte osnovne činjenice i brojke o veličini Europske unije i njezinom broju stanovnika, gospodarstvu, stupnju zaposlenosti i kvaliteti života, kao i neke osnovne informacije o administraciji u EU-u, osoblju, jezicima i mjestima gdje se nalaze institucije:

Pregled činjenica i brojki o EU-u

 

Dodatni alati

  • Verzija za ispis
  • Smanji tekst
  • Povećaj tekst

Budite u tijeku

Informacijske točke

Pomognite nam poboljšati

Da Ne