Navigációs útvonal

Európai strukturális és beruházási alapok

Az uniós jogszabályok alapján ugyanaz a szabályrendszer vonatkozik az Európai Unió mind az öt strukturális és beruházási alapjára, melyek a következők:

Az egységes szabályok célja, hogy

 • egyértelmű összefüggést teremtsenek az alapok és az Európa 2020 stratégia céljai között,
 • elősegítsék a koordinációt,
 • biztosítsák a következetes végrehajtást, és
 • a lehető legegyszerűbbé tegyék az alapok forrásaihoz való hozzáférést a potenciális kedvezményezettek számára.

A források kezelését decentralizált módon, megosztott irányítás révén az EU tagállamai végzik. Az egyes alapok weboldalain további információk találhatók a rendelkezésre álló forrásokról és a jelentkezési eljárásról.

 

Az európai strukturális és beruházási alapokra vonatkozó jogszabályok

A mind az öt strukturális és beruházási alapra vonatkozó szabályokat a közös rendelkezésekről szóló rendelet határozza meg. Az egyedi szabályokat valamennyi alap esetében külön rendeletben fektették le.

 

Partnerségi megállapodások

Az Európai Bizottság és az egyes uniós tagállamok közötti partnerségi megállapodások rögzítik a nemzeti hatóságok terveit arra vonatkozóan, hogy miként fogják felhasználni a strukturális és beruházási alapokból származó forrásokat 2014 és 2020 között. Ezek a tervek tartalmazzák az országok stratégiai céljait és beruházási prioritásait, melyeknek kapcsolódniuk kell az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiához.

 

Nemzeti programok

A partnerségi megállapodás elfogadása után a Bizottság és a nemzeti hatóságok megállapodnak a programokról, és meghatározzák az egyes országokra, régiókra vagy szakpolitikai területekre vonatkozó prioritásokat.

 • Az európai strukturális és beruházási alapok programjai és költségvetései pdf - 618 KB [618 KB] English (en)

További információk az egyes programokról

Európai partnerségi magatartási kódex

Ahhoz, hogy az alapokból származó források a lehető legnagyobb hatást fejthessék ki, az uniós tagállamok nemzeti, regionális és helyi hatóságainak szorosan együtt kell működniük

 • a szakszervezetekkel,
 • a munkáltatókkal,
 • a nem kormányzati szervezetekkel és
 • más, például a társadalmi befogadás, a nemek közötti egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség előmozdításával foglalkozó szervezetekkel.

Az uniós finanszírozású projektek során a tervezési, végrehajtási, ellenőrzési és értékelési szakaszban is fontos a partnerek bevonása, mivel így biztosítható, hogy a források oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, valamint ezáltal növelhető a forrásfelhasználás hatékonysága is.

A fenti szabályokat valamennyi uniós tagállamnak be kell tartania a 2014–2020-as időszakra vonatkozó programok előkészítése és végrehajtása során. A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy minden releváns vélemény helyet kapjon a leghatékonyabb beruházási stratégiák finanszírozási, tervezési és végrehajtási prioritásainak meghatározása során.

 

Útmutatók

A programok kidolgozásához és a finanszírozás kivitelezéséhez útmutató dokumentumok DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski állnak a tagállamok rendelkezésére.

Tájékoztató az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a kapcsolódó uniós eszközök lehetséges kedvezményezettjei számára pdf - 968 KB [968 KB] English (en)

A tájékoztató a következő témákról szolgál útmutatással:

 • az európai strukturális és beruházási alapokhoz való hozzáférés és az alapok felhasználása;
 • az alapokat kiegészítő uniós szakpolitikai eszközök alkalmazása.

A tájékoztató tartalmazza a témával kapcsolatos hasznos weboldalak és dokumentumok linkjét is. A legmegfelelőbb finanszírozási forrás kiválasztását emellett egy ellenőrzőlista English is segíti.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?