Navigációs útvonal

Európai strukturális és beruházási alapok

Az uniós jogszabályok alapján ugyanaz a szabályrendszer vonatkozik az Európai Unió mind az öt strukturális és beruházási alapjára, melyek a következők:

Az egységes szabályok célja, hogy

  • egyértelmű összefüggést teremtsenek az alapok és az Európa 2020 stratégia céljai között,
  • elősegítsék a koordinációt,
  • biztosítsák a következetes végrehajtást, és
  • a lehető legegyszerűbbé tegyék az alapok forrásaihoz való hozzáférést a potenciális kedvezményezettek számára.

A források kezelését decentralizált módon, megosztott irányítás révén az EU tagállamai végzik. Az egyes alapok weboldalain további információk találhatók a rendelkezésre álló forrásokról és a jelentkezési eljárásról.

 

Az európai strukturális és beruházási alapokra vonatkozó jogszabályok

A mind az öt strukturális és beruházási alapra vonatkozó szabályokat a közös rendelkezésekről szóló rendelet határozza meg. Az egyedi szabályokat valamennyi alap esetében külön rendeletben fektették le.

 

Partnerségi megállapodások

Az Európai Bizottság és az egyes uniós tagállamok közötti partnerségi megállapodások rögzítik a nemzeti hatóságok terveit arra vonatkozóan, hogy miként fogják felhasználni a strukturális és beruházási alapokból származó forrásokat 2014 és 2020 között. Ezek a tervek tartalmazzák az országok stratégiai céljait és beruházási prioritásait, melyeknek kapcsolódniuk kell az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiához.

 

Európai partnerségi magatartási kódex

Ahhoz, hogy az alapokból származó források a lehető legnagyobb hatást fejthessék ki, az uniós tagállamok nemzeti, regionális és helyi hatóságainak szorosan együtt kell működniük

  • a szakszervezetekkel,
  • a munkáltatókkal,
  • a nem kormányzati szervezetekkel és
  • más, például a társadalmi befogadás, a nemek közötti egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség előmozdításával foglalkozó szervezetekkel.

Az uniós finanszírozású projektek során a tervezési, végrehajtási, ellenőrzési és értékelési szakaszban is fontos a partnerek bevonása, mivel így biztosítható, hogy a források oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, valamint ezáltal növelhető a forrásfelhasználás hatékonysága is.

A fenti szabályokat valamennyi uniós tagállamnak be kell tartania a 2014–2020-as időszakra vonatkozó programok előkészítése és végrehajtása során. A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy minden releváns vélemény helyet kapjon a leghatékonyabb beruházási stratégiák finanszírozási, tervezési és végrehajtási prioritásainak meghatározása során.

 

Útmutatók

A programok kidolgozásához és a finanszírozás kivitelezéséhez útmutató dokumentumok DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski állnak a tagállamok rendelkezésére.

 

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?