Cale de navigare

Contractanții UE și beneficiarii fondurilor europene

Aflați cine:

 • a câștigat licitații publice și a încheiat contracte cu instituțiile europene
 • a primit granturi
 • a primit ajutor de la bugetul UE sau de la Fondul european de dezvoltare.

Comisia Europeană deține responsabilitatea pentru executarea bugetului UE, însă nu răspunde direct de gestionarea tuturor fondurilor europene. Deciziile cu privire la beneficiarii finali și la transferurile de bani către aceștia pot fi luate de către alte organisme.

Aproximativ 80 % din bugetul UE este gestionat de guvernele statelor membre, în cadrul unui sistem de gestiune partajată. Alte fonduri europene sunt gestionate indirect - Comisia deleagă gestionarea bugetului UE către parteneri precum:

 • agenții descentralizate
 • întreprinderi comune
 • agenții naționale
 • organisme specializate ale UE
 • organizații internaționale
 • țări terțe.

Sursele de informații privind contractanții UE sau beneficiarii fondurilor europene diferă în funcție de tipul de gestionare a fondurilor (partajată sau indirectă). Dacă doriți detalii despre sumele primite într-un an de un anumit beneficiar al fondurilor europene, consultați bazele de date menționate mai jos.

Gestiunea directă

Sistemul de transparență financiară DeutschEnglishfrançais conține date despre beneficiarii fondurilor gestionate direct de Comisia Europeană în perioada 2007-2013. De asemenea, include informații despre beneficiarii Fondului european de dezvoltare în perioada 2010-2013.

Datele care corespund unui anumit exercițiu financiar sunt încărcate în Sistemul de transparență financiară la sfârșitul lunii iunie a anului următor. Până la 30 iunie 2014, în Sistem au fost înregistrate peste 288 000 de intrări, cu o valoare totală de aproape 136 de miliarde de euro. Nu sunt făcute publice informații despre:

 • contractele de achiziții publice cu o valoare mai mică de 15 000 de euro
 • personalul instituțiilor europene
 • anumite elemente confidențiale.

Sistemul de transparență financiară vă permite să efectuați căutări avansate, folosind criterii precum anul, țara, numele beneficiarului, codul de TVA, numele programului sau departamentul responsabil din cadrul Comisiei.

Gestiunea partajată cu țările UE

Circa 80 % din bugetul UE este gestionat de guvernele statelor membre sau de autoritățile regionale de management. Fiecare stat membru al UE este responsabil pentru publicarea datelor privind beneficiarii fondurilor pe care le gestionează.

Aceste date sunt publicate pe site-urile naționale și, în funcție de domeniu, pe următoarele site-uri:

 • Politici agricole Deutsch (de) English (en) français (fr) (plăți directe și măsuri de piață, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală)
 • Dezvoltare regională (Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune)
 • Ocuparea forței de muncă (Fondul social european)
 • Pescuit (Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime)

Pentru informații despre beneficiarii fondurilor cu gestiune partajată dintr-o anumită țară, faceți clic pe țara respectivă în harta de mai jos.

Ce proiecte din regiunea dumneavoastră beneficiază de finanțare prin unul din cele cinci fonduri structurale și de investiții europene?

FusionMaps
Harta trimite la site-uri gestionate de statele membre. Acestea poartă în totalitate responsabilitatea pentru conținutul site-urilor.

Gestiunea indirectă

O cotă mai mică din bugetul european este gestionată de diverși parteneri ai UE. Aceștia poartă responsabilitatea publicării informațiilor privind beneficiarii finali. Pentru detalii despre beneficiarii fondurilor gestionate indirect, consultați site-urile agențiilor UE sau site-urile instituțiilor și ale altor organisme ale UE.

Ajutorul pentru dezvoltare și ajutorul umanitar în țările din afara UE

Comisia publică și informații despre beneficiarii ajutorului pentru dezvoltare English din țări terțe, precum și despre beneficiarii ajutoarelor umanitare Englishfrançais.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: