Navigációs útvonal

Akik az EU költségvetéséből finanszírozásban részesülnek – szerződő felek és kedvezményezettek

Ezen a honlapon utánanézhet annak, hogy:

 • ki nyert el uniós közbeszerzési szerződést,
 • ki részesült uniós támogatásban,
 • és ki kapott segélyt az uniós költségvetésből vagy az Európai Fejlesztési Alapból.

Az Európai Bizottság általános felelősséggel tartozik az EU költségvetésének végrehajtásáért, de nem felel közvetlenül az uniós források összességének kezeléséért. A végső kedvezményezettek személyéről és a tényleges átutalásokról más szervek is döntenek.

Az uniós költségvetés mintegy 80%-át az uniós országok kormányai kezelik. Ez az ún. megosztott irányítás. Ezenkívül az ún. közvetett irányítás keretében a Bizottság az uniós források kezelésének feladatával különböző partnereket bíz meg, köztük:

 • decentralizált ügynökségeket,
 • közös vállalkozásokat,
 • nemzeti irodákat,
 • szakosodott uniós szerveket,
 • nemzetközi szervezeteket,
 • nem uniós országokat.

Különböző forrásokból lehet tájékozódni azokról a szerződő felekről és kedvezményezettekről, akik/amelyek uniós finanszírozásban részesültek attól függően, hogy az adott uniós forrás kezelése megosztott vagy közvetett irányítással történik. Ha Ön tájékozódni szeretne arról, hogy egy bizonyos kedvezményezett miért és mekkora összegű finanszírozásban részesült egy adott évben az uniós költségvetésből vagy az Európai Fejlesztési Alapból, az alább felsorolt adatbázisok mindegyikében keresést kell végeznie.

Közvetlen irányítás

A pénzügyi átláthatósági rendszer DeutschEnglishfrançais információkkal szolgál a Bizottság által 2007 és 2013 között közvetlenül kezelt források kedvezményezettjeiről. A rendszerben azok a kezdvezményezettek is szerepelnek, akik 2010 és 2013 között az Európai Fejlesztési Alapból részesültek támogatásban.

Az egy adott pénzügyi évvel kapcsolatos adatok a következő év júniusának végén kerülnek be a pénzügyi átláthatósági rendszerbe. 2014. június 30-ig több mint 288 ezer tétel feltöltésére került sor. Ezek összértéke megközelítette a 136 milliárd eurót. A rendszer nem tesz közzé:

 • olyan közbeszerzési szerződéseket, amelyek értéke nem éri el a 15 ezer eurót,
 • információkat az EU személyi állományával kapcsolatosan,
 • bizonyos bizalmas adatokat.

A pénzügyi átláthatósági rendszer adatbázisában részletes keresést lehet végezni év, ország, a kedvezményezett, illetve a nyertes vállalkozó neve, uniós adószám, programnév és az illetékes bizottsági szervezeti egység alapján.

Az uniós országok által a megosztott irányítás keretében kezelt források

Az uniós költségvetés mintegy 80%-át az uniós országok kormányai vagy regionális irányító hatóságok kezelik. A tagországok mindegyikének kötelessége, hogy közzétegye az általa kezelt források kedvezményezettjeivel kapcsolatos adatokat.

Ezeket az adatokat tagállami honlapok, illetve szakpolitikai területtől függően a következő holnapok teszik elérhetővé a nyilvánosság számára:

 • Mezőgazdaság Deutsch (de) English (en) français (fr) (közvetlen kifizetések és piactámogatási intézkedések, Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap),
 • Regionális fejlesztés (Európai Regionális Fejlesztési Alap, Kohéziós Alap),
 • Foglalkoztatás (Európai Szociális Alap),
 • Halászat (Európai Tengerügyi és Halászati Alap).

Ha meg szeretné tekinteni a megosztott irányítás keretében egy bizonyos EU-ország által nyújtott támogatások, illetve odaítélt szerződések kedvezményezettjeinek adatait, kattintson az alábbi térképen az Önt érdeklő országra.

Mely projektek részesültek uniós finanszírozásbanaz EU öt európai strukturális és beruházási alapjából az Ön régiójában?

FusionMaps
A térképre kattintva az uniós országok által működtetett honlapok linkjeit lehet megjeleníteni. A honlapok tartalmáért kizárólag a tagországok felelősek.

Közvetett irányítás

Az uniós költségvetés egy kis részét az EU különböző partnerei kezelik. Az uniós forrásokat kezelő partnereknek közzé kell tenniük a végső kedvezményezettekkel kapcsolatos adatokat. Ezekről az adatokról az EU ügynökségeinek, intézményeinek és más szerveinek honlapján lehet tájékozódni.

Fejlesztési és humanitárius segítségnyújtás a nem uniós országokban

A Bizottság a nem uniós országoknak nyújtott fejlesztési támogatások English és humanitárius segélyek Englishfrançais kedvezményezettjeivel kapcsolatos adatokat is nyilvánosságra hozza.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?