Navigacijski put

Vanjski pružatelji usluga i korisnici financijskih sredstava iz proračuna EU-a

Ovdje možete saznati sljedeće:

 • tko su pobjednici natječaja i s kim je EU sklopio ugovor
 • kome je EU dodijelio bespovratna sredstva
 • tko je primio potporu iz proračuna EU-a ili Europskog razvojnog fonda.

Europska komisija općenito je odgovorna za provedbu proračuna EU-a, ali nije izravno odgovorna za upravljanje svim fondovima EU-a. Odluke o konačnim korisnicima i stvarnom prijenosu sredstava tim korisnicima mogu donositi druga tijela.

Nacionalne vlade u državama članicama upravljaju oko 80 % proračuna EU-a prema načelu tzv. podijeljenog upravljanja. U okviru neizravnog upravljanja s druge strane, Komisija delegira upravljanje proračunom EU-a partnerima kao što su:

 • decentralizirane agencije
 • zajednička poduzeća
 • nacionalne agencije
 • specijalizirana tijela EU-a
 • međunarodne organizacije
 • treće zemlje.

Izvori informacija o ugovarateljima i korisnicima financijskih sredstava EU-a razlikuju se ovisno o tome je li upravljanje podijeljeno ili neizravno. Podaci o iznosima koje je pojedinačni korisnik primio iz proračuna EU-a ili Europskog razvojnog fonda određene godine mogu se pretražiti u bazama podataka navedenima u nastavku.

Izravno upravljanje

S pomoću sustava financijske transparentnosti DeutschEnglishfrançais pružaju se informacije o korisnicima sredstava kojima je u razdoblju od 2007. do 2013. izravno upravljala Komisija. Navedeni su i korisnici Europskog razvojnog fonda u razdoblju od 2010. do 2013.

Podaci za određenu financijsku godinu unose se u sustav krajem lipnja naredne godine. Do 30. lipnja 2014. broj unosa premašio je 288 000, u ukupnom iznosu od gotovo 136 milijardi EUR. Ne objavljuje se sljedeće:

 • informacije o ugovorima o javnoj nabavi vrijednosti niže od 15 000 EUR
 • informacije o osoblju EU-a
 • određene povjerljive informacije.

Sustavom se omogućuje napredno pretraživanje baze podataka prema godini, državi članici, imenu primatelja, poreznom broju, naslovu programa ili nadležnom odjelu Komisije.

Podijeljeno upravljanje na razini država članica EU-a

Nacionalne vlade ili regionalna upravna tijela upravljaju oko 80 % proračuna EU-a. Svaka je država članica EU-a odgovorna za objavljivanje podataka o korisnicima sredstava kojima upravlja.

Ti se podaci objavljuju na nacionalnim web-mjestima i, ovisno o području provedbe, na sljedećim web-mjestima:

 • Poljoprivredna politika Deutsch (de) English (en) français (fr) (izravna plaćanja i mjere potpore tržištu, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj)
 • Regionalni razvoj (Europski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond)
 • Zapošljavanje (Europski socijalni fond)
 • Ribarstvo българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomisvenska (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo)

Podatke o korisnicima sredstava u okviru sustava podijeljenog upravljanja u određenoj državi članici možete saznati klikom na kartu u nastavku.

Koji projekti u vašoj regiji primaju financijska sredstava EU-a iz nekog od pet strukturnih i investicijskih fondova EU-a?

FusionMaps
Karta sadržava poveznice na web-mjesta kojima upravljaju države članice EU-a, koje su isključivo odgovorne za njihov sadržaj.

Neizravno upravljanje

Manjim dijelom proračuna EU-a upravljaju razni partneri EU-a koji su odgovorni za objavljivanje informacija o konačnim korisnicima sredstava. Te podatke možete pronaći na web-mjestima agencija i drugih tijela EU-a te institucija i drugih tijela EU-a.

Razvojna i humanitarna pomoć za treće zemlje

Komisija objavljuje i podatke o korisnicima razvojne pomoći English za treće zemlje i korisnicima humanitarne pomoći Englishfrançais.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?