This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigacijska pot

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Čisto novo poglavje

Pred tabo je prvo leto v srednji šoli. Si pripravljen/-a obrniti ta list in začeti čisto novo poglavje?

Kam nameravaš, ko boš zapustil/-a dom in jo mahnil/-a po svoje? Kaj nameravaš početi? Si že razmišljal/-a, kako se lahko tvoja zanimanja in veščine povežejo z možnostmi, ki so ti odprte?

Nadaljevanje šolanja na višji ali visoki šoli se ti mogoče v tem hipu zdi prava mora, vendar pa se bo najverjetneje izkazalo, da bo zaradi njega tvoja življenjska pot bogatejša za številne zanimive priložnosti.

Te mika, da bi zamenjal/-a okolje? Vsi državljani EU imamo pravico študirati v drugi državi članici, pri tem pa ti je v pomoč vrsta programov – tudi če se zdi ideja še tako neverjetna! Bivanje v tujini ti lahko pomaga izboljšati znanje tujih jezikov, hkrati pa spoznaš drugo kulturo in si pridobiš dragocene izkušnje.

Ni pomembno, ali si še v šoli, se usposabljaš za poklic ali pa si tik pred vpisom na fakulteto, v EU se zagotovo najde primeren program izmenjav. Učenje traja vse življenje, in čeprav se navadno začne doma, se tukaj ne konča. Kam bo vodil tvoj naslednji korak?

Obiščeš lahko partnersko šolo!

Če tvoja šola sodeluje v programu Comenius, se mogoče lahko odpraviš na obisk partnerske šole ali pa na šoli pripraviš sprejem tujih dijakov. Predlagaj razredniku, da se pozanima o tej možnosti. V nekaterih državah niti ni nujno, da sodeluje cel razred.

Če pa izmenjava ni mogoča, ti daje možnost za spletno spoznavanje dijakov iz drugih držav portal 'eTwinning' na www.etwinning.net.

V tujino se lahko odpraviš med študijem!

Od začetka izmenjav v okviru programa Erasmus pred skoraj 25 leti sta izkoristila priložnost za študij v drugi državi – za semester ali dva oziroma za prakso – več kot dva milijona študentov. Kot Erasmusovcu ti na tuji univerzi ni treba plačevati šolnine, kreditne točke, ki si jih prislužiš, pa ti nato veljajo doma.

Odločiš se lahko za prakso v tujini!

Če si vajenec/vajenka oziroma obiskuješ poklicno šolo, obstaja ravno pravšen program tudi zate! Program Leonardo da Vinci ti omogoča, da opraviš prakso ali se uriš v praktičnih veščinah na strokovni šoli v drugi državi EU in si tako pridobiš dodatne sposobnosti, ki bodo pri iskanju službe zelo koristne!

Zdaj se končno razumemo!

Bubble

Evropska unija ima 23 uradnih jezikov, od francoščine in finščine do malteščine. Največ maternih govorcev ima nemščina, vendar pa v celoti največ ljudi govori angleško – kot svoj prvi ali drugi jezik.

Ko usvojiš enega ali več tujih jezikov, si s tem odpreš vrata do študija in dela v drugi državi, tako lahko komuniciraš z novimi ljudmi, prenašaš ideje iz enega dela Evrope v drugega in izkoriščaš priložnosti, ki ti drugače ne bi bile dosegljive. Ker se učimo celo življenje, nikoli ne veš, kateri jeziki ti bodo v prihodnosti koristili – dobre osnove za učenje jezikov pa ti bodo pomagale razviti potrebne veščine, da ti bodo šli pozneje novi jeziki bolje od rok.

Kako pa naj se naučiš vseh 23 jezikov, da bi tako lahko izkoristil/-a vse, kar Evropa ponuja? Ne skrbi – tudi vsi drugi se učijo jezike, vključno s tvojim! Veliko je tudi priložnosti za študij in delo v tujini, ki so ti odprte, tudi če ne govoriš jezika določene države.

Mladi v akciji

Bubble

Prek programa Mladi v akciji se lahko pridružiš izmenjavi mladinskih skupin ali iniciativi, ki prihaja iz druge države – in to ne samo v Evropi, ampak po celem svetu! Te zanima, kako se lahko na drugačen način bolje poučiš o različnih kulturah? Prava stvar zate je lahko prostovoljno delo v tujini! To je odličen način za pridobivanje izkušenj, pomoč drugim in spoznavanje samega sebe, kot tudi države, v kateri delaš. Če se odločiš za prostovoljno delo v tujini s polnim delovnim časom, tvoje stroške krije Evropska prostovoljna služba – ta predstavlja samo en del programa Mladi v akciji.

Če te zanima več: