This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigacijska pot

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Kaj bo danes za večerjo?

»Je se, kar je na krožniku,« so ti verjetno govorili starši. Danes pa imamo nasprotno čisto preveč izbire in postavlja se vprašanje, kako med vso obilico hrane izbrati tisto, kar je za nas najboljše.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji v starostni skupini med 7 in 19 letom 18,2 odstotka deklet in 21,2 odstotka fantov s prekomerno težo, debelih pa je 7,7 odstotka fantov in 5,9 odstotka deklet. Zaradi prekomerne teže se lahko razvijejo obolenja, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in rak. Pravijo, da si to, kar ješ, in čeprav pravilna prehrana ni nujno zdravilo za vse težave, pa ima lahko velik učinek pri preprečevanju zdravstvenih tegob ... To, kaj jemo, pomembno vpliva na naše življenje: v Evropi je šest od sedmih najpomembnejših dejavnikov tveganja, ki vodijo v prezgodnjo smrt, povezanih s tem, kako in kaj jemo in pijemo ter koliko se gibljemo.

Najboljši recept

Najboljši recept za zdravo življenje je uravnotežena prehrana skupaj z redno telesno vadbo. To vsi vemo, vendar pa se nam ob omejenem času in številnih dejavnostih pogosto zgodi, da se nam preprosto ne da skuhati poštenega kosila ali se odpraviti na tek. Pri tem gre preprosto za stvar izbire.

V razmislek

Ob zdravem načinu življenja se počutiš bolje – imaš več energije, hkrati pa si boljše volje. Tukaj je nekaj nasvetov, kako začeti:

  • Ne preskakuj obrokov
  • Jej veliko sadja in zelenjave
  • Pij veliko vode
  • Izogibaj se sladkarijam in gaziranim pijačam
  • Mastno hrano uživaj v zmernih količinah
  • Redno se gibaj
Ali si vedel/-a?
Po podatkih Združenih narodov je na svetu več ljudi pretežkih kot podhranjenih.

Če te zanima več:

http://ec.europa.eu/health/index_sl.htm > Prehrana in telesna dejavnost www.veskajjes.si – www.tosemjaz.net > Prehrana