This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigacijska pot

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Samo eno Zemljo imamo!

Če bi preostali svet živel – in trošil – tako kot Evropejci, bi potrebovali za tri Zemlje naravnih virov! Vendar pa lahko pomagaš stvari spremeniti – bodi del spremembe!

Potovanja z letalom, vsakodnevno uživanje mesa, vsako leto nov mobilni telefon … večina Evropejcev živi bolje kot kdajkoli prej. Vendar pa čedalje večje povpraševanje po vedno novih izdelkih, ki jih ne potrebujemo nujno, škodljivo vpliva na svet okrog nas.

Boljše življenje znotraj določenih okvirov

Z današnjim načinom življenja preprosto ne moremo nadaljevati. V razvitih državah imamo težave zaradi prevelike potrošnje, saj porabljamo več, kot zares potrebujemo. Skupaj s splošnim pojavom naraščanja števila prebivalstva in širjenja potrošniške kulture – zaradi obojega se veča povpraševanje po izdelkih in storitvah – smo presegli mejo, do katere lahko naš planet vzdrži takšne potrošniške navade.

Dejstvo je, da smo na pragu ekoloških omejitev. Naravnih virov je čedalje manj – strokovnjaki na primer pričakujejo, da bodo zaloge nafte izčrpane še pred koncem tega stoletja –, poleg tega pa jih je vse težje in nevarneje črpati ter proizvajati. Vendar pa ta “neprijetna resnica” ni tako grozna, kot se zdi: živimo lahko bolje, znotraj določenih okvirov, če bomo le začeli prilagajati svoje vedenje, da bo bolj trajnostno naravnano!

Zmanjšaj svoj ekološki odtis

Če se odločimo za zdrav življenjski slog in okolju prijazne izdelke, s tem ščitimo sebe in okolje. Začnimo razmišljati o prihodnosti in postanimo zavedni državljani in potrošniki. Odločitev je v naših rokah!

Statistika pravi, da so stanovanja, stanovanjska oprema, hrana in potovanja skupaj odgovorni za 70 do 80 odstotkov vseh vplivov na okolje. Kaj torej osveščena ali trajnostna potrošnja pomeni v praksi?

Ko se odločaš za nakup, pomisli, kakšen je celoten “življenjski cikel” izdelka:

  • Od uporabljenih surovin: ali so redke? Sta pridobivanje in proizvodnja trajnostno naravnana?
  • Prek embalaže: ali je uporabljene veliko nepotrebne plastike?
  • Prek prevoza: od kod prihaja? Ali gre za lokalni in sezonski izdelek?
  • Prek uporabe: ali izdelek res potrebujem? Bom vsega porabil/-a? Ali ga bom pogosto uporabljal/-a?
  • Do razgradnje: kaj lahko z njim naredim, ko ga ne potrebujem več? Ali ga lahko recikliram?

Če bomo o svoji potrošnji razmišljali na takšen način, bomo začeli bolje razumeti, kakšen vpliv imamo na okolje.

Ali si vedel/-a?
Za proizvodnjo kilograma govedine porabimo približno 15.500 litrov vode. To zadostuje za več kot 100 kopeli!
Kakšna potrata!
Ocene kažejo, da zavržemo skoraj četrtino vse hrane, ki jo kupimo. To ne škodi samo naši denarnici, ampak tudi okolju - zaradi “nepotrebne” proizvodnje, prevoza in odlaganja neporabljene hrane. Veliko primerov, ko hrano mečemo stran, bi lahko preprosto preprečili z boljšim načrtovanjem:
  • Uporabljaj nakupovalni seznam, saj tako kupiš samo tisto, kar potrebuješ.
  • Pravilno shranjuj hrano, da bo ostala sveža in neoporečna.
  • Poskusi z novimi recepti kar najbolje izkoristiti ostanke.

Več informacij: