This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigacijska pot

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
EU na kratko

Evropska unija (EU) v svetu nima primerjave: to ni mednarodna organizacija kot na primer Združeni narodi niti ne nadomešča nacionalnih vlad. Kaj torej je EU?

EU na kratko

EU so ustanovile nacionalne vlade kot orodje za dogovarjanje o skupnih ukrepih na področjih, na katerih je za države EU bolj smiselno delovati skupaj kot vsaka posebej.

Sodelovanje namesto tekmovanja

Po razdejanju, ki ga je povzročila druga svetovna vojna, so se Evropejci odločili, da ne smejo po tej celini nikoli več pustošiti spopadi. Namesto medsebojnega tekmovanja so se vlade šestih držav odločile za sodelovanje na področju trgovine in gospodarstva. Združile so moči pri zalogah premoga in jekla, ki sta osnovni surovini za orožje, in ker so postale druga drugi izjemno pomembne trgovinske partnerice, se je nevarnost vojne tako zmanjšala.

Ustanovitev EU je pomenila začetek obdobja miru in blaginje. Danes EU zajema približno 500 milijonov ljudi in se ukvarja z vprašanji, ki so pomembna za naš vsakdan. Evropska unija deluje po naslednjih načelih:

  1. Deluje lahko samo na področjih, glede katerih so se za njeno delovanje dogovorile nacionalne vlade.
  2. Deluje lahko samo na tistih področjih, kjer je lahko bolj učinkovita, kot bi bile nacionalne vlade, če bi delovale samostojno.
  3. Spodbujati in varovati mora skupne vrednote, kot so demokracija, svoboda in pravičnost, pa tudi skupno evropsko dediščino, kot se kaže v številnih kulturah, običajih in jezikih v Evropi.
Vprašanja o EU?

Stopi v stik z Europe Direct prek telefona oziroma elektronske pošte ali pa obišči nacionalno informacijsko središče! 00 800 67 89 10 11

europa.eu/europedirect/index_sl.htmxml

Tvoja priložnost, da spremeniš stvari

Ne glede na to, kakšno mnenje imaš o politiki, je skoraj vse v življenju podrejeno zakonom, o katerih se odloča v političnih procesih – zato je tako pomembno, da sodeluješ pri odločanju.

Ko enkrat pridobiš volilno pravico, jo izkoriščaj – na lokalnih, državnih in evropskih volitvah. Tudi v velikih demokracijah, kakršna je EU, šteje vsak glas in prav tvoj glas lahko prevesi jeziček na volilni tehtnici.

Vendar pa se državljanske dolžnosti z volitvami še ne končajo. Zdrava demokracija od državljanov zahteva več kot samo čačko na glasovnici vsakih nekaj let. Politiki morajo razmišljati ne samo o naslednjih volitvah, ampak tudi o naslednji generaciji. Za to, da imaš mnenje in ga izraziš, ti ni treba čakati na volilno pravico!

Z novo tehnologijo so se nam odprli novi načini komuniciranja, ki spreminjajo odnos med državljani in javnimi uradniki, saj ne potrebujemo več posrednikov. S pomočjo interneta imaš neposredni dostop do institucij in politikov – EU najdeš celo na priljubljenih straneh za socialno mreženje!

Evropski mladinski portal

V Evropi je veliko organizacij, ki zastopajo interese mladih. Na tej spletni strani najdeš dober pregled, nabito poln informacij o študiju, delu, prostovoljnem delu, potovanjih in še marsičem.

europa.eu/youth