This site has been archived on 2013
23/07/2013

Cale de navigare

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Nu avem decât un singur pământ!

Dacă întreaga populaţie a globului ar trăi şi ar consuma la fel ca europenii, ar fi necesare resursele a trei planete ca Pământul! Dar tu poţi avea o influenţă – participă la schimbare!

Călătorii cu avionul, carne la masă în fiecare zi, un nou telefon mobil în fiecare an… cei mai mulţi dintre europeni se bucură de o viaţă aşa de prosperă cum n-au avut niciodată înainte. Dar cererea mereu mai mare de noi produse de care, fie vorba între noi, nu avem neapărat nevoie, are un impact negativ asupra lumii înconjurătoare.

O viaţă mai bună, dar cu limite

Nu putem să continuăm să trăim cum o facem în prezent. În ţările dezvoltate, problema este consumul excesiv, faptul că folosim mai mult decât avem de fapt nevoie. Dacă adăugăm, la nivel global, populaţia în creştere şi influenţa tot mai mare a culturii consumului – ambele crescând cererea de bunuri şi servicii – depăşim capacitatea planetei de a susţine obiceiurile noastre de consum.

Faptul este că atingem limitele ecologice. Resursele naturale devin tot mai rare – se preconizează, de exemplu, că rezervele de petrol vor fi epuizate până la sfârşitul secolului – şi mai greu de colectat şi de produs, cu mai multe efecte negative asupra mediului. Dar iată un adevăr mai puţin „neconvenabil” decât pare: putem trăi mai bine, cu limite, dacă începem să adoptăm comportamente durabile!

Redu amprenta ta asupra mediului

Dacă trecem la un stil de viaţă sănătos şi cumpărăm produse ecologice, putem să ne protejăm pe noi şi mediul nostru. Haideţi să începem să ne gândim la viitorul nostru, haideţi să devenim cetăţeni şi consumatori conştienţi. E alegerea noastră!

Statisticile ne spun că locuinţele, bunurile casnice, alimentele şi călătoriile sunt responsabile laolaltă pentru 70-80% din efectele totale asupra mediului. Aşadar, ce înseamnă concret consum conştient sau durabil?

Atunci când faci cumpărături, gândeşte-te la întreg „ciclul de viaţă” ale produselor:

 

  • de la materialele folosite: Se găsesc acestea greu? Au fost colectate şi produse în mod durabil?
  • la ambalaje: Se foloseşte mult plastic şi nejustificat?
  • la transport: De unde vine? Este un produs local şi de sezon?
  • la uz: Chiar am nevoie de el? Îl voi consuma tot? Îl voi folosi des?
  • la deşeuri: Ce fac cu el când nu-mi mai trebuie? Pot să-l reciclez?

Gândind astfel cu privire la ceea ce consumăm, începem să înţelegem mai bine impactul nostru asupra mediului.

Ştiaţi că ...?
Se folosesc aproximativ 15.500 de litri de apă pentru producerea unui kilogram de carne de vită. Asta înseamnă peste 100 de băi!
Ce risipă!
Se estimează că aruncăm aproape un sfert din alimentele pe care le cumpărăm! Acest lucru ne afectează nu numai portofelele, ci şi mediul, din cauza efectelor generate de o producţie nejustificat de mare faţă de nevoile de consum, de transport şi de eliminrea deşeurilor alimentare. Risipa de alimente poate fi simplu prevenită planificând:

 

  • foloseşte o listă de cumpărături astfel încât să cumperi doar ce îţi trebuie;
  • depozitează alimentele în mod corespunzător pentru a le păstra proaspete şi în siguranţă;
  • încearcă pe cât posibil să foloseşti resturile la noi reţete.

Pentru a afla mai multe informaţii: