Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Uniunea Europeană este o veritabilă putere comercială, dar ce înseamnă asta pentru noi ca indivizi? Ei bine, fără comerţul internaţional, preţurile ar fi mai mari şi gama de produse oferite ar fi mai limitată. Să luăm, de exemplu, o pereche normală de blugi: bumbacul a fost cultivat în Mali, apoi a fost ţesut în Egipt, a fost vopsit cu vopsea indigo din India şi apoi cusut în Bangladesh, după un model creat de un designer european. Şi e vorba doar de un articol de îmbrăcăminte…

În 2011, UE a exportat bunuri şi servicii în valoare de 2.130 de miliarde de euro. O cifră uimitoare, care nu este decât cu puţin depăşită de importurile de bunuri şi servicii, în valoare de 2.182 de miliarde de euro. De fapt, Europa este cel mai mare exportator de bunuri şi servicii din lume, principalii săi parteneri fiind Statele Unite, China şi Rusia. În plus, UE este cea mai mare piaţă de export pentru mai mult de 100 de ţări.

Ştiaţi că ...?
Împreună, cele 28 de ţări ale UE reprezintă doar 7% din populaţia globului dar însumează 18,6% din importurile şi exporturile la nivel mondial.

Beneficiile comerţului internaţional

Comerţul internaţional se bazează pe principiul simplu că fiecare ţară ar trebui să facă ceea ce se pricepe. O ţară nu trebuie să fie neapărat cea mai bună într-un domeniu de producţie, dar dacă este relativ mai bună decât altele, atunci are sens să se specializeze în domeniul respectiv şi să obţină celelalte produse de care are nevoie prin intermediul comerţului internaţional. Această situaţie se numeşte avantaj comparativ şi prezintă beneficii pentru toţi partenerii comerciali implicaţi.

Din această perspectivă, comerţul internaţional este avantajos pentru toate ţările care participă, iar cele care se izolează de restul lumii tind să piardă. Prin acorduri pentru reducerea tarifelor şi a altor bariere din calea comerţului, UE caută să deschidă noi pieţe pentru companiile europene, să stimuleze creşterea economică şi, în consecinţă, să creeze noi locuri de muncă.

În afară de bunuri şi servicii, comerţul este strâns legat de fluxurile financiare internaţionale, care promovează, de asemenea, creşterea economică şi dezvoltarea. În 2011, UE a investit peste 360 de miliarde de euro în toată lumea, în timp ce alte ţări au investit peste 225 de miliarde de euro în Europa.

Lucrând împreună

Aşa cum cele 28 de ţări ale UE au o piaţă comună şi o singură graniţă externă, tot la fel au şi o politică comercială în comun. Comisarul european pentru comerţ este cel care negociază în numele statelor membre atât în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cât şi în relaţiile cu alţi parteneri comerciali individuali. Lucrând împreună, ţările UE sunt capabile să genereze un efect suficient de mare pentru a influenţa un sistem comercial internaţional deschis, bazat pe reguli corecte şi pot să se asigure că aceste reguli sunt respectate.

Pe lângă rolul important în cadrul OMC, Comisia Europeană lucrează şi direct cu partenerii comerciali ai europenilor pentru a rezolva probleme întâmpinate de exportatori, pentru a găsi noi oportunităţi de investiţii şi pentru a reduce contrafacerea şi pirateria bunurilor europene. Parlamentul European este de asemenea implicat în politica comercială, ceea ce asigură luarea în considerare a preocupărilor cetăţenilor obişnuiţi în cadrul negocierilor.

Respectarea regulilor jocului
Deoarece comerţul internaţional este atât de important, 153 de ţări s-au alăturat OMC. Această organizaţie stabileşte regulile comerciale şi acţionează ca arbitru atunci când o ţară crede că alta nu a respectat regulile.

Comerţul durabil

Politicile comerciale ale UE vizează nu numai crearea de locuri de muncă şi creşterea economică în Europa, ci urmăresc să ajute şi ţările mai sărace să scape de sărăcie prin comerţul internaţional. Europa şi-a deschis prin urmare pieţele pentru importurile din ţările cele mai sărace şi le ajută pe acestea să profite mai bine de oportunităţile pe care le oferă comerţul internaţional.

În timp ce dezvoltă relaţii comerciale cu partenerii săi, UE contribuie şi la eforturile internaţionale de protejare a mediului şi combatere a schimbărilor climatice, de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru şi de asigurare a celor mai înalte standarde de sănătate şi siguranţă pentru produsele pe care le cumpărăm şi le vindem.

Beyond bordersÎmi place să ştiu ce cumpăr şi de unde provine un lucru şi încerc să evit produsele contrafăcute. Dacă e vorba de alimente, e foarte important să ştii de unde provin. - Valentina, 18 ani, Belgia..
Dezvoltarea comerţului cu ţările andine
Înainte de a încheia acorduri comerciale, UE realizează analize cu scopul de a determina impactul potenţial din punct de vedere economic, social şi al mediului: cum vor influenţa investiţiile şi intensificarea comerţului impozitele pe venit? Dar locurile de muncă? Dar destinaţia terenurilor? UE a contractat mai multe studii independente cu privire la aceste aspecte, în cadrul negocierilor cu două ţări andine, Columbia şi Peru.
 

unknown label

Protecting European consumers: toys and clothing top the list of dangerous products detected in 2015

Protecting European consumers: toys and clothing top the list of dangerous products detected in 2015

21/04/2016

The European Commission published new figures today showing that, in 2015, more than 2,000 dangerous products triggered EU-wide alerts. The Commission, EU Member States and businesses are working together to ensure that these unsafe consumer goods are removed from the European market. A key challenge is the increasing share of products bought online from outside the EU.

 
How to stay protected when buying a car in another EU country

How to stay protected when buying a car in another EU country

15/03/2016

The ECC-Net publishes a report on cross-border car purchases and registration, together with recommendations to consumers on how to avoid fraud.