This site has been archived on 2013
23/07/2013

Cale de navigare

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Uniunea Europeană pe scurt

Uniunea Europeană (UE) este unică în lume: nu este o organizaţie internaţională ca O.N.U. şi nici nu înlocuieşte guvernele naţionale. Atunci, ce este?

Uniunea Europeană pe scurt

UE a fost înfiinţată de guvernele naţionale ca mecanism la care pot apela pentru a cădea de acord asupra unor acţiuni comune în anumite domenii specifice, domenii în care este mai bine pentru ţările membre să lucreze împreună decât individual.

Cooperare în loc de competiţie

După dezastrele provocate de Al Doilea Război Mondial, europenii erau hotărâţi să împiedice repetarea unui astfel de conflict devastator pe continent. În loc de a concura unul împotriva altuia, guvernele a şase ţări s-au hotărât să coopereze în unele domenii comerciale şi economice. Aceste ţări şi-au reunit resursele de cărbune şi oţel, materiile prime pentru fabricarea armelor, iar ameninţarea războiului s-a redus pe măsură ce ele au devenit unele pentru celelalte principalii parteneri comerciali.

UE a marcat începutul unei ere de pace şi prosperitate. În prezent, are o populaţie de 500 de milioane de locuitori, se ocupă de probleme care au importanţă în viaţa de zi cu zi şi funcţionează pe baza următoarelor principii:

  1. Poate acţiona numai în domenii pentru care guvernele naţionale şi-au dat acordul în acest sens.
  2. Trebuie să acţioneze numai atunci când poate fi mai eficientă decât în cazul în care guvernele naţionale ar acţiona pe cont propriu.
  3. Trebuie să promoveze şi să apere valori comune ca democraţia, libertatea şi justiţia, precum şi moştenirea comună a Europei, regăsită în multitudinea de culturi, tradiţii şi limbile vorbite pe teritoriul său.

Şansa ta de a avea o influenţă

Indiferent de ceea ce crezi despre politică, adevărul este că aproape tot ceea ce te influenţează este guvernat de legi stabilite în cadrul procesului politic, de aceea este foarte important să participi la luarea deciziilor.

Exercită-ţi dreptul la vot atunci când îl dobândeşti – la alegerile locale, naţionale şi europene. Chiar şi în democraţiile de proporţii aşa cum este UE, fiecare vot contează şi poate influenţa rezultatul alegerilor.

Responsabilităţile civice nu se limitează însă la vot. O democraţie sănătoasă cere de la cetăţenii săi mai mult decât simpla participare la vot o dată la patru sau cinci ani. Politicienii trebuie să se gândească nu numai la următoarele alegeri, ci şi la următoarele generaţii. Nu trebuie să aştepţi până când poţi să votezi pentru a avea o opinie şi a o exprima!

Tehnologia a făcut posibile noi canale de comunicare, facilitând relaţia directă dintre cetăţeni şi oficialii publici prin eliminarea intermediarilor. Internetul asigură accesul direct la instituţii şi politicieni – UE este prezentă şi pe site-urile populare de reţele sociale!

Portalul European pentru Tineret

Există multe organizaţii care promovează interesele tinerilor în Europa. Poţi găsi o bună prezentare în acest sens pe următorul site, care conţine o mulţime de informaţii despre studii, posibilităţi de a lucra, voluntariat, călătorii etc. europa.eu/youth

Pentru a afla mai multe informaţii: