This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigációs útvonal

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Teljesen új fejezet

Már küszöbön áll az utolsó iskolai éved. Készen állsz arra, hogy lapozz, és teljesen új fejezetet nyiss az életedben?

Mit tervezel, hová mész, ha elhagyod a szülői házat? Mivel foglalkozol majd? Gondolkodtál-e már azon, hogy érdeklődésed és készségeid miként egyeztethetők össze az előtted álló lehetőségekkel?

Fárasztó dolognak tűnhet folytatni a tanulmányaidat egyetemen vagy szakképző intézményben, de közben kiderülhet, hogy a továbbtanulás sokkal több és jobb lehetőségeket rejt magában, mint gondolnád.

Levegőváltozásra vágysz? Uniós polgárként jogod van más tagállamban tanulni, és számos program van, amely segít ebben – függetlenül attól, hogy most talán mindez lehetetlennek is tűnik. A külföldön töltött idő segít abban, hogy fejleszd idegennyelv-tudásodat, miközben más kultúrát ismerhetsz meg és értékes tapasztalatokat szerzel.

Mindegy, hogy még középiskolába jársz, szakképzésen veszel részt vagy egyetemista vagy, számodra is van elérhető uniós csereprogram. A tanulás élethosszig tartó folyamat, ezért ha otthon, illetve az iskolában kezdődik is, nem feltétlenül ott fejeződik be. Na, mi lesz a következő lépésed?

Látogass meg egy partneriskolát!

Ha az iskolád részt vesz a Comenius programban, lehetőséged lehet rá, hogy meglátogass egy partneriskolát vagy külföldi diákokat fogadjatok az iskoládban. Kérd meg egy tanárodat, hogy nézzen utána a lehetőségnek. Néhány országban arra is van mód, hogy az osztályod nélkül vegyél részt a csereprogramban.

Ha a diákcsere nem megoldható, az „eTwinning” honlap lehetőséget nyújt arra, hogy online formában ismerkedj meg külföldi diákokkal a www.etwinning.net oldalon.

Egyetemistaként külföldön is tanulhatsz!

Az Erasmus csereprogram elmúlt 25 éve alatt több mint kétmillió egyetemista élt a lehetőséggel, hogy egy vagy két félévet külföldön tanulhasson, vagy szakmai gyakorlaton vegyen részt. Erasmus-hallgatóként nem kell tandíjat fizetned a külföldi egyetemen, és az így szerzett kreditpontjaidat itthon is elismerik.

Külföldön is végezhetsz szakmai gyakorlatot!

Gyakornokként vagy szakképzésben résztvevő hallgatóként is találhatsz kedvedre való csereprogramot. A Leonardo da Vinci program lehetőséget nyújt arra, hogy gyakornok legyél vagy gyakorlati készségeidet fejleszd más európai szakképző iskolában. Így olyan új ismeretekkel gazdagodhatsz, amelyek később hasznodra válhatnak az álláskeresés során.

Beszéled a nyelvemet!

Bubble

Az Európai Uniónak 23 hivatalos nyelve van, a franciától a finnen keresztül a máltaiig. A németet beszélik legtöbben anyanyelvként, de az angolt használják a legtöbben, ha mindazokat figyelembe vesszük, akik anyanyelvként vagy második beszélt nyelvként beszélik.

Ha elsajátítasz egy vagy több idegen nyelvet, megnyílik előtted a lehetőség, hogy más országban tanulj, dolgozz, ismeretlen emberekkel beszélgess, ötleteket vigyél Európa egyik részéből a másikba, és olyan lehetőségekre bukkanj, amelyek különben nem nyíltak volna meg előtted. Mivel te is egész életeden át tanulsz, soha nem tudhatod, melyik nyelv lesz hasznos számodra a jövőben. Egy idegen nyelv elsajátítása olyan alapkészségeket erősít meg benned, amelyek segítségedre lesznek a későbbiekben, amikor újabb nyelveket tanulsz.

Hogy is tanulhatnád meg mind a 23 nyelvet, hogy mindabból profitálj, amit az EU nyújt? Ne izgulj, mások is tervezik külföldön, hogy új nyelvet tanuljanak, például a te anyanyelvedet. Számos lehetőség van arra, hogy külföldön tanulj vagy dolgozz, még akkor is, ha nem ismered az adott ország nyelvét.

Fiatalok Lendületben

Bubble

A Fiatalok Lendületben nevű programon keresztül lehetőséged van arra, hogy rész vegyél egy csereprogramban egy ifjúsági csoporttal vagy egy másik országból induló egyéb kezdeményezés révén. Nemcsak Európában, hanem a világ bármely részén. Szeretnél különleges módon megismerni idegen kultúrákat? Talán épp a külföldi önkénteskedés a belépő ehhez! Kiváló lehetőség arra, hogy tapasztalatot szerezz, segíts másokon, megismerd önmagad és azt az országot, ahol dolgozol. Amennyiben teljes munkaidejű önkéntes munkát vállalsz külföldön, az Európai Önkéntes Szolgálat – amely csak egy része a Fiatalok Lendületben Programnak – fedezi a költségeidet.

További információk: