This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigációs útvonal

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Mi van vacsorára?

„Azt eszel, amit kapsz” – a szüleid még bizonyára ezt a választ kapták annak idején a fenti kérdésre. Manapság azonban, amikor a bőség zavarában vagyunk a változatos élelmiszerek széles választéka láttán, felmerül a kérdés, hogyan válasszuk ki a legjobbat.

Magyarországon a gyermekkori elhízás eseteinek száma 60%-al nőtt 1999 és 2007 között (KSH, 2008). Az elhízás krónikus betegségeket okozhat, többek között cukorbetegséget, szívelégtelenséget vagy rákot. Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, de a megfelelő táplálkozás önmagában még nem feltétlenül jelent gyógyírt, a betegségek megelőzéséhez még sok mindenre oda kell figyelni. Viszont tény, hogy a tápláléknak jelentős hatása van az életminőségünkre: Európában az idő előtti elhalálozáshoz vezető hét legjelentősebb kockázati tényezőből hat az étel- és italfogyasztással valamint a testmozgással van összefüggésben.

A legjobb recept

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás a legjobb recept az egészséges életmódhoz. Mindannyian tisztában vagyunk ezzel, a mai rohanó világban azonban sokszor épp az a gond, hogy nem szakítunk időt arra, hogy egy rendes ebédet főzzünk vagy elmenjünk futni. Pedig mindez a mi döntésünkön múlik.

Gondold meg, és egyél!

Az egészséges életmód segít, hogy jobban érezd magad, több energiád és jobb hangulatod legyen. Íme néhány tipp, hogyan fogj neki:

  • Ne felejts el enni!
  • Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt!
  • Igyál sok vizet!
  • Kerüld az édességet és a szénsavas üdítőket!
  • Felejtsd el a zsíros ételeket!
  • Sportolj rendszeresen!
Tudtad-e?
Az ENSZ adatai szerint a világon több túlsúlyos ember van, mint ahányan alultápláltak.

További információk: