This site has been archived on 2013
23/07/2013

Navigációs útvonal

What's new?

Did you know that 2013 is the European Year of Citizens? Read more ...

 
Csak egy Földünk van!

Ha a világ más részein is úgy élnének és fogyasztanának, mint az európaiak, három Földre lenne szükségünk az erőforrásaink előteremtéséhez. Ezen változtathatunk, cselekedj Te is!

Utazás repülővel, minden nap húsevés, évente új telefon... Az európaiak többsége ma sokkal kellemesebb életet él, mint korábban valaha is. Viszont az egyre növekvő igény az új, de nem feltétlenül szükséges termékek iránt negatívan hat a bolygónkra.

Jólét korlátok között

Egyszerűen nem folytathatjuk a jelenlegi életvitelünket. A fejlett országok közös problémája a túlfogyasztás, vagyis hogy többet használunk annál, mint amennyire valóban szükségünk van. Ha figyelembe vesszük a globális szinten növekvő népességet és a fogyasztói kultúra terjedését, beláthatjuk, hogy bolygónk lassan képtelen lesz biztosítani a jelenlegi fogyasztási szokásaink feltételeit.

Az igazság az, hogy már elértük az ökológiai határt. A természeti erőforrások szűkössé váltak – a kőolajtartalékok például várhatóan már a század végére kimerülnek –, és egyre nehezebb és környezetpusztítóbb azok kitermelése. Álljon itt egy kevésbé kellemetlen igazság is: bizonyos korlátok között továbbra is jól élhetünk, ha hajlandók vagyunk kisebb változtatásokra a szokásaink terén.

Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

Ha az egészséges életmód és a környezetbarát termékek mellett döntünk, nemcsak magunkat, hanem a bolygónkat is megvédhetjük. Ne csak a saját kényelmünkre gondoljunk, legyünk tudatos állampolgárok és tudatos fogyasztók. Ez a mi döntésünk!

A statisztikák szerint a lakásfenntartás, a háztartási cikkek, az élelmiszer és az utazás együttvéve mintegy 70–80%-ban tehetőek felelőssé a környezeti hatásokért. Lássuk, mit is jelent a gyakorlatban a tudatos vagy fenntartható fogyasztás!

Amikor vásárolsz, tartsd szem előtt a termék teljes életciklusát:

  • Alapanyag: biztonságos? Fenntartható módon történt a kitermelés és a gyártás?
  • Csomagolás: sok a felesleges műanyag rajta?
  • Szállítás: honnan érkezett? Helyi és idényjellegű termékről van szó?
  • Használat: valóban szükségem van rá? Mind el tudom fogyasztani? Gyakran használom majd?
  • Hulladék: mihez kezdek vele, ha már nincs szükségem rá? Újra lehet hasznosítani?

Ha vásárláskor elgondolkodunk a fenti kérdéseken, könnyebben megérthetjük, milyen hatással van életmódunk a környezetre.

Tudtad-e?
Egy kiló hús előállításához 15 500 liter vízre van szükség. Ez több mint 100 fürdéssel ér fel.
Micsoda pazarlás!
Becslések szerint a megvásárolt élelmiszer mintegy negyedét kidobjuk. Ez nemcsak a pénztárcánknak, de a környezetünknek sem kedvez a felesleges gyártás, szállítás és hulladékkezelés miatt.

Csökkentheted a kidobásra ítélt élelmiszer mennyiségét, ha figyelsz a következőkre:

  • Használj bevásárlócédulát! Így csak azt veszed meg, amire valóban szükséged van.
  • Megfelelő tárolással sokáig friss és biztonságos marad az étel.
  • Új receptekkel felturbózhatod a maradékot.

További információk: